реклама партнерів:
Головна » Девальвації-2011 не буде

Девальвації-2011 не буде


Коментарі: 1 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Жахливі девальваційні прогнози про обвал курсу до 8,5-9 грн/$ навряд чи вже здійсняться. Новий рік, швидше за все, ми зустрінемо з курсом 8 грн/$. Економіка настільки позбавлена гривні, що вже не зможе обвалити курс.
"Наша монетарна політика дуже, дуже жорстка", - сказав одиз з членів правління НБУ на нещодавньому відкритому засіданні, що відбулось у Національному банку.
Це є правдою. Банківська система схожа на хронічного хворого. Залишки на коррахунках банків знаходяться на рівні 14 млрд грн ось вже другий тиждень. Це дуже мало для нашої економіки, і дозволяє лише підтримувати здійснення платежів.
Як результат, ставки за міжбанківськими кредитами досягають 11-14% річних, що робить гривню в банках дуже дорогою. Тому останнім часом навіть дуже великі установи почали залучати депозити від населення за ставками, близьким до 20%. А ще влітку вони планували знижувати ставки за депозитами, тому що вважали гроші "занадто дорогими".
Тепер вже не до зниження ставок. Навпаки, потрібно будь-якими засобами агітувати населення нести гривню в банк.
Склалася вкрай несприятлива ситуація. Банки, не маючи дешевих грошей, змушені видавати дорогі кредити. Оскільки великий легальний бізнес рідко показує рентабельність більшу за 20-30%, то відбувається природний зсув кредитування на більш рентабельні сектора. Насамперед, на споживчі кредити під 30-40% річних та кредити торговельним компаніям під 25%. Ризики за такими кредитами дуже високі. Але їм немає альтернативи, оскільки видавати автокредити чи іпотеку під 30% річних нереально.
За рахунок «гривневого голоду» НБУ виходить утримувати стабільним курс долара на рівні 8 грн. Невелика девальвація гривні на рівні 2 копійок, яка зараз спостерігається на міжбанківському валютному ринку, мало кого лякає. Скоріше, вона навіть не помітна. Раніше курс був 8 грн, а тепер 8,02 грн. Ну що тут такого страшного? Але чи довго банківська система може прожити на «голодної дієти»?
Може, це відбуватиметься місяць. А ось більше, мабуть, вже небажано. Тому, що при такій ситуації не виключено, що доведеться в черговий раз рятувати банки від «дорогих проблемних кредитів».
Тому НБУ своєю постановою № 407 «Про окремі питання регулювання грошово-кредитного ринку» вирішив піти назустріч банкам, і частково послабити «хватку». З 30 листопада 2011 року банки матимуть можливість близько 30% грошей, які вона спрямовує на формування резервів, зберігати не на окремому рахунку НБУ, а на своєму коррахунку в НБУ.
Для порівняння, зараз банки зберігають на окремому рахунку в НБУ всі 100% обов'язкових резервів. Простими словами, 11 млрд грн просто виведені з обороту. У підсумку, залишки на коррахунках банків коливаються на критично низькому рівні 14-15 млрд грн. Тепер 30% від цих 11 млрд грн будуть вивільнені.
Не можна сказати, що ця постанова радикально змінить ситуація на українському банківському ринку. Проте, воно дозволить банкам легше зустріти Новий рік.
Послаблення, що зробив НБУ, дозволить збільшити залишки по коррахунках банків до 17-18 млрд грн, і частково зніме гривневий голод. Про відновлення повномасштабного кредитування, звичайно, мова не йде. Але з іншого боку, збільшення грошей на коррахунках банку дозволить зняти напругу з міжбанківського ринку, і ставки там впадуть до розумних рівнів.
Що стосується ставок за кредитами для юридичних осіб, то думки банкірів поки розділилися. Одні чекають, що процентна ставка за депозитами і кредитами знизиться. Інші, навпаки, говорять, що особливого полегшення не відбудеться.
Виникає ще одне питання: чи приведе поява 3-4 млрд вільної гривні до зростання курсу долара? Чи підуть ці гроші на міжбанківський ринок?
Є одна причина казати, що так, і відразу кілька причин стверджувати, що ні.
В країні все ще панують девальваційні настрої. За статистикою валютного ринку, яку регулярно публікує НБУ, "перевертанням" в долари займалося не тільки населення, а й підприємства. Залишки на їх валютних рахунках постійно росли. При незмінному курсі долара до гривні, вони збільшилися з 42,2 млрд грн на початку року до 56,8 млрд грн на 1 листопада. В еквіваленті, це близько $ 1,8 млрд.
Безумовно, основним покупцем доларів залишаються населення та малий бізнес. За перші 10 місяців вони скупили готівкою "чистими" $ 11,4 млрд, а поклали на депозити лише $ 2,2 млрд. Решта $ 9 млрд пішли у "тіньовий" оборот або лягли під подушки.
Якщо бути відвертими, ініціатива НБУ з пред'явленням паспортів при купівлі та продажу готівкової валюти дал ефект, але ще не можна назвати його сталим. Так, у жовтні в півтора рази впали обороти готівкового ринку. Але девальваційні очікування нікуди не зникли, і гривня з рахунків населення тікає другий місяць поспіль. Значить, або гривня вкладається в товари, або з'явився відкладений попит, або ж просто частина операцій пішла в "тінь". Який саме варіант спрацював, поки сказати важко.
Чи вони мають намір зупинятися? Навряд чи. Постійний відтік грошей на готівковий ринок валют відображається на статистиці безготівкового. Це причина того, що курс може зрости.
Поки що Нацбанк намагається хоча б не допустити припливу готівкової валюти на депозити в банках. Він підвищує ставки резервування в валюті з 6 до 7,5%, і тим самим стимулює банки знижувати ставки за цими депозитами, що може призвести до часткового відтоку доларів і євро з вкладів. У той же самий час, НБУ залишає на колишньому рівні ставки по депозитах у гривні, тим самим ще раз нагадуючи всім, що саме гривня є улюбленою валютою держави.
Проте, може відбутися миттєвий відтік гривні в депозитні сертифікати НБУ і державні облігації. Ряд банків, які відчувають надлишок гривневої ліквідності (наприклад, "Аваль"), направляють гроші в покупку ОВДП. Нарешті, на останні два місяці року держава запланувала рекордні обсяги збору податків. Мовою фінансів, це передбачає відтік ліквідності. Отже, гривня як легко вийшла в оборот, так само легко може піти назад.
По-друге, напередодні Нового року на руку НБУ грає одне цікаве явище. Ми вже казали, що відбувається відтік безготівкової гривні з банківських рахунків. Але і готівкової гривні в населення і малого бізнесу теж стає менше. Другий місяць поспіль спостерігається зменшення агрегату М0, який показує, скільки паперових грошей знаходиться в системі.
Напевно, ця тенденція продовжиться в листопаді. За інформацією "ЕП", цього місяця пенсіонерам по всій Україні недоплатили по 200 грн пенсій, а окремим категоріям пільговиків зняли ще більші суми.
Отже, долари купувати просто немає за що. А це означає, що готівковий ринок валют не буде тиснути на безготівковий.
Чи вдасться НБУ утримати курс до парламентських виборів-2012 - велике питання. А ось до кінця 2011 року курс гривні до долара вже навряд чи зміниться. Для цього немає гривні.
Можливо, найближчим часом курс долара трохи зросте. Але це зростання не буде глобальним - не вище 8,05 грн/$. Це цілком прийнятний рівень для економіки і для населення України – на відміну від 8,5 грн/$.
Проте, якщо до кінця року нічого не зміниться, то населенню навіть доведеться продати частину валюти для покупки подарунків. Так що Новий рік ми, швидше за все, зустрінемо з курсом 8 грн/$. Жахливі девальваційні прогнози поки не здійсняться.

Джерело: "Економічна правда"






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини