реклама партнерів:
Головна » Діями проти України Путін розбудив сепаратизм у Сибіру (ВІДЕО)

Діями проти України Путін розбудив сепаратизм у Сибіру (ВІДЕО)


Коментарі: 5 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вже понад 17 російських засобів масової інформації отримали попередження «Роскомнагляду» у зв’язку з публікаціями про інтерв’ю новосибірського художника Артема Лоскутова щодо підготовки так званого «Маршу за федералізацію Сибіру», заявку на проведення якого 17 серпня було подано організаторами акції в міську адміністрацію Новосибірська. Напередодні інтернет-портал Slon.ru видалив це інтерв’ю на вимогу Генеральної прокуратури. «Роскомнагляд» вважає, що публікації в деяких російських ЗМІ, серед яких «Полит.ру», Regnum, «Новий регіон», «Росбалт», містять заклик до участі в протиправних заходах.

Група організації «Маршу за федералізацію Сибіру» була заблокована в соцмережі «ВКонтакте», а виданням, які про це писали, в Москві дали зрозуміти, що більше так робити не можна.

Хоча в інтернеті вже з’явилося чимало матеріалів про можливість цієї акції. Зокрема, Вадим Тюменцев, один із громадських активістів із Тюмені, координатор «Етнографічної партії», пояснює у своїй заяві, розміщеній в YouTube, чому він має наміри брати участь у марші за федералізацію Сибіру, запланованому в Новосибірську на 17 серпня.



Російський інтернет-ресурс «Незалежне бюро новин» розповсюдив копію розпорядження «Роскомнагляду» до заблокованого раніше ресурсу «Грани.ру» – за нібито факт публікації в інтернеті матеріалу про «Сибірський марш», що, на думку «Роскомнагляду» є «публічним закликом до зміни конституційного ладу і порушення територіальної цілісності Російської Федерації». Це підтвердив представник відомства Вадим Ампелонський в інтерв’ю виданню «Коммерсант».

Повідомлення від Генпрокуратури отримав і портал «Слон.ру». Після чого інтерв’ю з новосибірським активістом Артемом Лоскутовим, який закликав провести «Марш за федералізацію Сибіру», з сайту прибрали.

Активіст, художник із Новосибірська, в цьому інтерв’ю, зокрема, сказав, що організатори акції діють згідно із законом, і у своєму бажанні вимагати більшої незалежності Сибіру від Москви ознак сепаратизму не бачить. У матеріалі не було жодних закликів, окрім того, ні конкретного часу, ні місця проведення акції вказано не було, зазначив головний редактор «Слон.ру» Андрій Горянов.

Путін сам «вистрілив собі в ногу» – експерт

Відомий московський аналітик, експерт Андрій Піонтковський сказав Радіо Свобода, що в Москві дуже злякалися запланованого на 17 серпня «Маршу за федералізацію Сибіру» в Новосибірську.

«Задіяні дуже драконівські заходи. Винесли попередження 17 ЗМІ Росії, включно з такими, як солідний «Комерсант», телеканал «Дождь» й іншим. Так, в Росії злякалися цього дуже серйозно», – зазначає аналітик.

Андрій Піонтковський також вважає, що заборони таких акцій Москвою лише демонструють те, що Путін своїми діями на розпалювання сепаратизму в Україні сам «вистрілив собі в ногу».

«Акція призначена на 17 серпня, це неділя. Тепер ясно, що акцію не дозволять. Але це дуже серйозного удару Путін завдав сам по собі, як кажуть англійці, «вистрілив собі в ногу». Сьогодні на «Еху Москви» великий матеріал Венедиктова. Він якраз цю ситуацію розбирає. Він дуже різко критикує владу Росії, що вона по-дурному зробила з ідеєю федералізації в Україні, що вона розбудила ті ж самі настрої в Росії… Події в Україні це підштовхують. Чому може бути донецький сепаратизм, і якщо це добре, то чому його не може бути в Росії, в Сибіру? Нам же з початків пояснювали, що сепаратизм – це погано. Коли був сепаратизм у Чечні, де ми десятки тисяч людей вбили за це. А в Сибіру, знаєте, яке тепер найбільш популярне гасло – досить годувати Москву!».

Російський опозиційний політик Борис Нємцов заявив нещодавно, що «Кремль гарячково бореться із зростанням сепаратизму в Росії» і вважає це реакцією росіян на події в Україні.

Василь Зілгалов
Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини