реклама партнерів:
Головна » Директор Європейської Академії: Українським політикам бракує серйозності

Директор Європейської Академії: Українським політикам бракує серйозності


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Директор Європейської Академії Екарт Штратеншульте про шанси і виклики для України в рамках ініціативи ЄС "Східне партнерство", підготовки країни до ЄВРО-2012 та курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Шанси "Східного партнерства"
Директор Європейської академії Екарт Штратеншульте наголосив, що наразі ЄС посилює зусилля у напрямку України, однак треба мати на увазі, що Європейська політика сусідства, у рамках якої розроблена нова концепція, «має два завдання: посилення відносин з партнерами та тримання їх поза межами ЄС». «Звичайно, це виражається дипломатичними формулами, оскільки всередині Європейського союзу ми не єдині у всіх питаннях, а кожен член Союзу має свою країну, яку б він хотів бачити у складі ЄС».
Валерій Чалий, заступник директора аналітичного центру ім. О. Разумкова, вбачає проблемність нової концепції у тому, що ні Україну, ні ЄС вона, по суті, ні до чого не зобов’язує: «Ініціатива Східного партнерства – не зобов’язуючий для України юридично документ. Я виступаю за те, щоб мати юридичний документ, тому акценти треба зробити на угоді про асоціацію, на угоді про секторальну взаємодію, на угоді про вільну торгівлю. Там є механізми, які зобов’язують сторони виконувати їхні положення, в тому числі і Україну».
Втім, зобов’язання для України навряд чи будуть рятівними заходами, вважає український експерт: «Україна нічого нікому не повинна і не винна. Це неправильна постановка питання. Україна має свої національні інтереси, і вона не задля членства в ЄС повинна здійснювати реформи, а задля виконання того, що вона повинна роботи. Звичайно, якщо ми говоримо про те, що реформи буксують або не проводяться, що є питання політичної стабільності, корупція, політична корупція – це правда», - наголосив Чалий.

Українським політикам бракує серйозності
Німецький експерт пояснює проблему України простіше. Він вважає, що українським політикам просто бракує серйозності: «Політичному керівництву України не вистачає серйозності. Добре, коли ми створюємо інституційні засади, але коли парламент не працює через те, що двері загороджують диванами, президент не має можливості виступити, а трибуна для виступів блокується, то як же виконувати законодавчу роботу? До того ж країна прагне як до Європейського союзу, так і до НАТО, але при цьому не має ні міністра закордонних справ, ні міністра оборони. Такі речі ми сприймаємо як дещо комічні. Серйозність намірів політичної еліти для належного рівня співпраці є, на мою думку, вагомим чинником», - вважає Штратеншульте.

Найважливіше зараз - це ЄВРО-2012
На зустрічі, організованій Фондом Фрідріха Науманна в Україні, Екарт Штратеншульте наголосив, що нині вирішальним для України у відносинах з ЄС є проведення Чемпіонату світу з футболу у 2012 році. «У цьому проекті акумулюється багато речей: створення відповідної інфраструктури, належна робота уряду, боротьба з корупцією, безвізовий режим, або принаймні спрощення візового режиму та необмежені можливості для громадськості. Цей проект підтримується 98 % населення Європейського союзу. Останній чемпіонат Європи з футболу відбувся у Австрії та Швейцарії, і незважаючи на те, що ці країни широко відомі у ЄС, було стільки інформації про них, що ми вивчили їх ще більше», - наголосив директор Європейської академії.

Він зауважив, що Німеччина хоч сьогодні готова була б взятися за проведення європейського чемпіонату з футболу, оскільки вона більше ніж готова до цього. Однак, Україна повинна мати на увазі, що від ЄВРО-2012 залежать ставлення до України у Європі: «Йдеться не про те, чи хочуть Євросоюз або Німеччина проведення Євро-2012 в Україні, це важливо для України. І не тільки через те, що тут відбудуться футбольні матчі, а через інфраструктуру, через можливість отримати реноме на міжнародному рівні. Цим проектом Україна повинна позиціонувати себе у Європі. Але те, що ми чуємо, а чуємо ми далеко не все, - то постає питання, а чи відбудеться цей проект взагалі? Якщо станеться так, що чемпіонат Європи буде проведено у Польщі, або переважно у Польщі, то це буде суттєвою поразкою для України», - сказав Штратеншульте.

Джерело: "Німецька хвиля"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини