реклама партнерів:
Головна » До «загальної мобілізації народу Криму» закликають із Москви

До «загальної мобілізації народу Криму» закликають із Москви


Коментарі: 17 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Кримські сепаратисти наполягають на тому, що Конституція Республіки Крим, ухвалена 20 років тому Верховною Радою Кримської АРСР як Основний закон самостійної держави, і досі чинна. Активісти Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» вимагають відновити її дію, скасувавши нинішню Конституцію АРК в редакції 1998 року, а колишній кримський президент Юрій Мєшков із Москви закликав до «загальної і повної мобілізації народу Криму».
Три десятки активістів Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» 6 травня, в 20-ту річницю ухвалення Конституції Республіки Крим, пікетували Верховну Раду автономії. В неділю в будівлі кримського парламенту ні депутатів, ні чиновників не було та і мас-медіа акцію майже не помітили. Однак, ювілей першої кримської конституції, що визначала Крим самостійною державою з конфедеративними зв’язками з Україною, скандалом присмачила заява першого та останнього президента Криму Юрія Мєшкова, який після скасування українським парламентом цієї конституції та інституту президентства у 1995 році, емігрував до Росії.
У своєму зверненні до кримчан з нагоди «конституційного ювілею» Мєшков не лише закликав їх «домагатися відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року» і «здійснити спробу мирного розв’язання відновлення Республіки Крим», але й нагадав, що «у Росії відторгнули частину її неподільної території, що позбавляє Росію повноцінного державного суверенітету». Юрій Мєшков зауважив, що пора «оголошувати загальну і повну мобілізацію народу Криму для відновлення протоптаних свобод, честі і гідності!»
Тим часом координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий заявив, що єдиною на сьогодні легітимною Конституцією Криму є її варіант від 6 травня 1992 року. Він пояснює це тим, що будь-яка конституція може і повинна не лише ухвалюватися, але й скасовуватися лише вищим представницьким органом влади того територіального утворення, в якому передбачена її дія.
«Стосовно Конституції Республіки Крим такого правового акту збоку Верховної Ради Криму ніколи не було. Тобто, процедура її скасування досі не дотримана і не доведена до кінця», – зазначив Валерій Подьячий.
В Юридичному управлінні Верховної Ради автономної республіки від коментарів заяв представників Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» відмовилися, але повідомили, що вони жодних правових підстав під собою не мають: нині в автономії діє Конституція АРК в редакції 1998 року, яка узгоджується з нормами чинної Конституції України.

Спроба відволікти від порушень росіянами угоди щодо флоту?
Радник голови кримського парламенту, політолог Олександр Форманчук теж вважає, що нинішні вимоги про відновлення старої кримської конституції – «безпідставні і нереалістичні». За його словами, свого часу Конституція Криму від 6 травня 92 року відіграла певну роль у становленні Криму як автономії, стала поштовхом до пошуку компромісів і дозволила отримати суттєві преференції від Києва. Тепер же її використовують маргінальні політичні сили, щоб просто про себе нагадати.
«Це звичайний піар тих сектантських угруповань, що залишилися у проросійському русі, що вже збанкрутував. Сьогоднішні спроби реанімувати документи 20-літньої давнини, всі ці заяви щодо «конституції 6 травня» – це просто політичні спекуляції, не більше того», – наголосив Олександр Форманчук. Політолог радить просто ігнорувати такі заяви.
Разом з тим, голова організації «Кримська правиця» Олег Фомушкін сприймає слова представників Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» набагато серйозніше. На його думку, останнім часом спостерігається вкидання в суспільно-політичне життя півострова низки конфліктних тем, які можуть дестабілізувати етнополітичну ситуацію в регіоні. З іншого боку, ці теми мали б відволікти увагу української влади і суспільства від питань про порушення росіянами угод щодо перебування російського флоту на території Криму. Це, насамперед, стосується інвентаризації нерухомості і земель, протизаконної суборенди об’єктів і територій, використання зайвих причалів, відмови у поверненні маяків тощо.

Джерело: Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини