реклама партнерів:
Головна » Документи з архіву СБУ про депортацію кримських татар передали Джемілєву (ФОТО)

Документи з архіву СБУ про депортацію кримських татар передали Джемілєву (ФОТО)


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Архів СБУ підготував та 29 травня 2014 року передав представникам Меджлісу документи про депортацію кримськотатарського населення з Криму 1944-го року. «Спецконтингент, що підлягає виселенню» — саме такими цинічними словами називала радянська влада кримськотатарське населення, яке запланували вивезти за два дні із їхніх рідних домівок у віддалені регіони СРСР.

Участь у передачі документів взяли лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, директор Архіву СБУ Ігор Кулик та голова СБУ Валентин Наливайченко.

Директор Архіву СБУ Ігор Кулик розповів, як звинувачені в колабораціонізмі із нацистським окупаційним режимом та так званій «зраді батьківщини» кримські татари – від немовлят до похилих людей — були позбавлені рідної домівки і відправлені на спецпоселення до Середньої Азії та інших регіонів Радянського Союзу.

«Серед документів, які підготував і оприлюднив Архів СБУ, є унікальні матеріали про плани та саме насильницьке виселення протягом двох днів кримськотатарського народу з рідних домівок у віддалені регіони СРСР. Йдеться про доповідні записки вищому партійному керівництву, плани та звіти про перебіг депортації, документи про перебування кримськотатарського народу на засланні, а також початки автономістських рухів серед татар», — розповів Ігор Кулик. Також окремою збіркою є матеріали про виселення кримськотатарського населення, які нині зберіться в АР Крим і є недоступними для українських користувачів.

Як розповів голова СБУ Валентин Наливайченко, документи містять документальні свідчення і підтвердження, як титульну націю Криму по звірячому депортували з рідної землі. «Після перемоги герої кримськотатарського народу, повертаючись з фронтів Другої світової війни, фактично зазнали другого знищення. Каральні органи тоталітарного режиму починали переслідування воїнів, які захищали вітчизну,  розстрілювали їх або примусово відправляли на спецпоселення, насильницьки розриваючи сім’ї. Сьогодні ми оприлюднюємо ці документи», — зазначив Наливайченко.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв наголосив, що відновлення роботи щодо повернення вільного доступу до історичної правди є ознакою демократії. «Навіть каральні органи радянської влади визнавали, що під час репресій було знищено понад 40 відсотків кримських татар, хоча ця цифра є значно більшою. Сьогодні ми отримуємо від Служби безпеки документальні свідчення не лише етнічних чисток, але й знищення нашої духовної спадщини», — зазначив він.

Наступним кроком, на думку Мустафи Джемілєва, має стати відкриття документів, які б підтверджували підривну діяльність режиму Януковича із спроб розколоти кримськотатарський народ. «Цю політику на півострові сьогодні продовжують російські спецслужби, які чинять репресії на тимчасово окупованій українській території», — переконаний Джемілєв.

Нагадаємо, що цього року відновлено вільний доступ до розсекречених у 2008—2010 роках документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в Архіві СБУ. Сталий доступ до цих матеріалів повинен бути гарантований кожному на виконання Законів України та Рекомендації № R (2000) 13 Комітету міністрів Ради Європи країнам-членам стосовно європейської політики доступу до архівів, яка як невід’ємну ознаку демократії передбачає обов’язкову можливість дізнатися об’єктивно про елементи своєї історії. Для цього в Україні започатковано процес виведення історичних архівів з-під відання сучасних спецслужб. Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Центр досліджень визвольного руху



Кримськотатарське подружжя на спецпоселенні, 1978 рік.


Кримські татари на спецпоселенні.


Листівка про оголошення голодування Мустафою Джемілєвим, 1975 рік.


Прес-конференція представників Меджлісу кримськотатарського народу, які проводили акцію «Київ – 92» з метою позитивного вирішення питання самовизначення цього народу.
Справа наліво: М. Джемілєв, Р. Чубаров.
Київ, 24 березня 1992 р.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини