реклама партнерів:
Головна » «Донбас-арена» – козир Донецька перед Виконкомом УЄФА

«Донбас-арена» – козир Донецька перед Виконкомом УЄФА


Коментарі: 0 ЄВРО-2012

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
«Донбас-арена» стала першим спортивним об’єктом Євро-2012, який прийняв футбольних уболівальників – це сталося 29-го серпня 2009-го року.
Планується, що після чемпіонату цей стадіон буде приймати фінали єврокубків – на це у Донецька є всі підстави, адже нова споруда відноситься до класу «Еліт» і в Центрі та на Сході Європи їй нема рівних. У цьому пересвідчилась і група працівників Інформаційного центру «Україна-2012».
Вже три з лишком місяці арена повноцінно функціонує, надаючи своїм гостям максимальний рівень комфорту. Зручність, доступність і простір – основні позитивні риси суперсучасного стадіону. Причому керівництво арени та місцева влада спільно опрацьовують механізми, які мають ідеально працювати під час Євро-2012. Насамперед це стосується управління транспортною системою у матчеві дні, обслуговування великої кількості людей без втрати часу та гарантій безпеки тощо.
Під час проведення останніх матчів у півторакілометровій зоні на розі проспекту Миру та вулиці Челюскінців обмежують рух автотранспорту, а рух муніципального навпаки – посилюють, що дає можливість усім вболівальникам роз’їхатись по домівках за 30 хвилин.
У футбольні дні навкруги арени панує порядок і чистота. По-перше, працівники стадіону дуже ретельно слідкують за дотриманням цих складових комфорту, а по-друге, місцева влада заборонила продаж слабоалкогольних напоїв у скляній тарі в радіусі найближчих кварталів.
Взагалі, управлінню вдається головне – зробити футбол соціально позитивним. Серед абонементних програм є сімейна, шкільна і студентська. Серйозні переваги надає уболівальникам членство в студентському клубі – за наявності клубної картки, можна купити квиток у клубний студентський сектор на третьому ярусі усього за 15 гривень. Крім того, для молоді проводять концерти і вечірки як на самій арені, так і в нічних клубах міста – члени студентського клубу отримують п’ятдесятивідсоткову знижку на квитки на подібні заходи.
Арена готова надати однаково високий сервіс для людей із обмеженими можливостями – чи то вболівальникам, чи то журналістам. Місця для людей із обмеженими можливостями знаходяться на третьому рівні. По всій території стадіону є пандуси та ліфти для інвалідів.
«Донбас-арену» постійно вдосконалюють, враховуючи потреби вболівальників. Ось яку історію розповіла нам спеціаліст у зв’язках зі ЗМІ прес-служби стадіону «Донбас-арена» Юлія Колосовська: «Ми вже побачили і виправили деякі недоліки: у день відкриття «Донбас-арени» виявилося, що не вистачає стежок, які б з’єднували паркові доріжки з вулицею Челюскінців і з проспектом Миру. Ми зробили висновки і проклали дві додаткові доріжки за принципом англійських парків: де люди ходять, там і потрібно прокласти доріжку». Сам парк продовжують оздоблювати: висаджують сезонні та багаторічні рослини таким чином, щоби він квітнув весь рік. Навесні буде готовий «сад каміння».
Дивно, але працює на цьому колосальному стадіоні не так вже й багато людей. Постійні співробітники – це «незамінні» фахівці в окремих галузях. Звісно ж, у матчеві дні запрошують додатковий штат: стюарди, хостеси, паркувальники, додатковий медперсонал, служба «клінінгу» (прибиральники) та інші.
Окрема тема – безпека на стадіоні. В цьому компоненті «Донбас-арена» є справжнім взірцем. Для фахівців служби безпеки тренінги проводив директор з експлуатації «Амстердам-арени» Карл Брін. Для стюардів був складений окремий кодекс поведінки та шляхів «загашення» конфліктів. Хлопців навчали кілька місяців юридичним тонкощам справи та психології. На матчах присутні і представники МНС (пожежні), і швидка допомога – місто теж допомагає контролювати процес. Хоча на стадіоні ви не побачите міліції – працюють винятково стюарди – та про всяк недобрий випадок, правоохоронці теж на варті, якщо буде потрібно, допоможуть врегулювати ситуацію.
Мабуть, «Донбас-арена» є унікальною перш за все високим рівнем організації та відповідальності. Тут все тримають під контролем, щоби не зіпсувати атмосферу футбольного свята, чого в першу чергу вимагає УЄФА. Повноцінно працює «Контрольна кімната», з якої управляють табло і системою відеоспостереження. Тут засідає «Кризова група» (чи не єдиний стадіон, на якому виконують Постанову Уряду №753), до складу якої входить генеральний директор Олександр Отаманенко, служба безпеки стадіону, під час матчів представники державних «силових» міністерств – колегіально вони швидко реагують на будь-яку незвичайну ситуацію.
Ще одна гордість донецької арени – це телестудія. Під час матчу Кубка України «Шахтар» - «Динамо» звідти відбувалося дебютне пряме включення (на ТРК «Футбол»). Крім того, е спеціальна кімната – центральне управління програмою «Прозон». За периметром поля встановлюється дев’ять камер, котрі фіксують кожну техніко-тактичну дію, реєструють їх і підраховують. Безперечно, даний механізм може стати у нагоді під час Євро-2012.
І головне – на «Донбас-арені» все створено для футболу! На території стадіону є близько 450-ти моніторів. Вони знаходяться у всіх зонах – біля фаст-фудів, у холах, біля туалетів, для того, щоб уболівальники не пропустили жодного епізоду матчу. Що вже й казати про «чисті» місця в чаші стадіону, які дають чудовий огляд поля!
Під час робочих відвідин арени журналісти зустріли кілька груп уболівальників, які прийшли на вихідних відвідати арену. Всі вони, незважаючи на різний вік, стать і рід занять, висловили впевненість у тому, що Донецьк здобуде право приймати Євро-2012.
Місцеві студенти Олег і Олександра:
- «Шахтар» - наша улюблена команда, і насправді дуже цікаво було побачити «Донбас-Арену» не тільки як глядач із трибуни, але й із середини. Просто вражають роздягальні, відмінний сервіс. Все супер. Ми думаємо, Донецьк прийматиме Євро, треба тільки ще попрацювати!
Паркувальник Іван Миколайович:
- Буквально за кілька місяців роботи нашої арени культура водіїв значно зросла. Подивіться і на місто: всюди чисто, парки розвивають… Думаю, що Євро-2012 є причиною таких змін. Вірю, що ми вже довели свою здатність прийняти чемпіонат, і УЄФА оцінить нас!
Підприємець з Росії Володимир:
- От заїхав купити сувеніри дітям. Ми тут влітку були на юнацькому Євро-2009. Єдиний недолік – те, що не пройшли сюди наші, росіяни… А свято було, що треба! Навіть уявити не можу, як донеччани все «перегорнуть» до дорослого!
Пенсіонерка Марія Петрівна:
- Не знаю точно, від кого залежить рішення, але нехай вони поглянуть уважно на наші успіхи та почують наші слова! Якщо Донецьк береться за якусь справу, то напевно зробить так, як обіцяє, і навіть краще!

Джерело: Анфіса Мотора з Донецька, Інформаційний центр "Україна-2012"
Фото Ігоря Ткаченка, УКРІНФОРМ







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини