реклама партнерів:
Головна » Донецький апеляційний адмінсуд розгляне законність нагородження Героєм України Романа Шухевича

Донецький апеляційний адмінсуд розгляне законність нагородження Героєм України Романа Шухевича


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
21 квітня Донецький апеляційний адмінсуд розгляне позов про законність присвоєння Роману Шухевичу звання Героя України, пише "Остров" з посиланням на адвоката Володимира Оленцевича, який представляє інтереси позивача, мешканця Донецька Анатолія Соловйова.
Суд розгляне скаргу Соловйова на рішення Донецького окружного адмінсуду, який відмовив у розгляді його позовної заяви. За словами адвоката, Соловйов 5 жовтня 2009 року подав позовну заяву в Донецький окружний адмінсуд, в якому просив суд визнати незаконним і скасувати указ президента Віктора Ющенка про присвоєння Шухевичу звання Героя України.

У своєму позові Соловйов заявляв, що, згідно із законом про державні нагороди Шухевич не може бути нагороджений званням Героя України, оскільки загинув у 1950 році, тобто на момент нагородження не був громадянином України. Проте 29 жовтня 2009 року Донецький окружний адмінсуд відхилив позов Соловйова.

Суд підтвердив, що названий указ Ющенка є "правовим актом індивідуальної дії, оскільки не містить норм права і стосується інтересів однієї, конкретно визначеної в цьому указі особи - Шухевича Романа Осиповича".

Як відомо, указ про присвоєння Шухевичу звання Героя Ющенко видав 12 жовтня 2007 року. А нещодавно Донецький окружний адмінсуд визнав протиправним указ Ющенка про присвоєння Степанові Бандері звання Героя України на підставі того, що Бандера не є громадянином України.
"Свобода" вимагає забрати "героя" у радянського солдата, який поставив прапор над Рейхстагом
Голова Луганської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Дмитро Снегірьов подав до Донецького окружного апеляційного суду позовну заяву про скасування і визнання недійсним указу президента України від 6 травня 2005 року про надання звання Героя України Олексію Бересту, який 30 квітня 1945-го становив червоний прапор над Рейхстагом. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу організації.
Снегірьов обґрунтовує позов тими ж аргументами, які приводив у своєму позові Володимир Оленцевич у справі нагородження Степана Бандери, сподіваючись, що суд не наважиться застосувати подвійні стандарти з розгляду по суті двох ідентичних справ.
"Хочу заявити, що не маю ніяких претензій або застережень до особи самого Береста, але, оскільки суд створив прецедент, ухваливши відповідне рішення про скасування звання Героя України у Степана Бандери, вважаю, що закон має бути одним для всіх, незважаючи на те, подобається це якійсь частині суспільства чи ні. Закон порушити не можна... Можливо, це змусить владу хоча б напередодні 9 травня, коли масово лунають державні нагороди, задуматися над цією тезою", - йдеться у заяві Снегірьова.
Позивач звертає увагу на той факт, що Берест не був громадянином України, оскільки помер в 1970 році, а "згідно з рішенням колегії суддів Донецького окружного апеляційного суду від 2 квітня 2010 року встановлено, що особи, померлі до 1991 року, не можуть бути громадянами України". Таким чином, президентський указ про надання звання "Героя України" Бересту є протиправним і незаконним актом, який підлягає скасуванню в судовому порядку, резюмує Снегірьов.
Раніше політвиконком "Свободи" заявляв про юридичні наслідки набуття чинності рішення суду про скасування звання "Героя України" у Степана Бандери. "Чи усвідомлює Янукович, що він буде зобов'язаний скасувати всі укази про надання звання "Героя України" нагородженим посмертно особам, які померли до 1991 року?", - говорилося у заяві.
Окрім Береста, згадуються імена інших учасників Великої Вітчизняної війни, а також героїв-чорнобильців і відомих українських історичних діячів, посмертно нагороджених званням "Героя України", але, виходячи з рішення Донецького окружного апеляційного суду, незаконно.
Проте, "Свобода" нагадує, що підстави для позбавлення звання "Героя України" відсутні, оскільки українське законодавство передбачає реєстрацію громадянами України осіб, які померли до 1991 року.
"Згідно зі статтею 8 закону України "Про громадянство України" особа, "хто сам або хоча б один з його батьків, дід або бабуся, рідний (повнорідні і неповнорідні) брат або сестра народилися або постійно проживали на територіях, що входили на момент їх народження або постійного мешкання у склад Української Народної Республіки, західно-української Народної Республіки... реєструються громадянами України", - говориться в заяві.

Джерело: http://newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини