реклама партнерів:
Головна » Другий день життя Києва в умовах війни

Другий день життя Києва в умовах війни


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Часті сирени повітряної тривоги, звуки вибухів та стрілянини, перша бронетехніка на вулицях і перехід до режиму оборони столиці України - репортаж DW з Києва про другий день російського вторгнення.

Ранок після ночі в бомбосховищах, що розпочався з вибухів та ушкоджень цивільних житлових будинків, нескінченні сирени повітряної тривоги, бої в містах-супутниках на околицях Києва і спорожнілі вулиці - таким було 25 лютого, другий день масштабного російського вторгнення в Україну для киян. Комунальні служби в українській столиці спрацювали на відмінно. Транспорт працює, але кількість рейсів зменшена. Проїзд залишається безкоштовним, великі торгівельні мережі впоралися із забезпеченням достатньою кількістю харчів. Рівень тривожності у порівнянні з першим днем серед цивільних не зменшився, але шоку, як попередньої доби, у багатьох городян вже не було.

Чергові вибухи в столиці України пролунали у п'ятницю близько 4.30 ранку. Повідомлялося про збиття літального апарату та перехоплення російських ракет. Внаслідок інцидентів пошкоджені кілька будівель, зокрема, один багатоповерховий будинок на сході столиці. Поранень зазнали вісім осіб, одна людина перебуває в тяжкому стані. 150 мешканців були евакуйовані. Українські правоохоронці кваліфікували нічний обстріл Києва російською армією як теракт. "З самого ранку прокурори Києва працюють на місці влучення авіаційного снаряду, внаслідок якого сталася пожежа в житловому будинку в Дарницькому районі. Постраждали цивільні люди. Ми кваліфікуємо це як теракт", - заявила генпрокурорка України Ірина Венедіктова.

Попередження сирен
Чимало киян провели першу ніч, коли діяла комендантська година, у бомбосховищах: на підземних станціях метро, підземних паркінгах та в підвалах будівель. Одразу після 7 години, коли завершилася дія режиму комендантського часу, на цілком порожних вулицях з'явилися люди з наплечниками і карематами, які поверталися зі сховищ у свої оселі. Проте вже за півгодини пролунали сирени повітряної тривоги і киян знову закликали повернутися у бомбосховища через загрозу повітряного удару.

Відтоді сирени в Києві вмикалися чи не щогодини впродовж цілого дня. Але вже опівдні було помітно, що окремі перехожі різного віку на вулицях Києва не звертають на них жодної уваги. "Вже звикли", - знизавши плечима сказала DW одна з таких перехожих жінок середнього віку.

Біля входу до станцій метро, які використовуються як бомбосховища, упродовж дня збиралися невеликі групки людей, що ділилися новинами. "Покурити вийшов. У мене там вся сім'я в метро. Діти дуже вибухів лякаються", - розповів DW один з чоловіків біля входу до станції метро "Кловська" у центрі столиці. Під час перебування у бомбосховищах люди жваво ділилися новинами та сперечалися про достовірність повідомлень у соцмережах. Співрозмовники не демонстрували ознак паніки, але не приховували тривоги через повідомлення влади, що цей день буде також важким для армії, яка тримає оборону навколо Києва.

Диверсанти в столиці
У другій половині дня надійшли новини про обстріл, імовірно, російською системою залпового вогню "Град", дитячого будинку у Ворзелі, що в передмісті Києва, а також бої у Бучі та в сусідньому Гостомелі. Люди обговорювали не менш тривожні повідомлення про спробу прориву російських військових з боку Вишгорода і появу на столичній Оболоні диверсійних груп. "Місто вступило в фазу оборони", - заявив столичний міський голова Віталій Кличко. Він також повідомив, що українські військові знешкоджують російські диверсійні групи.

У дворах житлових комплексів у центрі Києва також регулярно було помітно стихійні невеликі зібрання людей, що обговорювали останні новини. А чоловіки, здебільшого пенсійного віку, радилися про організацію оборони своїх помешкань. "Якщо ми тут їх хоч трохи затримаємо, доки наші хлопці підійдуть, то і армії буде трохи легше", - переконував своїх співрозмовників один з таких чоловіків у дворі будинку на Печерську. А в соцмережах активно поширювалися рецепти виготовлення "коктейлів Молотова", які влада закликала застосовувати проти військової техніки нападників.

Приготування до чергової тривожної ночі
Попри виїзд з Києва значної кількості мешканців напередодні та помітно спорожнілі вулиці та автошляхи, життя в столиці не завмерло зовсім. Більшість кафе та ресторанів не працювали. Комерційні банки також закрилися, але державні банки приймали клієнтів. У банкоматах можна було отримати готівку, а в більшості великих супермаркетів розплатитися банківською карткою. Дефіциту харчів також не спостерігалося, хоча соціальних видів хліба бракувало, на полицях лежав переважно той хліб, що його випікають самі супермаркети, а не хлібозаводи.

Ближче до вечора у бомбосховища знову почали сходитися на ночівлю люди. Дівчина з песиком, яка прийшла до сховища в метро на станції Кловська, сказала, що її улюбленцю вночі значно спокійніше під землею, ніж зовні. "Коли сьогодні виводила його погуляти на вулицю, звідкись стало чутно вибухи і він дуже злякався, став до мене притискатись і скиглити", - сказала вона. Серед тих, хто шукає прихистку в метро, чимало жінок з дітьми. Вони найбільше серед усіх присутніх виявляють стривоженість і хвилювання. "Нам просто нема куди виїжджати. До того ж, в мене паралізована мати, яку я не можу покинути. Вночі з нею буде мій чоловік", - розповіла одна з таких молодих жінок.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини