реклама партнерів:
Головна » Дві ювілейні п’ятірки Володимира Ященка

Дві ювілейні п’ятірки Володимира Ященка


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
17 липня виповнюється 55 років головному лікарю Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Володимиру Ященку. Ювіляр зустрічає свято вагомими професійними здобутками та планами – задумами на майбутнє.
Завдяки організаторському таланту керівника, продуманій стратегії відродження іміджу лікувального комплексу, зусиллям згуртованої команди однодумців психіатрична служба області нині входить до першої п’ятірки серед ідентичних закладів держави.
За керівництва Володимира Івановича цілковито оновлено діагностичну й лабораторну базу лікарні, в рамках регіональної концепції розвитку психіатричної служби створено десять обласних центрів спеціалізованої допомоги медичної, відкрито хоспіс для тяжкохворих похилого віку, запрацювало міжрайонне відділення на базі Семенівської ЦРЛ… Одне слово, чимало зроблено для соціального захисту жителів краю, що страждають на психічні розлади, зменшено суспільну напругу в ставленні до цієї категорії хворих.

ЛІКАР І ЙОГО КОМАНДА
Володимир Іванович зазвичай уникає розмов про те, що обійняв відповідальну й копітку посаду головного лікаря в непрості часи. Дев’ять років тому заклад асоціювався здебільшого з конфліктами в колективі та судовими тяганинами. Як досвідчений керівник, він відчайдушно взявся за доручену справу й за відродження доброї слави лікарні. За плечима був великий досвід практичної та організаторської роботи. По закінченні Ленінградського медичного інституту Володимир Ященко пройшов всі щаблі професійного становлення: напружені будні лікаря станції швидкої допомоги, завідування відділенням функціональної діагностики Горлівської міської лікарні № 2, керівництво медичною частиною шахти ім. Рум’янцева, непроста місія лікаря у складі рятувальної бригади після землетрусу у Вірменії. Згодом – відповідальні посади: заступник голови районної ради, головний лікар станції швидкої медичної допомоги, керівник територіального медичного об’єднання…
Можливо, й донині Володимир Іванович трудився б на Донеччині, але так склалося, що повернувся на рідну Чернігівщину, де потребувалися його високий професіоналізм й навики організатора охорони здоровя. Відтак, сміливо, без нарікань, виважено, крок за кроком реалізовував задумане. Фахівці Міністерства охорони здоров’я України, аналізуючи діяльність психіатричної служби нашого регіону, неодноразово зазначали, що з приходом Володимира Ященка в закладі почалися позитивні зміни. Я ж додам, що всі непорозуміння залишилися в минулому, настала епоха Ренесансу. Саме завдяки його вмінню знайти спільну мову з благодійниками і спонсорами корпуси лікарні відремонтовано. Добродійниками подаровані нові меблі та функціональні ліжка для хворих. Реалізовано пункти й параграфи регіональної концепції розвитку психіатричної служби, розрахованої на п’ятирічку.

МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ
Своєрідним стартом для нововведень та докорінної реорганізації закладу і стала вже згадана концепція , в основу якої було покладено не тільки досвід вітчизняних і чернігівських лікарів, але й колег зі Швеції, сусідніх Росії та Білорусі. Цей важливий документ сприяв реорганізації лікарні, підвищенню якості надання медичної допомоги, наближенню її до пацієнтів. Відмова від територіального принципу лікування забезпечила належний контроль за роботою психіатричної служби Чернігівщини загалом, ефективне використання бюджетних коштів на всіх рівнях, надання спеціалізованої допомоги хворим за європейськими стандартами, перепрофілювання й оптимізацію ліжок у стаціонарах. Серед плюсів реорганізації – відкриття блоку інтенсивної терапії, де лікуються пацієнти в критичному стані з ускладненнями, цілодобове функціонування телефону довіри, комп’ютеризації закладу, створення власного сайту в мережі Інтернет, озеленення й впорядкування території. У перспективі – відкриття психоневрологічного відділення в Прилуках для надання спеціалізованої висококваліфікованої допомоги мешканцям південних районів області.
Володимир Ященко переконаний, що рівень психічних розладів у населення краю зростає (даються взнаки соціальні чинники – всілякі стреси, житейські негаразди, безробіття, невпевненість у завтрашньому дні, страх опинитися на вулиці), і якість медичної допомоги має покращуватися на всіх рівнях – від первинної сільської ланки, психіатричних кабінетів при міських та центральних районних лікарнях – до відділень психоневрологічної лікарні. Офіційно на диспансерному обліку в області перебуває нині майже 30 тисяч хворих на психічні розлади . Але цю цифру можна сміливо множити на п’ять – і мати об’єктивну кількість людей, котрі потребують психіатричної допомоги. Щорічно в стаціонарах лікується в середньому 7-8 тисяч хворих. Зростає кількість інвалідів внаслідок перенесених психічних недуг. Тому важливим досягненням психіатри вважають зростання довір’я чернігівців до служби: за допомогою все частіше звертаються громадяни із так званими межовими порушеннями психіки, неврозами, депресіями, проявами хвороб на ранніх стадіях. Бо ж раніше люди соромилися й боялися йти до психіатрів – розповісти про проблеми із здоров’ям, а тим більше пролікуватися. Крига боязні зрушила: багато пацієнтів після своєчасного лікування повертаються до повноцінного життя. Особи, які традиційно звертаються до терапевта чи невропатолога в поліклініці за місцем проживання, нерідко насправді потребують консультації психіатра і подальшого адекватного лікування. Тому при лікарні функціонує цілодобово телефон довіри, куди за потреби можна анонімно зателефонувати й проконсультуватися.

І ЛІКИ, Й ЩИРА МОЛИТВА
…Доки горить свічечка, я думаю, що капличка святого Пантелеймона Цілителя, відкрита на території лікарні за ініціативи заступника головного лікаря Людмили Ященко, – не тільки добра справа, а насамперед можливість для пацієнтів закладу попросити прихильності Всевишнього у зціленні тіла й душі. Хворі, їх родичі, що приходять провідувати, а то й будь – хто із персоналу за бажання заходять сюди, щоб побути наодинці зі своїми думами-помислами. Окрім того, для задоволення культових потреб і позитивного впливу на духовний стан пацієнтів при закладі функціонує й православний храм Пресвятої Богородиці «Всіх скорботних радість». Співпраця з релігійними конфесіями, «пастирська психіатрія», лікарняний храм – щира турбота про людину в період недуги.
Віднедавна при лікарні функціонують й виробничі майстерні, де народжуються справжні шедеври – саморобки з усього – дерева, паперу, мішковини, всілякого, як кажуть, «непотребу», знесеного працівниками закладу. Хворі радують витворами рук і персонал, і самих себе, і відвідувачів. Кращі роботи прикрашають корпуси лікарні. Прагнення допомагати пацієнтам в усьому – і в зціленні, і в духовному становленні, і в повсякденному житті – кредо і головного лікаря, і колективу медиків.

НА КРУГИ СВОЇ
Майже два роки Володимир Ященко успішно очолював управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Та за власним бажанням повернувся на посаду головного лікаря психоневрологічної лікарні, аби рятувати душевнохворих, повертати їх до повноцінного життя. А ще – реалізувати задум про відкриття соціальних закладів для людей похилого віку з психіатричними відхиленнями і обласного спеціалізованого будинку-інтернату для психічних хворих, адже нині їм доводиться роками чекати місця на перебування в регіональних закладах опіки.
Звісно, оббивати пороги високих кабінетів, шукати спонсорів – благодійників поза службовими функціями головного лікаря, але для Володимира Ященка зміцнення матеріально-технічної бази закладу, благо хворого – понад усе.
Психіатрія – галузь специфічна й делікатна, і привернути увагу до її потреб та проблем під силу людині, сильній духом, відданій справі, справжньому мужчині й вмілому організатору. Доки держава належно не захистила ні медиків, ні пацієнтів, чітко не виписала правове поле, не ліквідувала законодавчі нестикування, трудові будні Володимира Івановича будуть вщерть сповнені неспокою й наполегливої праці. Отож, невтомності йому в ім’я зцілення чернігівців, прихильності Фортуни в здійсненні планів-задумів!

Ольга Чернякова, «Європейська Україна».
Фото автора.


















Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини