реклама партнерів:
Головна » ЄІБ інвестує 640 млн євро у відновлення інфраструктури України

ЄІБ інвестує 640 млн євро у відновлення інфраструктури України


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та уряд України підписали сьогодні три кредитні угоди загальною сумою у 640 млн євро задля підтримки сталого зростання України та добробуту її громадян. Кредити підтримують пріоритети уряду України та Європейського Союзу щодо активізації довгострокового соціального та економічного розвитку східної України та інтеграцію постраждалих від конфлікту регіонів, а також розвиток сталого міського транспорту та модернізацію транспортної інфраструктури в Україні.

Президент ЄІБ Вернер Хойєр сказав: «Ми в ЄІБ пишаємося своїм внеском у соціальний та економічний розвиток України на підтримку політики Європейського Союзу в країні. Сьогодні ми інвестуємо 640 млн євро у ремонт та модернізацію інфраструктури, що постраждала від конфлікту на сході України; у покращення якості та надійності громадського транспорту у майже 20 містах України; а також у модернізацію 183 км автомобільних доріг у Луганській області. Це означає, що українці отримають вигоду від сучасних, безпечних і швидких дорожніх сполучень, а також нових можливостей для бізнесу, які вони приносять. Окрім цього, відремонтовані школи, лікарні та якісні адміністративні послуги допоможуть країні швидше оговтатися від пандемії та підвищать економічну стійкість. Спільно з нашими партнерськими інституціями ЄС та за допомогою таких проєктів, банк ЄС сподівається підтримати Україну та допомогти їй зростати та розвиватися швидше і стійкіше на її шляху до ЄС».

Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська, яка відповідальна за фінансові операції з Україною, зазначила: «Відновлення інфраструктури, покращення громадського транспорту та дорожнього сполучення — завдяки трьом новим кредитним угодам, підписаним сьогодні, Європейський інвестиційний банк вчергове підтверджує свої прагнення підтримувати зростання та розвиток України, а також її перетворення на ще краще місце для життя та ведення бізнесу. Наші проєкти спрямовані на ті регіони України, які постраждали від збройного конфлікту, та допомагатимуть їхньому відновленню. Відбудовані школи, лікарні, дитячі садки та інші адміністративні будівлі на сході України, а також покращені дороги у Луганській області полегшать життя для 13.7 млн людей. До того ж, це сприятиме економічному зростанню, покращенню транспортних сполучень та збільшенню обсягів торгівлі. Україна також скористається перевагами сучасного, ефективного та екологічного громадського транспорту, який є ключем до успішних кліматичних дій і у такий спосіб посилює внесок України у світову протидію змінам клімату. Як банк ЄС ми раді підтримувати уряд України та втілювати на практиці партнерство між Україною та ЄС за допомогою конкретних інвестицій».

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас сказав: «Європейський Союз пишається тим, що разом із ЄІБ продовжує інвестувати у два ключові напрями: підтримка постраждалих від конфлікту регіонів на сході України та розвиток сталої, "зеленої" інфраструктури. Відбудова інфраструктури для кращої роботи шкіл, лікарень, громадських центрів та житлових будинків – це ключовий компонент у підтримці ЄС соціального та економічного відновлення східної України. Удосконалена та сучасна інфраструктура є надважливою інвестицією у майбутнє громад на сході України. Проєкти з відновлення доріг у Луганській області матимуть прямий вплив на економічне та соціальне відродження східних регіонів. Високоякісні дороги принесуть відчутну користь місцевим жителям, покращать транспортне сполучення в регіоні та сприятимуть розвитку аграрного сектору. Міська мобільність та екологічно безпечний громадський транспорт посідають вагоме місце у переліку пріоритетів як Європейського Союзу, так і Національної транспортної стратегії України. Сприяючи переходу до більш ефективного та екологічно чистого громадського транспорту, наші інвестиції підтримають місцеву владу у вибраних містах для вдосконалення громадського транспорту та надання якісних транспортних послуг громадянам».

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив: «Я б хотів щиро подякувати Європейському інвестиційному банку за роки успішної співпраці, за підтримку України в цей нестабільний час та Європейському Союзу за додатковий грант на підтримку цих кредитів. Кредитні угоди, які ми підписали сьогодні, та технічна допомога, що фінансується ЄС, допоможуть Україні розвивати економіку та стале суспільство, в тому числі в регіонах, які найбільше постраждали від конфлікту. Відновлені об’єкти інфраструктури на Сході України, реконструкція та вдосконалення доріг у Луганській області, сталий громадський транспорт забезпечать економічні, екологічні та соціальні вигоди для громадян України на довгі роки. Ми вдячні Європейському Союзу за його постійну підтримку, яка не похитнулась, а навпаки посилилася під час пандемії коронавірусу. Ми пишаємося тим, що Україна та Європейський Союз разом рухаються вперед у ці непрості часи».

340 млн євро для відновлення інфраструктури України


Кредит у розмірі 340 млн в євро допоможе відновити інфраструктуру та покращити умови для життя та ведення бізнесу у постраждалих від конфлікту регіонах на сході України, а також тих областях, що приймають у себе значну кількість внутрішньо переміщених осіб. На муніципальному рівні фінансування отримають кілька сотень малих та середніх проєктів, спрямованих на відновлення соціальної інфраструктури, поліпшення комунальних послуг, ремонт пошкоджених адміністративних будівель та покращення ключової соціальної інфраструктури, включаючи лікарні, школи, дитячі садки, поштові відділення, вуличне освітлення, каналізаційні системи, а також муніципальний транспорт та відповідну транспортну інфраструктуру. Кредит принесе користь для 13.7 мільйонів людей, стимулюватиме регіональний розвиток та сприятиме швидшому економічному зростанню в Україні.

Завдяки кредиту підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей, сусідні Харківська, Дніпропетровська, Херсонська та Запорізька області, а також міські ради в інших регіонах України, що приймають у себе значну частину внутрішньо переміщених осіб (ВПО), отримають практичну підтримку для пом’якшення наслідків конфлікту.

Цей кредит доповнює Надзвичайну кредитну програму для відновлення України – довгострокову інвестицію, загальною сумою у 200 млн євро, що спрямована на відбудову об'єктів критично важливої інфраструктури. З її допомогою вдалося підтримати та відновити 246 місцевих інфраструктурних об'єктів. Упродовж 2014–2020 років Програма покращила умови життя для понад 5,4 млн жителів України, серед яких 700 тисяч ВПО та інших вразливих соціальних груп.

Європейський Союз надасть значну технічну допомогу у сумі 15,2 млн євро задля реалізації кредиту від ЄІБ. Зокрема, грант у 7 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP) підтримає підготовку та впровадження Програми. А додатковий грант від Представництва ЄС в Україні у розмірі 8,2 млн євро підтримає адвокацію, допоможе підвищити обізнаність серед кінцевих бенефіціарів Програми, а також допоможе у підготовці тендерів та моніторингу будівельних робіт тощо.

200 млн євро на покращення громадського транспорту в Україні


До 20 середніх та великих міст в Україні покращать стан громадського транспорту завдяки кредиту ЄІБ у розмірі 200 млн євро, який координуватиме Міністерство інфраструктури України. Кредит від банку ЄС удосконалить сполучення між містами Приазов'я на сході України та рештою країни, покращуючи рівень життя близько 10 мільйонів людей.

Завдяки кредиту українські міста модернізують рухомий склад електричного громадського транспорту (трамваїв, тролейбусів, вагонів метро та електробусів), відновлять та побудують нову інфраструктуру громадського транспорту (наприклад, трамвайні лінії, тролейбусні смуги, підстанції та депо). Безпечніші, більш зручні та екологічні транспортні засоби підвищать рівень обслуговування та привабливість громадського транспорту. Кредит також допоможе зменшити затори та просуватиме громадський транспорт як ефективну та зручну альтернативу для пасажирів.

Кредит ЄІБ доповнюється грантами на суму до 4 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP), які спрямовані на технічну допомогу в реалізації проєктів. Окрім цього, Трастовий фонд Східного партнерства з технічної допомоги (EPTATF) виділить 490 тис. євро гранту на підтримку підготовки проєктів на ранніх стадіях розробки.

100 млн євро на покращення дорожнього сполучення на сході України


ЄІБ інвестує 100 млн євро у модернізацію 183 км автомобільних доріг у Луганській області. Перевагами сучасної траси за маршрутом Троїцьке–Сєвєродонецьк–Старобільськ скористаються жителі регіону та місцеві підприємства.

Інвестиції від банку ЄС покращать дорожнє сполучення з Луганською областю, де проживає близько 2 мільйонів людей. Завдяки проєкту «Східна Україна: возз'єднання, відновлення, відродження» українці відчують покращення дорожньої безпеки, а також зможуть скоротити час на дорогу та зменшити витрати на технічне обслуговування автомобілів. Світовий банк також надасть 100 мільйонів доларів США кредиту на підтримку цього проєкту.

ЄІБ фінансуватиме відновлення дорожньої інфраструктури, підвищення безпеки дорожнього руху, встановлення елементів інтелектуальних транспортних систем (ІТС), як-от пункти вагового контролю. Інвестиції також покращать умови життя та ведення бізнесу у східній Україні. Зокрема, посиляться позиції місцевого аграрного сектору завдяки його глибшій інтеграції у національний ланцюг постачання сільськогосподарської продукції.

EU Delegation to Ukraine






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини