реклама партнерів:
Головна » Експерт пояснив, що загрожує Україні через дії окупантів на Запорізькій АЕС

Експерт пояснив, що загрожує Україні через дії окупантів на Запорізькій АЕС


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ядерний апокаліпсис чи повне забруднення Дніпра через вибух на Запорізькій АЕС - малоймовірний, а витік радіації, який буде небезпечним, як мінімум, для мешканців усієї Запорізької області - цілком реальна загроза. Таку думку висловив колишній співробітник Чорнобильської АЕС, фізик-ядерник Олександр Купний, передає Gorsovet з посиланням на видання Страна.

Загрозу катастрофи на ЗАЕС, про яку зараз багато говорять, я обговорював би у двох площинах. Перша - це ядерний апокаліпсис, із вибухом реактора, радіаційним забрудненням великих територій України та Європи, тобто "випалена земля", якою зараз лякають увесь світ. У ці ж страшилки - зараження Дніпра та "мертве" Чорне море, яким навіть судна ходити не зможуть.

Другий - витік радіації із забрудненням певних територій Запорізької області й надалі, "куди вітер подує" , - розповідає експерт.

За його даними, перший сценарій - ядерна катастрофа та "випалена земля" - міг би бути реальним у разі вибуху реактора ЗАЕС чи басейну витримки.

Але про нього я навіть говорити не хочу, бо це просто нереально. І реактор, і басейн витримки перебувають у гермооболонці, якої не було на Чорнобильській АЕС, що й уможливило вибух. Гермооболонка, якщо говорити по-простому, це спеціальний бетонний ковпак, яким накриті всі ключові системи атомної станції, зокрема реактор, басейн витримки. Що він собою являє? Від нульової позначки через купол радіально йдуть напнуті металеві троси. Все це залито бетоном завтовшки щонайменше в метр.

Ця оболонка здатна витримати не один ракетний удар, і я навіть не можу уявити, якої сили має бути вибух, щоб її пошкодити ззовні. І тим більше, що потрібно зробити, щоби пошкодити її зсередини, - розповідає фізик-ядерник Олександр Купний.

Він додав, що на ЧАЕС бетонна заливка була лише у нижній частині реактора, а зверху все це прикрили шатром із бетонних блоків, які під час вибуху просто розлетілися. Якби тоді у Чорнобилі була гермооболонка, не було б таких страшних наслідків.

Є ще одна відмінність на Запорізькій АЕС від Чорнобиля - реактор ВВР не містить графітового стрижня. Це просто "каструля", в якій знаходяться ТВЕЛи. Вийми їх - і залишиться звичайна ємність із водою. До речі, два блоки на ЗАЕС вивели до холодного резерву, тобто ядерну реакцію там зупинено. Вважаю, що так треба було вчинити з усіма блоками до повної деокупації Запорізької АЕС. Якби це зробили навесні, вже практично зійшов би нанівець ризик викиду "коротких" радіонуклідів, який у Чорнобилі в рази збільшив радіаційний фон у перші дні та тижні після аварії, але вже до кінця літа скоротилися у геометричній прогресії, - каже експерт.

За його думкою, другий сценарій (із витоком радіації) - більш реальний.

Що має статися, щоб його запустити? Приміром, поштовхом може послужити вибух в азотно-кисневій станції (вона вже отримала пошкодження, за заявою "Енергоатому", - Ред.), трубопроводів та ін. на спецочищення. Якщо його пошкодити, може бути витік радіоактивної води, зокрема, в Дніпро. Всі ці події можуть спровокувати підвищення радіаційного фонду - дуже серйозне для персоналу, серйозне для жителів Енергодару. Подальше поширення та ступінь небезпеки - залежно від того, куди вітер подує. У зоні ризику - як мінімум, вся Запорізька область.

Плюс - Дніпро у районі Запоріжжя і далі до Каховського водосховища. Але глобальне зараження Дніпра малоймовірне. Якщо тільки в річку не зіллють рідкі радіоактивні відходи. Бочки знімаються в землі, вони під міцною оболонкою, тому для того, щоб все це потрапило до Дніпра, мало випадкового влучення - потрібна спланована диверсія, - каже Купний.

Нагадаємо, за даними Енергоатому, окупанти заявили про готовність підірвати заміновану ЗАЕС. Також ворожі "прильоти" серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію на Запорізькій АЕС.

Джерело: gorsovet




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини