реклама партнерів:
Головна » ЄС впровадив систему аварійного реагування «РОДОС» у Чорнобильській зоні відчуження

ЄС впровадив систему аварійного реагування «РОДОС» у Чорнобильській зоні відчуження


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Європейський Союз допоміг Україні впровадити у Чорнобильській зоні відчуження систему підтримки прийняття рішень у випадку радіаційних аварій. Система «РОДОС» (RODOS) використовується для моделювання і прогнозування потенційних наслідків надзвичайних ситуацій, а також планування ефективного реагування на них, тим самим підвищуючи радіаційну безпеку в Україні. «РОДОС» була застосована для оцінки наслідків лісової пожежі в зоні відчуження у червні. Про це повідомили на прес-конференції 12 липня 2018 р. в Києві, організованій проектом ЄС «Розширення системи підтримки рішень РОДОС в Україні для Чорнобильської зони відчуження».

«Ефективність нового інструменту оцінки наслідків лісових пожеж на радіоактивно забруднених територіях є великим кроком у наших можливостях для вирішення екологічних проблем», - зазначив Леонід Табачний, Начальник Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського гідрометеорологічного центру Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Система «РОДОС» розробляється широким науковим співтовариством, у тому числі вченими з України, за підтримки Європейської Комісії. Її встановили в національних центрах аварійного реагування у більш ніж 20 країнах Європи. В Україні система «РОДОС» впроваджується з 2011 року Технологічним інститутом Карлсруе (Німеччина) у тісній взаємодії з українськими дослідними інститутами, Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом», Державною інспекцією ядерного регулювання України, Державним агентством України з управління зоною відчуження і ДСНС.

Систему «РОДОС» адаптували до українських умов у межах чотирьох проектів ЄС, загальний бюджет яких перевищує 2 млн євро. Вона встановлена на всіх атомних електростанціях (АЕС), включно з Чорнобильською АЕС, у Державній інспекції ядерного регулювання України, Центрі прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського гідрометцентру Державної служби з надзвичайних ситуацій, головних та резервних кризових центрах НАЕК «Енергоатом». «РОДОС» підключено до існуючих систем автоматичного радіаційного контролю. Вона використовує систему чисельного прогнозування погоди, розроблену в рамках проектів «РОДОС» для Українського гідрометцентру. «РОДОС» активно використовується в національних та міжнародних навчаннях.

Останній проект інтегрував «РОДОС» з системою автоматизованого радіаційного та метеорологічного моніторингу зони відчуження, яка експлуатується державним спеціалізованим підприємством «Екоцентр» (Чорнобиль) Державного агентства з управління зоною відчуження, у квітні 2018 року. Систему адаптували для оцінки потенційних наслідків пожеж в радіоактивно забруднених лісах, проходження смерчів через зону відчуження і повенів на річці Прип'ять в районі водойми–охолоджувача ЧАЕС.

Довідкова інформація:

З 1991 р. Європейський Союз надав підтримку у підвищенні безпеки ядерної галузі України на суму понад 900 млн євро. Ці проекти включають підвищення безпеки експлуатації та обслуговування чотирьох українських атомних електростанцій, підтримку в створенні належної національної інфраструктури для поводження з радіоактивними відходами, інституційну підтримку українського ядерного регулюючого органу, фінансування нового безпечного укриття над пошкодженим реактором Чорнобильської атомної електростанції, а також низку соціальних проектів для підтримки громад, які стикаються з наслідками Чорнобильської аварії 1986 р.

За додатковою інформацією звертаєтеся до:

Ульф Росенгард, менеджер проектів Генерального директорату Європейської Комісії з міжнародного співробітництва і розвитку DEVCO, Брюссель, ulf.rosengard@ec.europa.eu
Вольфганг Раскоб, керівник групи з надзвичайних ситуацій Технологічного інституту Карлсруе, Німеччина, wolfgang.raskob@kit.edu
Олег Насвіт, перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження, dazv@dazv.gov.ua
Леонід Табачний, начальник Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського гідрометцентру Державної служби з надзвичайних ситуацій, tabachnyi@meteo.gov.ua

Представництво Європейського Союзу в Україні






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини