реклама партнерів:
Головна » Європейський Союз прагне посилити вплив на Білорусь перед виборами

Європейський Союз прагне посилити вплив на Білорусь перед виборами


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Напередодні президентських виборів у Білорусі, призначених на 19 грудня, Євросоюз намагається зміцнити свій вплив на Мінськ.
Раніше ЄС проводив стосовно білоруського керівництва політику ізоляції та візових санкцій, тепер спробує налагодити з Білоруссю діалог і прищепити їй європейські цінності. Прикладом цього став триденний білорусько-німецький Мінський форум, який у п’ятницю завершився у столиці Білорусі.
Білорусько-німецький Мінський форум проводився вже втринадцяте, але якщо раніше в ньому брали участь в основному дипломати та бізнесмени з двох сторін, то цього разу тут були й високі державні чиновники.
Європейська тема в Білорусі стала актуальною особливо після того, як офіційний Мінськ посварився з Кремлем. На Мінський форум цього року прибув голова адміністрації президента Лукашенка Володимир Макей.
«Білорусь є зацікавленим і активним учасником ініціативи Євросоюзу «Східне партнерство», – заявив він. – Налагоджується політичний діалог на різних рівнях, з'явилися зрушення у знятті бар'єрів на шляху міжособистісних контактів. Із Польщею, Литвою та Латвією підписані угоди про спрощений прикордонний рух громадян. Це незаперечні ознаки руху назустріч один одному. Але до повної нормалізації стосунків треба зробити ще досить багато кроків».

Білорусі обіцяють матеріальну допомогу в разі вільних виборів
Європейські політики, які останнім часом часто прибувають до Мінська, відверто говорять про те, що перш за все хотіли б побачити у Білорусі вільні вибори. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський навіть заявив цього тижня, що в такому випадку Білорусь могла б розраховувати на три мільярди євро матеріальної допомоги від ЄС.
Німецькі політики, які брали участь у Мінському форумі, теж намагалися пояснити Мінську, що для того, щоб Європа могла продовжити політику діалогу з Білоруссю, країна має дотриматися хоча б мінімальних стандартів під час цих виборів. Зокрема голова відомства федерального канцлера Німеччини міністр із особливих доручень Роналд Пофалла, виступаючи на Мінському форумі, заявив, що Білорусь все ще залишається далеко від демократичних стандартів виборів.
«Основа вільних і чесних виборів – це певні стандарти, які, з нашої точки зору, є мінімальними, – каже він. – Тобто, щоб не було перешкод при реєстрації кандидатів, була збалансованість у складі виборчкомів і був допуск спостерігачів».

Лукашенку ставлять у приклад Гельмута Коля

Роналд Пофалла зазначив, що від підсумків виборів президента 19 грудня будуть залежати подальші відносини між Білоруссю та ЄС. Демократія полягає і в тому, що лідери держав час від часу міняються, сказав він, згадавши при цьому колишнього канцлера Німеччини Гельмута Коля, який пішов з посади після 16 років перебування при владі. Саме стільки перебуває в Білорусі при владі і Олександр Лукашенко.
Але в Європі розуміють, що важко буде переконати пана Лукашенка піти з посади за прикладом Гельмута Коля. Мабуть, тому європейські представники роблять акцент і на інших питаннях. Зокрема, на думку Пофалла, головною перешкодою у відносинах Мінська та ЄС залишається смертна кара, яка досі практикується в Білорусі.
Роналд Пофалла та інші європейські політики, прибуваючи до Мінська, зустрічаються не лише з представниками влади, але й опозиції. Остання розуміє, що Брюссель не може вирішити проблеми демократизації Білорусі, що це справа самих білорусів, але ці контакти опозиціонери вважають корисними.
«Приїзд сюди європейських міністрів я розцінюю як щось необхідне, щоб хоча б мінімально поліпшити ситуацію, щоб позбавити від репресій тих людей, які тепер працюватимуть на виборах, у тому числі членів моєї команди», – говорить опозиційний кандидат на виборах президента Віталій Римашевський.
Передвиборчий діалог Білорусі та ЄС триває: 14 листопада до Білорусі приїде єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле. А сьогодні стало також відомо, що на початку наступного року ЄС планує розпочати з Білоруссю консультації щодо спрощення візового режиму.

Валерій Каліновський
Джерело: "Радіо Свобода"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини