реклама партнерів:
Головна » Європейський Союз розширив санкції проти Лівії та режиму Муамара КАДДАФІ

Європейський Союз розширив санкції проти Лівії та режиму Муамара КАДДАФІ


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
За інформацією УНІАН, Європейський Союз розширив санкції проти Лівії та режиму Муамара КАДДАФІ, таке рішення було ухвалене 10 березня 2011 року на екстреному засіданні Ради закордонних справ ЄС.
Відповідно до рішення, Євросоюз заморозить активи і фінансові ресурси п`яти найбільших компаній Лівії, наближених до М.КАДДАФІ, серед яких Лівійське інвестиційне управління (головний орган країни, що опікується інвестуванням за кордоном прибутків, одержаних від торгівлі нафтою) і Лівійський центральний банк.
Ще одну особу буде додано до списків тих, кому заборонено в`їзд до ЄС і чиї активи буде заморожено. Зараз у цих списках – 26 осіб, включаючи самого М.КАДДАФІ.
Передбачається, що нові санкції наберуть чинності одразу після того, як рішення про них буде оприлюднено в «Офіційному журналі» Євросоюзу.

За матеріалами: УНІАН

За інформацією ТСН,у Тріполі (столиця Лівії) оголосили про велику перемогу над повстанцями - захоплення елітною танковою бригадою міста Рас-ель-Ануф, який вважався одним з центрів нафтової промисловості країни. Після цього вірні лівійському лідеру Муамару Каддафі війська почали наступ на оплот заколотників - Бенгазі.
"Збройні банди вибиті з міста Рас-ель-Ануф", - йдеться в повідомленні лівійського телебачення. Згідно з цими даними, над усіма державними установами були вивішені прапори країни. "Зараз лівійська армія вичищає від бандитів місто Марса-Брега і рухається до Бенгазі", - розповіли телевізійники. У наземній операції проти повстанців використовувалася елітна танкова бригада, яка діяла за підтримки авіації і артилерії.
Під безперервним обстрілом з міста Рас-ель-Ануф встигли виїхати десятки автомобілів з прихильниками опозиції. "Ми розбиті. Вони стріляють, а ми біжимо. Це означає, що вони взяли Рас-ель-Ануф", - заявив один з повстанців. Здобута перемога відкрила урядовим військам дорогу на Бенгазі - друге за величиною місто в країні, де розташовується штаб-квартира Національної ради, яка об'єднала супротивників Муамара Каддафі.
Зазначимо, що цього ж дня син лівійського лідера Саїф аль-Іслам оголосив про готовність почати широкомасштабний наступ на позиції повстанців. "Прийшов час для звільнення. Час діяти", - підкреслив політик в ході спілкування з журналістами.
Він нагадав, що влада Лівії відводила два тижні на переговори з опозицією, і цей час вже минув. Син Каддафі також заявив, що Тріполі не потерпить іноземного військового втручання. "Ми, лівійський народ, ніколи не надамо привітний прийом НАТО, ми ніколи не приймемо тут американців. Лівія - це не шматок пирога", - сказав Саїф аль-Іслам. Він запевнив, що країна готова боротися і з західними державами, якщо ті приймуть рішення про інтервенцію.
У відповідь керівник британського зовнішньополітичного відомства Вільям Хейг зауважив, що такі висловлювання лише сильніше консолідують міжнародне співтовариство на протидію режиму Каддафі, включаючи захист населення від авіаударів за допомогою безпілотних зон. "Звучить так, наче він почав війну проти власного народу", - заявив міністр. Хейг розповів, що скоординовані кроки щодо Лівії будуть обговорюватися вже в п'ятницю на зустрічі глав держав і урядів Європейського Союзу.

Тим часом керівництво НАТО оголосило про збільшення своєї військової присутності в Середземному морі для "спостереження та моніторингу ситуації". Проте генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен пообіцяв, що операція проти військ Каддафі не почнеться без чіткого мандату ООН і додаткового планування. "НАТО не шукає привід для військового втручання в Лівії", - підкреслив генсек. Він уточнив, що для проведення вторгнення необхідні три умови - катастрофічне погіршення ситуації в Лівії, дозвіл Ради Безпеки ООН і згода арабських країн.

Рада співробітництва арабських держав Перської затоки, до яких входять Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман і Саудівська Аравія, вже оголосив незаконним режим Муамара Каддафі і закликав встановити відносини з опозиційною Національною радою. Раніше схожу позицію зайняли влада Франції та Італії.

Зі свого боку США виступили за посилення санкцій відносно Тріполі. "У Лівії диктатор заперечує право свого народу рухатися вперед. І ми підтримуємо лівійський народ, змушений зараз протистояти кулям і бомбам, щоб домогтися відходу Каддафі прямо зараз, без подальшого насильства та зволікання", - оголосила американський держсекретар Гілларі Клінтон, виступаючи перед парламентарями.
Разом з тим керівник національної розвідки США Джеймс Клеппер висловив сумнів у тому, що лівійський лідер збирається покинути свій пост. "Всі відомості, якими я володію, вказують на те, що Каддафі налаштувався на довге протистояння. Здається, що він пішов у глуху оборону заради того, щоб затягнути процес", - розповів Клеппер в американському конгресі. Начальник розвідки також зазначив, що у лівійського лідера більше шансів здобути остаточну перемогу, оскільки його війська краще озброєні, оснащені і підготовлені.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини