реклама партнерів:
Головна » Фітотерапія. Іноземні чаї варто замінити на "рідні". Найліпше лікує природа Батьківщини

Фітотерапія. Іноземні чаї варто замінити на "рідні". Найліпше лікує природа Батьківщини


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У давні часи наші пращури не мали змоги пити китайські або індійські чаї.
Та, мабуть, вони не дуже й переймалися цим, бо замість іноземних вживали свої, рідні, так звані лісові чаї. Заварювати їх із листя смородини, малини, ожини, чорниці, брусниці тощо та різноманітних трав. Ці напої не лише приносили насолоду, а й слугували здоров’ю, насичуючи організм вітамінами та мінералами. Крім чаю, настої та відвари листя цих рослин є помічними в разі багатьох захворювань.

ОЖИНА
У народній медицині листя ожини відоме як в’яжучий, кровоспинний, жарознижувальний, протизапальний, кровоочисний засіб. Застосовують його у разі захворювань верхніх дихальних шляхів, бронхітів, пневмонії, грипу, кровотеч тощо. Одна з основних умов успішного лікування ожиною — застосування саме молодого листя. Висушене листя повинне зберегти природний колір, не мати бурих плям.
У разі бронхіту, ларингіту, ларинготрахеїту: 2 ст. л. сухого подрібненого листя ожини залити 2 склянками окропу, настояти протягом кількох годин у закритому посуді, перецідити. Приймати настій теплим по 0,5 склянки тричі на день.
За хронічного тонзиліту. Взяти 2 частини листя ожини, 1 частину квіток календули й 1 частину листя подорожника; 4 ч. л. збору настояти в 1,5 склянки окропу, приймати по 0,5 склянки тричі на день.
Напар, примочки, відвари зі свіжого листя ожини сприяють загоюванню задавнених ран, виразок на ногах, особливо за тромбофлебітів, варикозного розширення вен. 1 ст. л. сировини залити 1 склянкою води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв, перецідити. Робити примочки. Можна прикладати до ран свіже потовчене листя чи розчавлені ягоди.
У разі атеросклерозу і гіпертонії: 2 ст. л. сухого листя ожини залити 1,5 склянки окропу. Настояти, поки охолоне (можна заварювати і як чай). Пити по 0,3 склянки 4—5 разів на день у проміжках між їдою.
У разі хронічного гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку та цирозу печінки готують відвар: 1 ст. л. сировини на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв, перецідити. Приймати гарячим, можна з медом, молоком, по 0,5 склянки 3—4 рази на день.
За виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки готують і приймають відвар листя ожини так само, як і попередній, але без добавок.
Настій листя ожини рекомендують приймати за цукрового діабету у вагітних: 1 ст. л. подрібненого листя залити 1 склянкою окропу, настояти 2—3 години в теплому місці. Приймати по 0,5 склянки 3—4 рази на день за 20 хв до їди.
Відвар з листя ожини допомагає у разі захриплості голосу. Для цього 50 г листя залити 0,5 л води, кип’ятити протягом 15 хв, перецідити, додати 1 ст. л. меду. Полоскати горло гарячим відваром.

МАЛИНА
Листя і квітки малини містять дубильні речовини, флавоноїди, цукри, органічні кислоти, вітамін С і різні мінеральні солі. За своїми фармакологічними властивостями вони подібні до листя ожини.
У народній медицині листя малини застосовують у разі кашлю, ангіни (для полоскань), жіночих хвороб, розладів менструації, для зміцнення ясен, за шлунково-кишкових захворювань тощо.
Настій листя і квіток малини приймають усередину як кровоочисний засіб, за шкірних захворювань, авітамінозу, висипань, екземи, бешихового запалення, кору, ревматизму, інфекційних захворювань, у разі лихоманки; зовнішньо — для промивання очей у разі кон’юнктивітів та блефариту. Відваром листя вмиваються за появи вугрів, на хворі місця в разі ревматизму кладуть примочки.
Настій листя готують таким чином: 2 ст. л. сухого листя заварити 2,5 склянки окропу, настояти 2 години. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день до їди.
Настій квіток: 3 ст. л. сировини заварити 1 склянкою окропу, настояти 1 годину, перед вживанням перецідити. Приймати по 1 ст. л. 3—4 рази на день.
Відвар листя і гілок цієї рослини рекомендують пити за неврастенії: 1 ст. л. сировини заварити 1 склянкою окропу, витримати на слабкому вогні 5 хв, настояти протягом 30 хв. Пити тричі на день за півгодини до їди.
Компрес із розім’ятого листя малини знімає набряки, розкриває нариви та чиряки.
Для лікування вугрів готують мазь, додаючи у вазелін сік свіжого листя малини (на 4 г вазеліну — 1 г соку).
Листя малини в народній медицині використовують як в’яжучий, а також протизапальний засіб у разі захворювань дихальних шляхів та гастриту. Для цього 4 ч. л. подрібненого листя малини заварити 2 склянками окропу, процідити; пити по 0,5 склянки 4 рази на день.
За цукрового діабету: 2 ст. л. сировини заварити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв, перецідити. Приймати по 0,25 склянки тричі на день до їди.
Листя малини корисно жувати у разі запалень ясен, стоматиту і поганого запаху з рота.
Оскільки листя малини має в’яжучі властивості, то ліпше утриматися від їх застосування за хронічних закрепів.

СУНИЦІ ЛІСОВІ
Листя суниць трохи поступається за своїм складом ягодам, однак також містить багато корисних речовин. Відваром листя полощуть горло і ротову порожнину в разі запалень слизових оболонок. Відвар успішно застосовують і за жовтяниці, порушень діяльності шлунка і кишечнику, особливо за проносів.
Настій листя суниць допомагає за рясних менструацій і маткових кровотеч, незначних кровотеч внутрішніх органів.
Заготовляти листя слід на початку літа під час цвітіння рослини. Але для чаю ліпше збирати зовсім молоді листочки, коли в них ще мало дубильних речовин.
Чай із листя суниць допомагає в разі ослабленого імунітету та анемії. 2 ч. л. сировини заварити 1/4 л окропу, дати настоятися 15 хв, потім перецідити. Пити по чашці чаю тричі на день. Чай із листя суниць — відомий очисник крові, сприяє кровотворенню і заспокоює нерви. Крім того, він помічний за геморою, хвороб селезінки і печінки, жіночих хвороб та водянки.
У разі геморою настій листя (1 ст. л. на 1 склянку окропу, настояти 20 хв, перецідити) застосовують для клізм і обмивань під час кровотечі гемороїдальних «шишок». Або: 20 г подрібненого листя залити 1 склянкою окропу, кип’ятити 10 хв, настояти 2 години, перецідити. Використовувати настій теплим для компресів.
У разі інфаркту міокарда як відновлювальний засіб застосовують відвар листя: 1 ст. л. сировини на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв; приймати по 0,5 склянки тричі на день до їди.
Жовчнокам’яна хвороба: 4 ст. л. листя заварити 1 склянкою окропу, настояти 30 хв, перецідити; приймати по 1 ст. л. тричі на день за 30 хв до їди.
За коліту 1—1,5 ст. л. сировини заварити 1 склянкою окропу, настояти 30 хв; приймати по 0,5 склянки тричі на день до їди.
У разі ентериту приймають настій: 0,5 ст. л. листя на 1 склянку окропу, настояти 10 хв. Пити як чай.
Коли ангіна, корисно вживати відвар: 1 ст. л. сировини залити 1 склянкою води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв, перецідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день до їди.
У разі грипу 1—2 ст. л. листя суниць залити 2 склянками окропу, настояти, поки охолоне, перецідити; приймати по 1 ст. л. кожні 2 години.

ЧОРНА СМОРОДИНА
Листя чорної смородини багате на біологічно активні речовини, ефірні олії, дубильні речовини, фітонциди, вітаміни — встановлено, що в листках чорної смородини аскорбінової кислоти міститься набагато більше, ніж у ягодах.
Народна медицина використовує листя чорної смородини як антисептичний, протиревматичний, сечогінний, протизапальний, очисний, тонізувальний засіб. Крім того, листя смородини показане за гастриту, подагри, серцево-судинних захворювань.
У давнину листя смородини вважалося одним із кращих засобів лікування золотухи в дітей. У наші дні народна медицина рекомендує застосовувати відвари з листя у разі дерматитів, ексудативного діатезу та захворювань очей.
Для приготування чаїв, настоїв, відварів можна використовувати як свіже, так і сушене листя смородини.
Молоде листя смородини на початку літа можна використовувати для приготування тонізувального вітамінного напою. Для цього листя миють, обсушують, нарізають ножицями, укладають у банку і заливають перевареною водою кімнатної температури, змішаною за смаком із соком будь-яких кислих ягід або підкисленою соком лимона. Банку ставлять у тепле місце і настоюють не менше доби. Потім листя відтискують через марлю, напій проціджують і п’ють по 0,5 склянки на день. На 50 г листя беруть 300 мл води, сік і, якщо треба, цукор — за смаком.
Водним настоєм або відваром листя (1:10) лікують водянку, золотуху у дітей, простудні захворювання, приймають по 2 ст. л. тричі на день. Настій листя сприяє звільненню організму від надлишку сечової кислоти і тому його корисно пити по кілька склянок на день у разі подагри, ревматизму, каменів у нирках і сечовому міхурі.
Гарячий чай з листя п’ють за каменів у нирках.
Листя чорної смородини застосовують як сечогінний засіб у разі сечокам’яної хвороби, циститу, пієлонефриту: 5—6 ст. л. подрібненого листя залити 1 л окропу й настоювати в теплі не менше 1 години. Приймати по 1 склянці 5—6 разів на день, для поліпшення смаку можна додати цукор або мед.
За подагри, ревматизму: 1 ст. л. подрібненого листя залити 1 склянкою окропу, настояти, закутавши, 2 години, перецідити. Приймати по 0,5 склянки 4—5 разів на день.
У відварі гілок та листя купають дітей, хворих на золотуху.
У разі аритмії серця готують такий відвар листя смородини: 1 ст. л. сировини на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв, перецідити. Приймати теплим з медом по 0,5 склянки тричі на день до їди.
За ларингіту, фарингіту, грипу помічний настій: 1 ст. л. листя та молодих гілочок на 1 склянку окропу, настояти 1 годину, перецідити; приймати теплим з медом по 0,25—0,5 склянки тричі на день до їди. Цей настій можна застосовувати для полоскання горла.

ЯК ЗАГОТУВАТИ ЛИСТЯ ДЛЯ ЧАЮ
Заготовляти листя ліпше навесні або на початку літа в сонячну погоду.
Листя на деякий час залишають прив’янути, потім розминають, кроплять водою, загортають у чисте полотно і витримують у темному місці дві доби. За цей час листя перебродить і набуде приємного запаху. Наступний етап: листя потрібно швидко висушити. Зберігати ліпше в дерев’яній тарі. Заварювати, як звичайний чай.

РЕЦЕПТИ ЦІЛЮЩИХ ЧАЇВ
Приготувати такий збір: листя ожини, чорної смородини, суниць, м’яти, меліси в рівних частинах. 4—5 ст. л. збору заварити 1 л окропу, настояти в теплі 1 годину, приймати по 1 склянці тричі на день як приємний тонізувальний напій.
На Західній Україні готують цілющий чай з молодого листя ожини, лісової малини та суниці у співвідношенні 4:2:1.
Чай із листя чорної смородини добре втамовує спрагу і благотворно впливає на весь організм, поліпшує обмін речовин. 1 ст. л. подрібненого листя або пагонів на 0,5 л окропу. Настояти 15—20 хвилин.

Підготувала Алла Грішило
Джерело: "Ваше здоров"я"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини