реклама партнерів:
Головна » Флот і подвійне громадянство в Криму

Флот і подвійне громадянство в Криму


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Прокуратура Севастополя заявляє, що на сьогоднішній день вже більше 130 військовослужбовців ЧФ позбавлені українського громадянства.
Хоча з двома паспортами залишається, за словами прокуратури, ще майже 1250 військових.
Візьміть участь у програмі про Крим цієї п'ятниці!
Водночас незалежні аналітики подають значно більшу цифру “двійників” і стверджують, що проблема подвійного громадянства на ЧФ приховує серйозні соціальні і військово-політичні, і навіть військові загрози для українського суверенітету. Хоча російські експерти називають такі застереження української сторони значним перебільшенням.

Кому присяга?
Щоразу, слухаючи гімн ЧФ, який лунає в його публічних закладах, прикрашених російськими державними і Андріївськими прапорами, чимало військових (а багато з них - це етнічні українці), можливо, замислюється – що далі, який зробити вибір – Україна чи Росія. Скоріш за все у роздумах ті, які мають подвійне громадянство. Тобто паспорти двох країн.
У розмові з Бі-Бі-Сі перший заступник прокурора Севастополя Віктор Галюк був налаштований вельми оптимістично щодо питання подвійного громадянства на ЧФ, і казав, що це не є проблемою для Севастополя.
За словами прокурора, за останніми даними, на флоті майже 1250 військовослужбовців мають два паспорти. А схема, чому так сталося, така – після розподілу ЧФ військові його російської частини отримали російське громадянство, але маючи паспорт СРСР і постійну прописку у Севастополі, обміняли цей паспорт на український.
Оскільки українське законодавство забороняє подвійне громадянство, Віктор Галюк сказав, що всі власники двох паспортів були попереджені про необхідність визначитися.
А ті, хто відмовляється це робити, позбавляються українського громадянства Указом президента, нагадує прокурор.
"Ці особи виявлені, їм пропонують визначитись, - каже Віктор Галюк. - 131 особа вже втратила громадянство за указом президента України, а 216 – самі оформили вихід із громадянства Російської Федерації і виявили бажання залишитись на території України, й мати українське громадянство. Я нагадаю, що можливості нашої паспортної міграційної служби обмежені, і можливості комісії при президенті також обмежені, вони не можуть одночасно розглянути всі ці питання".

Паспорт отримати нескладно

Але не такі рожеві оцінки ситуації з боку кримських експертів.
Керівник севастопольського аналітичного центру Номос Сергій Кулик сказав Бі-Бі-Сі, що не 1200, а більше половини військовослужбовців ЧФ, за неофіційними даними, мають два паспорти, і що отримати український документ, маючи російський, не складно і такі кроки навіть подеколи провокуються самими українськими властями.
Пан Кулик вважає, що, враховуючи те, що частина військовослужбовців проживала на території України до 92 року, паспортні столи і видають їм українські паспорти.
"Відсотків 55-60 мають українські паспорти разом з російськими. Крім якогось злого умислу, є ще й недосконалість нашого законодавство. При оформленні тих чи інших документів, - на спадщину, на приватизацію, паспортні столи вимагають отримувати українські паспорти, тому що за їхніми даними ця людина до 92-го року проживала в місті Севастополі", - каже він.
На запитання, як українські правоохоронці дивляться на це, він сказав: "Наші паспортні столи – це і є наші правоохоронці, вони ж самі його і порушують".

Система проти підстав
Колишній командувач ВМС України, контр-адмірал Володимир Безкоровайний сказав Бі-Бі-Сі, що у Севастополі свої закони і система, яка дозволяє без складнощів отримати другий паспорт.
Ще раніше контр-адмірал розповідав про простих працівниць морської бібліотеки ЧФ, які сприяли прямо в цьому приміщенні в оформленні, зокрема, другого російського паспорту. А крім цього є і Матроський клуб, і Будинок офіцерів, і Будинок Москви...
Володимир Безкоровайний: "У Севастополі керуються не законами, а тією хвилею регіональною, яка в них існує. Оця хвиля є законом. Якщо там склалася система приймати громадян з Чорноморського флоту, ніхто не запитує себе, на яких підставах вони це роблять".
Тим часом у Посольстві Росії ще раніше називали провокацією заяви про роздачу російських паспортів.
А у прокуратурі Севастополя теж стверджують, що їм невідомі факти спрощеного отримання військовослужбовцями українського паспорту, хоча і нагадують, що термінів, аби вони визначилися, законом не встановлено.

Флот як фактор
ЧФ жартома дехто називає "плавучою Придністровською республікою", адже, як кажуть експерти, саме в Севастополі зосереджено міцний кулак антидержавницьких сил півдня України. Тобто флот - як окрема політична одиниця на українській території - часом, як свідчать факти і аналітики, втручається у внутрішні справи України. І саме подвійне громадянство багатьох військових флоту є гарним козирем і стартовим майданчиком для таких дій.
У Севастополі не дуже люблять говорити про серйозність загроз, які несе подвійне громадянство для української державності. І все ж згоджуються, що такі є.
Серйозних збитків, на думку севастопольтського аналітичного центру Номос, завдає той факт, що військові з подвійним громадянством користуються правом отримання високих пенсій з українського бюджету. Сприяє закріпленню відставників ЧФ у Севастополі і спорудження тут житла на кошти уряду Москви, яке передається керівництву флоту.
Досить серйозним фактором, вважають експерти, є участь військовослужбовців у голосуванні на виборах – а флот - це 16 тисяч чоловік. І голосують вони в основному за проросійських кандидатів.
Президент Віктор Ющенко, заявивши напередодні про неохідність найшвидшого вирішення проблеми подвійного громадянства, попередив, що він не допустить будь-якого тиску під час виборів з боку іншої держави.
"Вибори президента України – це суверенне право українського народу, і жодного тиску – ні дипломатичного, ні політичного, ні інформаційного – ми б не хотіли мати ні від кого, в тому числі й від Росії", - заявив він.

Військові іншої країни
І все ж найбільша загроза – як кажуть чільники у Києві, це створення так званої 5 колони у Криму з військових з російськими і українькими паспортами, які, приміром, ідуть у відставку, залишаються жити у Севастополі, але перебувають у підпорядкуванні МО Росії.
Директор Інституту зовнішньої політики при МЗС України Григорій Перепелиця переконаний, що це не лише соціально-політична загроза.
"Військовослужбовці Чорноморського флоту і надання їм подвійного громадянства – це дуже серйозна міна, яку Росія закладає під нас у Севастополі, - вважає він -. Всі військовослужбовці Чорноморського флоту мають російське громадянство. Вони закінчують службу і всі осідають в Севастополі. У них є великий військовий резерв, хоча й на пенсії. І в один момент, по команді вони всі можуть стати до зброї".
І екс-командувач ВМС України Володимир Безкоровайний вбачає загрозу подвійного громадянства, особливо якщо взяти до уваги, на його думку, нестабільну політичну ситуацію в Україні.
Володимир Безкоровайний: "Коли у державі стабільний стан, то жодних проблем з громадянством виникнути не може, а коли у державі дестабілізована ситуація, як сьогодні в Україні, то це перетворюється у національну загрозу. Воно використовується для дестабілізації ситуації. Тому це для нас загроза".

Перебільшення?
Про можливість серйозних загроз для України, пов'язних з ЧФ, заявив напередодні один з засновників української безпекової політики, нині директор Національного інституту проблем міжнародної безпеки Володимир Горбулін.
Він вважає, що для держави рівень загрози провокацій з наступним застосуванням військових формувань буде послідовно збільшуватися з наближенням 2017 року з критичною точкою в період наступних президентських виборів. І за відсутності прогресу щодо пролонгації договору щодо перебування ЧФ у Севастополі, за відсутності непоступливості України криза взаємин може вийти за межі мирних дебатів.
Хоча російський військовий аналітик Александр Гольц вважає ці заяви, а також попереження про загрози подвійного громадянства згначно перебільшеними.
Олександр Гольц: "Я думаю, що українські власті навмисно сильно перебільшують цю загрозу. Ми добре знаємо, що значна частина Криму налаштована більше проросійськи, ніж проющенківськи. Скажемо так. Я не думаю, що навіть, якщо всі заяви відповідають дійсності, - а мова може йти про офіцерів і мічманів, які можуть отримувати українські паспорти, - що це як-небудь вплине на українську внутрішню безпеку. Щодо можливості силового варіанту вирішення питання, враховуючи 2017 рік – заплановану дату виведення ЧФ з Севастополя, то це можна розглядати лише гіпотетично. Адже немає ні воєнних, ні політичних передумов для подібних дій".
Водночас і севастопольський аналітик Сергій Кулик не впевнений, що всі відставники з ЧФ з двома паспортами підтримують ідею силового вирішення кримських проблем.
Сергій Кулик: "Ще невідомо, як навіть люди з російськими паспортами у випадку якогось теоретичного військового конфлікту відреагують на нього. Я знаю, що багато з них, з тих, з ким я спілкуюсь, не вітають такий розвиток подій і не збираються ризикувати своєю сім’єю і своїм добробутом. А те, що створюється такий прошарок проросійськи налаштованого населення, яке водночас має українські паспорти і усі конституційні права, звичайно, становить загрозу".
А тим часом у Севастополі у різних частинах флоту часто лунають чорноморські марші. На суднах шикуються команди під російським державним знамено. Але чимало військових все ж замислюється – до якого берега їм пристати.

Джерело: Бі-Бі-Сі







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини