реклама партнерів:
Головна » Французький політолог на Чернігівщині досліджувала політику пам’яті про Корюківську трагедію

Французький політолог на Чернігівщині досліджувала політику пам’яті про Корюківську трагедію


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
2–3 травня 2014 року Чернігівщину відвідала відомий французький політолог Олександра Гужон (Alexandra Goujon).
Мета наукового відрядження: дослідження державної політики пам’яті з другої половини XX ст. і до нашого часу щодо спалених нацистськими окупантами сіл і селищ України і Білорусі під час Другій світовій війні. В області вона вивчала історію формування та здійснення політики національної пам’яті про Корюківську трагедію 1943 року, яка була найбільшим злочином знищення нацистським карателями населеного пункту разом із його жителями в Європі в 1939–1945 роках.
Також науковця цікавило ставлення чернігівців до сучасної ситуації в країні, агресії Російської Федерації проти України. У Франції вона є одним із небагатьох фахівців-експертів з сучасної України. Відвідує нашу країну з 1996 року. Двічі була міжнародним спостерігачем від ОБСЄ на парламентських і президентських виборах в Україні.
Ще понад десять років тому вона захистила дисертацію про національно-демократичні рухи в Україні і Білорусі під час розвалу СРСР (1988–1991). Серед іншого вивчала діяльність Народного Руху України в 1989–1991 роках. Викладає в Інституті політичних досліджень (м. Париж) і Бургундському університеті (м. Діжон, адміністративний центр регіону Бургундія та департаменту Кот-д'Ор).
30 квітня ц.р. у Києві науковець консультувалася з провідним науковим співробітником Українського інституту національної пам’яті, кандидатом історичних наук Ростиславом Пилявцем з проблематики спалених нацистськими окупантами сіл і селищ України під час Другої світової війни.
На Чернігівщині Олександра Гужон проводила дослідницьку роботу за сприяння Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської облдержадміністрації, Корюківської райдержадміністрації, Корюківського історичного музею.
2 травня у Чернігові французький політолог зустрілася із заступником голови – керівником апарату Чернігівської облдержадміністрації Сергієм Журманом та представником Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковим співробітником Сергієм Бутком.
2–3 травня у м. Корюківка вона спілкувалася зі свідками Корюківської трагедії Володимиром Костюком, Діною Корнієвською, Галиною Поповою, Ганною Нековаль, головою райдержадміністрації Віктором Чернухою.
Директор Корюківського історичного музею Людмила Бабич і науковий співробітник музею Оксана Толкачова ознайомили дослідницю з музейними експозиціями та документами про злочин знищення Корюківки та політику вшанування пам’яті жертв цього злочину.
Олександра Гужон разом із директором комунальному закладу «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами» Чернігівської обласної ради Василем Хроленком і Людмилою Бабич відвідали місце майбутнього меморіалу в урочище Гай, Свято-Вознесенську церкву, інші місця пам’яті про війну та злочини знищення цивільного населення у районному центрі.
3 травня у Чернігові, перед виїздом до столиці, французький політолог встигла побувати на Валу, де ознайомилася з похованням червоноармійців, які загинули в 1943 році під час визволення обласного центру, архітектурними пам’ятками Київської Русі та Середньовіччя, пам’ятниками Івана Мазепи та Тараса Шевченка. Ці об’єкти розташовані на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».
За підсумками наукового відрядження було домовлено, що фахівці Українського інституту національної пам’яті та Корюківського історичного музею й надалі надаватимуть допомогу науковцю у дослідницькій роботі з політики пам’яті. Олександра Гужон вивчатиме варіанти свого внеску у справі поширення інформації у Франції та Європі про Корюківську трагедію, сприятиме встановленню контактів між Корюківським історичним музеєм та Меморіальним центром пам’яті жертв знищення нацистами в 1944 році селища Орадур-сюр-Глан (Франція) разом із його жителями.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України





























Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини