реклама партнерів:
Головна » Газова війна - 3

Газова війна - 3


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Київ вступає до Зони вільної торгівлі з ЄС і хоче, щоб Москва сплатила витрати його євроінтеграції дешевим газом. Але Москва скине Україні ціну на газ тільки в обмін на її вступ до Митного союзу. У відповідь Київ загрожує блокувати Чорноморський флот і вступ Росії до СОТ, - пише Ганна Стешенко в російському виданні Росбалт.
Наступного тижня до Києва після від'їзду високих європейських гостей приїде "десант" СНД. Очікується президент РФ Дмитро Медведєв, Білорусі Олександр Лукашенко, якого головний єврокомісар Жозе Мануель Баррозу вимагав не запрошувати до України. За інформацією Комітету закордонних справ України, не виключено, що і прем'єр РФ Володимир Путін знову відвідає столицю Незалежної, хоча ще два тижні тому він був тут з робочим візитом.
Очевидно, що команда Януковича, яка протягом тижня запевняла європейських "інспекторів" у бажанні увійти виключно в зону вільної торгівлі з ЄС, спробує умовити Росію вирішити головну проблему української економіки - знизити ціну на газ. МВФ не надає черговий транш, коштів немає, заборгованість Нафтогазу зростає. Україні кров з носа необхідно знизити ціну хоча б на $ 40 - до 200 "зелених" за 1000 кубів. Про це відкрито говорив прем'єр Микола Азаров напередодні переговорів з російським керівництвом.
Але Росія, схоже, непохитна. Останній візит Путіна, різкі заяви Міллера про неможливість перегляду договорів говорять про те, що нас чекає чергова газова війна.
Позиція Росії ясна. Навіщо робити черговий газовий подарунок Україні, яка після Харківських угод виконує обіцянки лише в ядерній енергетиці, гальмуючи інші - наприклад, проект зі створення СП з Газпромом? При цьому Київ планує вже до кінця року підписати угоду з ЄС про зону вільної торгівлі, що наповнить російський ринок низькопробним європейським імпортом під виглядом українського, як це вже було після входження України до СОТ. На заклики до Митного союзу Київ ухильно відповідає, що подумає. У переговорах з модернізації кораблів ЧФ на суднобудівних заводах теж повний "штиль", не підписані нові додаткові угоди про переміщення об'єктів флоту. Хоча після Харкова команда Януковича зобов'язалася підписати їх у найкоротші терміни.
Більше того, як відзначають експерти, Янукович створив для флоту ще більш жорсткі умови, ніж його помаранчевий попередник Ющенко. Він не тільки не скасував "драконівські" укази колеги по ЧФ часів грузинської війни, коли російське керівництво має заздалегідь сповіщати про найменші тілорухи військових і об'єктів ЧФ, отримуючи офіційний дозвіл МЗС України. Сьогодні основна сума від оренди осідає в Києві, а не Севастополі. Такого не було навіть при Вікторі Андрійовичу.
Складається враження, що команда Януковича-Азарова готує арсенал для відповіді на газову атаку Кремля. І робить усе це навмисне. Не даремно в кулуарах Ради прозвучала фраза в розмові двох депутатів Партії регіонів: "рік тому ми дешево продалися". Цього разу знижку спробують вибити, пустивши вхід три козирі:
Перший: ми не підписуємо пакет проектів угод з модернізації ЧФ. А навіщо РФ такий флот, де "наймолодшому" кораблю 25 років?
Другий: депутат-економіст Олексій Плотніков відкрито говорить, що Україна, як член СОТ, може загальмувати процес вступу Росії, Білорусії та Казахстану в цю організацію. Це буде відповіддю на блокаду українських товарів у країнах Митного союзу, яку загрожує ввести Путін, якщо Київ увійде до Зони вільної торгівлі з ЄС.
Третій - активна кампанія з дискредитації Володимира Путіна з Юлією Тимошенко, що підписала в 2009 році газову угоду, яку команда Януковича хоче скасувати. Люди Фірташа в Раді (Інна Богословська та її Тимчасова слідча комісія) звинувачують Путіна і Тимошенко в "таємних нічних переговорах", у списанні боргів ЄЕСУ, тощо. Передбачається, що Путін піде на поступки, щоб не програти Медведєву.
Українські експерти хором підіграють владі, вимагаючи скасувати Харківські угоди, газовий договір, погрожують навіть звернутися до європейського суду. Хоча регіонали розуміють всю безперспективність такого процесу. Азаров у четвер твердо сказав, що Україна не може в односторонньому порядку розірвати газову угоду, і це можливо тільки в ході переговорів з РФ. Тобто, "торг" доречний.
Чи почнеться реальна газова війна, якщо Київ знову пригрозить перекрити транзит газу до Європи? Навряд чи, каже соратник Тимошенко, заступник голови Комітету ВР з питань ПЕК Олександр Гудима. За його оцінками, головний козир Росії - час, а "Янукович чекати не може, тому що Україні просто нічим платити за газ. Протистояння може затягнутися до зими, але програшу Януковичу не уникнути".

Джерело: http://ua.korrespondent.net







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини