реклама партнерів:
Головна » Генеральний прокурор Олександр Медведько упевнений, що факт отруєння екс-президента Віктора Ющенка доведено

Генеральний прокурор Олександр Медведько упевнений, що факт отруєння екс-президента Віктора Ющенка доведено


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Генеральний прокурор Олександр Медведько упевнений, що факт отруєння екс-президента Віктора Ющенка доведено матеріалами кримінальної справи. Про це Медведько повідомив в інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ – Украина".
"Нічого страшного поки що не відбувається, цю справу ніхто ні в кого не забирав. Галина Іванівна Климович (голова слідчої групи) до 19 квітня перебуває у відпустці", - сказав Медведько, наголосивши що справу в Климович не забирали, а це питання політизоване.
Коментуючи конфлікт Климович із заступником генпрокурора Віталієм Щоткіним, Медведько зазначив, що Щоткін хотів контролювати розслідування всіх доручених йому кримінальних справ, бо "без вивчення всіх матеріалів не зможе нормально виконувати" доручення генпрокурора, - і Медведько вважає, що Щоткін має рацію.
Але Климович "у якийсь момент заявила", що із заступником генпрокурора Миколою Голомшею, який раніше курирував розслідування резонансних справ, вони працювали по-іншому, а "у Щоткіна інше бачення ситуації".
"Можливо, у Галини Іванівни такий підхід - тільки вона повинна знати цю справу. Але зрештою це ж не особиста справа, а слідство - не приватна крамничка, і тут жодної таємниці від прокурора, який наглядає, бути не повинно", - заявив генпрокурор.
"Поки вона у відпустці, частина кримінальної справи вивчається, а частина лежить у її сейфі. Вийде з відпустки - будуть вивчати всі матеріали", - сказав він.
При цьому генпрокурор не виключив, що у цій справі у слідства можуть з'являться нові версії. "Галина Іванівна (Климович – керівник слідчої групи) вже не один рік займається цією кримінальною справою, але поки що конкретного результату немає. Але я впевнений: факт отруєння доведено матеріалами кримінальної справи", - заявив генпрокурор.
На запитання, чи має він на увазі навмисне отруєння, генпрокурор відповів: "Є факт отруєння президента. Для того щоб говорити, навмисне воно чи ненавмисне, потрібно встановити того, хто отруїв, і лише після цього заявляти про намір чи необережність".
"Я вважаю, що цей злочин поки не розкрито, і, звісно, Віталій Щоткін як досвідчений професіонал, який понад 30 років займається слідством, свіжим поглядом подивиться на цю кримінальну справу. Можливо, будуть нові версії, але давайте поговоримо про це після того, як ми вивчимо всі томи кримінальної справи".
На запитання, чи буде створена нова слідча група, якщо будуть розроблятися нові версії, Медведько лише сказав: "Не готовий сказати, подивимося. Я послухаю курируючого заступника. Якщо в нього буде така пропозиція, можливо, буде прийняте відповідне рішення - поки не знаю".
Коментуючи слова віце-прем'єра з силових питань Володимира Сівковича про те, що на допит він піде тільки до генпрокурора, Медведько сказав: "Я з ним не вирішував це питання. Може, він не довіряє Климович, членам слідчої групи, я це допускаю".
"Якщо буде необхідність у цьому допиті, то нагадаю, що я сам багато років пропрацював слідчим, тож і Сівковича теж зможу допитати. Ось Щоткін вивчить справу і скаже, чи є необхідність у допиті Сівковича. Якщо є - він буде допитаний. Якщо потрібно, щоб це зробив генеральний прокурор, я це зроблю", - пообіцяв Медведько.
Під час президентської виборчої кампанії восени 2004 року Ющенко був отруєний діоксином. Розслідування кримінальної справи про його отруєння досі не завершено.
29 січня 2010 року заступник генпрокурора Микола Голомша заявив, що Генпрокуратура завершить розслідування кримінальної справи про отруєння Ющенка незалежно від того залишиться чи не залишиться він Президентом.
Одразу після інавгурації нового президента України Віктора Януковича, 26 лютого, заступник голови Адміністрації Президента України Ганна Герман заявила, що сумнівається в розкритті вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і отруєння Ющенка.
4 березня 2010 року тодішній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що справу про отруєння Ющенка можна було передати до суду ще в 2007 році. Проте, на думку керівника СБУ, на той момент забракло рішучості у керівників Секретаріату президента. За словами Наливайченка, саме вони відповідальні за передачу справи в Генпрокуратуру, після чого СБУ втратило контроль над ним.

13 квітня ц.р. у Верховній Раді України припинила роботу Тимчасова слідча комісія парламенту з питань розслідування обставин отруєння Ющенка, створена 31 березня 2009 року. Головою ТСК був народний депутат з фракції Партії регіонів Володимир Сівкович.
Комісія була ініційована 31 березня 2009 року рядом депутатів, які сумніваються у факті отруєння. Раніше Генпрокуратура призупинила розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. Проведення слідчих дій зупинене доти, доки справа про отруєння не буде вивчена прокурором, який здійснює нагляд за його розслідуванням.

Джерело: http://newsru.ua







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини