реклама партнерів:
Головна » Голова Чернігівської ОДА Володимир Хоменко: "Залишитися важче"

Голова Чернігівської ОДА Володимир Хоменко: "Залишитися важче"


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Володимир Хоменко - єдиний в Україні голова обласної державної адміністрації, якого перепризначено на другий термін. Часу на роздуми він не мав, та це й не було потрібно. Але сказати, що йому легше, ніж колегам з інших областей, теж не можна: якщо було якесь упущення в роботі - претензії можна пред'явити лише собі самому.
Хоча найпереконливіша річ - статистика свідчить про конкретні позитивні процеси, які відбувалися на Чернігівщині: за комплексною оцінкою соціально-економічного розвитку регіонів торік область зробила кілька відчутних кроків уперед. Приміром, прибутки господарюючих суб'єктів області перевищили збитки на 32 млн грн. Є приріст у сільському господарстві. Приділялася увага розвитку малих підприємств і це також дало свій позитивний результат.
В економіку краю за 2009 рік залучено 1588,2 млн грн. інвестицій в основний капітал, що становить 46,4 відсотка до 2008 року, іноземних інвестицій - 3,85 млн дол. США. Однак негативних моментів теж вистачає: зменшилися обсяги виконання будівельних робіт, зросли борги по зарплаті, знизилися експортні поставки до традиційних країн-партнерів, має місце тіньова зайнятість. Роботи - безмір. Тож напрошується питання:

- Володимире Миколайовичу, чи змінилися пріоритети вашої діяльності? Що нині визначальне?

- Головним було й залишається підвищення рівня життя людей. Для цього прагнемо повернути до рівня докризового періоду роботу промисловості, а також взяти курс на переробку сільгосппродукції. Це дасть можливість додатково створити понад 25 тисяч робочих місць, майже утричі збільшити виробництво валової продукції, а також надходження податків до бюджетів усіх рівнів.

-Найкращі плани - фінансово підкріплені, а цьогорічний бюджет дуже ощадливий. Де затягуватимемо паски?

-Там, де це можливо. Та можу твердо обіцяти: всі захищені статті будуть профінансовані. Особлива увага - галузі освіти та медицини, незахищеним верствам населення, ветеранам. Хочемо повністю забезпечити учасників війни слуховими апаратами, покращити їхнє медичне та соціально-побутове обслуговування. Цьогорічний бюджет дозволяє забезпечити "швидкими допомогами" сільські лікувальні заклади. Реалії змушують оптимізувати мережу закладів освітньої галузі через створення навчальних округів та опорних шкіл. Також цього року плануємо упорядкувати медичні заклади в містах обласного значення.

- За перші 100 днів уряд поставив завдання вивести економіку із загрозливого стану. Минула більша частина цього терміну. Чим у цьому плані може похвалитися наша область?

- Позитивною тенденцією в розвитку базових галузей. Упевненіше почуваються і підприємці, й переважна частина населення. Очікувати, що за 100 днів упаде манна небесна, гадаю, нереально. Та конкретні пропозиції, як оживити економіку, маємо. Зокрема, щодо відродження виробництва торфу, реформування нафтогазової та спиртопереробної галузі, підвищення економічної самодостатності місцевих громад.

Приділятимемо увагу розвиткові малих міст. У поліських районах області є хороші умови для розвитку тваринництва. А це не лише м'ясо й молоко, а й збереження села як демографічної одиниці.

-Нещодавно ви були у білоруському Гомелі. Чи домовилися з сусідами про співпрацю?

- Так, наша делегація взяла участь у сьомому Гомельському економічному форумі, першій Міжнародній виставці "Гомельпромекспо" та ХІ Міжнародній універсальній виставці-ярмарку "Весна в Гомелі - 2010". Я не вперше беру участь у таких заходах. На цьогорічному форумі презентовано чимало цікавих, актуальних інвестиційних проектів, пропозицій, демонструвалися виробничі потужності та продукція господарюючих суб'єктів Гомельської області. З керівником цієї області Олександром Якобсоном ми обговорили багато питань, в яких у нас є спільні інтереси. Приміром, для обох областей сьогодні дуже важливе економічне співробітництво, налагодження коопераційних зв'язків, будівництво та інвестиції, трансфертехнології і науково-технічні розробки, а також туризм.

Джерело: Тютюнник Євдокія, "Урядовий кур"єр"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини