реклама партнерів:
Головна » Головного редактора журналу "Корреспондент" Віталія Сича обшукав "Беркут"

Головного редактора журналу "Корреспондент" Віталія Сича обшукав "Беркут"


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У понеділок, 13 грудня, головного редактора журналу "Корреспондент" Віталія Сича зупинили й обшукали співробітники підрозділу "Беркут".
Про це журналіст написав у своєму блозі на Корреспондент.net.
"Затримали мене вчора ввечері міліціонери. На вулиці, прямо біля входу в офіс. Стояв я з колегою біля його машини у нас на парковці. Під'їхав джип "Беркута". Вийшли три хлопці, попросили в нас документи під приводом того, що "може, я когось в цей момент замовляю", - повідомив він.
За словами Сича, оскільки він нічого не порушував, чинити опір не став. "Показав водійське посвідчення. І сказав, що журналіст, працюю прямо тут поруч. Якщо хочете, можемо зайти, буквально 50 метрів, покажу посвідчення", - запропонував він.
"Знаєте, скільки у нас було журналістів", - сказали беркутів ці, проте заходити в офіс не захотіли. Почали обшукувати кишені джинсів і куртку головного редактора "Корреспондента".
"Оскільки, знову ж таки, нічого протизаконного в мене не було і входити в фізичну конфронтацію з великими хлопцями мені не хотілося, заперечувати я не став. Зацікавили їх гроші в кишенях. Запитали, звідки, чому. Мої гроші, кажу. Їх таке пояснення не задовольнило", - розповів Сич.
Співробітники "Беркута" попросили відчинити машину, щоб обшукати і її. "Тут ми заперечили, що без господині відкривати машину не варто. Господиня – моя сестра, вона працює у нас в компанії. Вона спустилася, відчинила машину, вони перевірили багажник і бардачок. Лише після цього відпустили", - зазначив журналіст.

Правозахисник: дії "Беркуту" щодо Найєма і Сича є неправомірними
Співголова Харківської правозахисної групи, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров називає дії представників полку "Беркут" в ситуаціях із затриманням Мустафи Найєма та Віталія Сича неправомірні. Про це він сказав у коментарі "Телекритиці".
"Зазвичай їхні пояснення в таких випадках звучать так: у цьому місці був скоєний злочин, у нас є орієнтування, ви схожі на людину, яка скоїла злочин, тому ми хочемо перевірити ваші документи", - каже він.
Євген Захаров припускає, що перевірка документів Мустафи Найєма відбувалася в рамках "відпрацювання території" під час так званої операції "мігранти". "У міліції є показники, на які вони працюють. Скажімо, вони борються з незаконною міграцією. І хоча вже давно нема тієї хвилі міграції, що була на початку 90-х років, а показник такий треба, щоб було затримано незаконних мігрантів не менше, ніж минулого року. Вони й шукають їх серед усіх, хто має неслов'янську зовнішність. А це абсолютна дурниця, так не можна робити, це різновид ксенофобії", - коментує він.
У випадку з перевіркою документів і обшуком кишень Віталія Сича правоохоронці також не мали права це робити, зазначає пан Захаров. "Це особистий огляд, який без санкції суду робити не можна. Виняток тільки в тому випадку, коли переслідують злочинця і є достатньо інформації, що саме ця людина скоїла злочин", - пояснює він.
Правозахисник каже, що на прохання сказати, які підстави огляду, правоохоронці мають їх пояснити. "Людина досвідчена у них спитає, які підстави для таких дій. Коли вони це почують, вони охолонуть. Тому що знають, що вчиняють незаконні дії", - додав він.
За словами пана Захарова, ці дії не входять до кола повноважень "Беркуту". "Це [має робити] кримінальний розшук. При чому тут "Беркут?".
Водночас Євген Захаров зазначив, що він не знає всіх обставин ситуації. "Можливо, це був елемент міліцейської спецоперації, пов'язаний з тим, що в цьому районі щось сталося", - припустив він.
Як повідомлялося, в цей самий день співробітники "Беркута" затримали на парковці біля офісу 5 каналу телеведучого і журналіста Мустафу Найєма.
Київська незалежна медіапрофспілка вважає, що затримання Найєма варто розцінювати як прояв ксенофобії з боку правоохоронців.
В київській міліції спростували інформацію ЗМІ про затримання Найєма за те, що у нього східний тип обличчя, пояснюючи такі дії необхідністю перевірки осіб, які могли бути причетні до пограбування жінки. Але журналіст опублікував свою історію затримання.

Джерело: http://newsru.ua/





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини