реклама партнерів:
Головна » Головування Швеції в ЄС: чого чекати Україні і Європі?

Головування Швеції в ЄС: чого чекати Україні і Європі?


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
З другого півріччя 2009р. головування в ЄС перейшло до Швеції, і хоча ця країна не є новим членом ЄС, лише вдруге посаду президента Ради Європейського Союзу обіймає представник офіційного Стокгольма.
Крім того, Швеція завершує “тріо президентства” (з 2007р. система трансформована в нову форму колективного трійного президентства, тобто, нова головуюча країна продовжує почату роботу попередньої) і, відповідно, першу частину програми, яку вона складала спільно з попередніми країнами-головуючими – Францією та Чеською Республікою ще в 2008р. Другу частину будуть реалізовувати наступні три країни, коли прийде їх черга головувати в ЄС – Іспанія, Бельгія та Угорщина.
За словами прем’єр-міністра Швеції Ф.Рейнфельдта, до найголовніших пріоритетів шведського головування в ЄС належить: боротьба з фінансово-економічною кризою та протидії кліматичним змінам. Хоча насправді список завдань-пріоритетів набагато довший і охоплює фактично всі сфери діяльності ЄС. Серйозність намірів Швеції підтверджує і факт запланованих близько трьох тисяч зустрічей на різних рівнях, про які заявив Ф.Рейнфельд під час оприлюднення пріоритетів головування в Риксдазі 23 червня цього року. Не менш амбітним був виступ лідера шведського Уряду і перед новосформованим Європарламентом. Тому можна зробити висновок, що президентство в ЄС – це чудова нагода для Ф.Рейнфельдта посилити свій вплив у Євросоюзі. Відомо про його політичні успіхи в Швеції, але в нього вже давно з’явились амбіції загальноєвропейського рівня, тому за півроку він має встигнути проявити себе як впливовий політик і водночас підготувати собі ресурс для майбутнього.

Отже, на що слід сподіватись Україні від головування Швеції в ЄС на цій стадії відносин між Києвом та Брюсселем?
Сьогодні стоїть питання про зону вільної торгівлі, укладання угоди з ЄС про спрощення візового режиму, підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Одним із напрямів співпраці Україна-ЄС є реалізація шведсько-польської ініціативи “Східне партнерство”. Вже підписано Спільну заяву Саміту Східного партнерства у Празі 7 травня 2009р. між Азербайджаном, Білоруссю, Вірменію, Грузією, Молдовою, Україною та представниками ЄС. Відомо, що цей проект незабаром почне працювати на регіональному рівні. В рамках «Східного партнерства» планується поглибити співпрацю країн-учасниць і ЄС у сферах енергетики, транспорту, транзитної політики, малого та середнього бізнесу, створювати міжнародні транспортні коридори, зокрема «Чорне море – Балтійське море». Слід очікувати, що Швеція буде активно просувати “Східне партнерство” – так само, як Франція лобіювала Середземноморський Союз під час свого головування. В рамках цієї ініціативи для України з’являються додаткові можливості наблизитися до європейських стандартів з ряду питань та забезпечити лідируючі позиції серед країн-учасниць “Східного партнерства”.
Слід зазначити, що протягом останнього року відбулись двосторонні зустрічі між Швецією та Україною на різних рівнях. Активність таких контактів свідчить про реальну зацікавленість Стокгольма в реалізації євроінтеграційного курсу України. Важливими подіями у відносинах двох країн були: державний візит короля Швеції Карла XVI Густава до України восени минулого року та офіційний візит прем’єр-міністра України Ю.Тимошенко до Королівства Швеції наприкінці листопада 2008р. Слід відзначити активну роботу дипломатичних відомств обох країн. У лютому 2009р. відбулася зустріч керівництва Мінприроди України з делегацією Королівства Швеція на чолі з Державним секретарем Міністерства закордонних справ Швеції Й.Стимне. Її головною метою була презентація нової Стратегії співпраці Швеції з Україною на період 2009–2013рр. (це не перша практика такої співпраці). Нова Стратегія охоплює два головні напрями: демократичне врядування і права людини, природні ресурси та навколишнє середовище (на 2009р. передбачено фінансування у розмірі $24 млн).

Завдання нової Стратегії співпраці нагадують завдання Швеції під час головування в ЄС. Тому, повертаючись до пріоритетів головування, слід зупинитися на ініціативі Швеції знов розпочати переговори в рамках Доського раунду, започатковані ще влітку 2006р. Це питання є важливим для України. Тоді, у 2006р. в Женеві країни-члени СОТ не знайшли рішення з питання, яке стосувалося спеціального захисного механізму для країн, що розвиваються, – це дозволило б їм тимчасово підвищувати тарифи у відповідь на стрибки імпорту й падіння цін. Проте в цьому напрямку з’явились два позитивні сигнали . По-перше, змінилися головні особи в переговорах США та Індії, через ці дві країни фактично діалог був призупинений. По-друге, в червні цього року в Індонезії відбулася конференція міністрів Кернської групи (група країн-експортерів аграрної продукції), на якій розглядали можливість поновлення переговорів у рамках Доського раунду. Якщо все ж таки це питання буде реалізовано, тоді Україна зможе посилити свою позицію в СОТ та на міжнародних ринках.
У презентації пріоритетів Швеції згадується й можлива Європейська стратегія для Дунаю (EU strategy for the Danube region). Після приєднання Румунії та Болгарії до ЄС Дунай перетворився на внутрішню ріку ЄС і становить пріоритетний напрямок для внутрішнього річкового транспорту на дистанції від Чорного до Північного моря, завдяки каналам між Дунаєм та Рейном. Якщо цей проект знайде підтримку європейських політиків, то перед Україною з’являться нові можливості співпраці, можливості отримати інвестиції на розвиток цього регіону.
Швеція є найбільшим торговельно-економічним партнером України у Північній Європі. Стокгольм послідовно та наполегливо підтримує євроінтеграційний курс Києва. Очевидно, головування Швеції в ЄС надасть додаткового імпульсу розвитку співпраці України з ЄС, пожвавить контакти на ключових напрямах співробітництва. Етапною подією стане черговий саміт Україна-ЄС (грудень 2009р.), підготовка до якого вже розпочалася.
На час головування Швеції заплановано досить важливі події всередині Європейського Союзу, зокрема: переобрання Єврокомісії та вибори її голови у вересні; повторний референдум в Ірландії у жовтні, від якого залежить подальша доля Лісабонської угоди; продовження боротьби із світовою кризою, запровадження “екостандартів” у ЄС тощо. Важливим для ЄС є те, що в цей складний період головування перейшло до країни з виваженою національною політикою, досвідом врегулювання конфліктів і стабільним фінансово-економічним становищем.

Отже, серед важливих пріоритетів шведського головування в ЄС можна виокремити наступні.
Перше. Запровадження Стокгольмської програми, наступниці Гаазької програми 2004р. Вона так само буде визначати головні засади співробітництва правоохоронців та митних органів, функціонування рятувальних служб, співпрацю у кримінальних та цивільних справах, політику міграції, надання притулку та візової діяльності на період з 2010р. до 2014р. Відомо, що Програма буде остаточно прийнята главами держав та урядів ЄС на саміті у грудні 2009р. Також надано пріоритет роботі з перегляду Регламенту “Брюссель І” (Brussels I Regulation) стосовно судової юрисдикції і визнання та виконання судових рішень у сфері цивільного права. Особливу увагу зосереджено на питанні збільшення можливостей для підтримки осіб, постраждалих від злочинів. Отже, Швеція, як головуюча країна, матиме можливість вносити свої корективи у Програму, використовуючи власний досвід ефективної боротьби з злочинністю, врегулювання процесів трудової міграції та захисту соціальних прав громадян.
Стокгольмська програма має позитивні риси для громадян не лише ЄС, але й України. Цей документ передбачає провести реформи у візовій системі, і хоч оновлений візовий кодекс передбачає ускладнення процедур (наприклад, надання відбитків пальців) та подорожчання візи (до 60 євро), але, як зазначив заступник міністра закордонних справ України К.Єлісєєв, вартість візи для українських громадян до країн ЄС залишиться незмінною, водночас, з’являється можливість дещо прискорити укладання угоди з ЄС про спрощення візового режиму.
Друге. Іншою важливою сферою, де Швеція матиме можливість брати активну участь, є розробка остаточного варіанту Стратегії ЄС стійкого зростання та повної зайнятості, відомої як Лісабонська Стратегія на 2010-2020рр. Вперше Європейська Рада визначила нову стратегічну мету ЄС – підвищення глобальної конкурентоспроможності через економічне оновлення та поліпшення умов життя –
в березні 2000р. в Лісабоні. Термін реалізації цієї стратегії незабаром завершується. Важливим для Швеції є той факт, що Лісабонська Стратегія частково охоплює аспекти, які є пріоритетними завданнями на час її головування. Йдеться про реалізацію економічних реформ на довгострокову перспективу, активізацію діяльності на ринку праці у поєднанні з активною політикою соціального захисту, перехід до нових еко-стандартів. Отже, участь у цьому проекті дає можливість Швеції досягти поставлених завдань на час головування в ЄС, а також посприяти подальшому розвитку Євросоюзу у передбачених стратегією сферах із врахуванням власних інтересів.
Слід додати, що на наступні півроку Раду міністрів фінансів та економіки Євросоюзу (ECOFIN Council) очолить Міністр фінансів Швеції А.Борг. Планується, що першим завданням в економічній сфері буде спрямування зусиль ЄС на подолання економічного спаду, а вихідним пунктом має бути програма зростання, конкуренції та зайнятості. За мету було поставлено відновити функціонування фінансових ринків і повернути до них довіру. Крім того, напередодні нового календарного року Рада ECOFIN має підготувати та спільно з Європейським Парламентом затвердити бюджет ЄС на наступний рік.
Третє. Під головуванням Швеції здійснюватиметься моніторинг Стратегії сталого розвитку, якою передбачено підвищення рівня життя населення ЄС. Головним завданням Стратегії є забезпечення раціонального використання ресурсів та застосовування інноваційних технологій у таких сферах: кліматичні зміни та «чиста енергія»; екологічно раціональний транспорт; екологічно раціональне споживання та виробництво; продуктивне використання природних ресурсів; охорона здоров’я; соціальні, демографічні та міграційні аспекти; глобальна бідність. Стратегію сталого розвитку було оновлено в червні 2006р. у зв’язку з розширенням ЄС, а з 2007р. запроваджено практику звітування за кожні два роки. Моніторинг має дати відповіді на два головні питання: якого прогресу досягнуто під час реалізації Стратегії, чи відповідають дії поставленій меті? На основі звіту Комісії від лютого 2008р. буде складено план дій на майбутнє.
Четверте. Під час головування Швеції увага Європейської Ради буде зосереджена на ще одному важливому питанні – Другому стратегічному огляді енергетики (Second Strategic Energy Review). Цей документ відомий ще як “Європейська стратегія 20-20-20”. Передбачається 20% скорочення викидів парникових газів, на 20% підвищення частки відновлюваних енергоресурсів у структурі кінцевого енергоспоживання та 20% скорочення енергетичних потреб до 2020р. Тому в контексті нової стратегії в центрі уваги буде забезпечення енергетичної безпеки та енергетичної солідарності, а також реалізація пакету ініціатив стосовно безпеки енергопостачання, схвалений Європейською Радою навесні 2009р.
П’яте. Важливим завданням Швеції є досягнення згоди в Копенгагені під час Конференції ООН з питань зміни клімату (7 – 18 грудня 2009р.) навколо укладення нової Глобальної Угоди з питань клімату, яка набере чинності після 2012р. Держави-члени ЄС вже дійшли згоди з приводу зменшення викидів вуглекислого газу відповідно до Кіотського протоколу. Крім того, представникам Європейського Союзу найближчим часом треба активно працювати над реалізацією Конвенція Організації Об’єднаних Націй про біологічне розмаїття (The United Nations Convention on Biological Diversity), яка є глобальним документом про збереження та ефективне використання біологічних ресурсів.
Шосте. В галузі сільського господарства та рибальства на час головування Швеції є три пріоритетні питання: а) Стокгольм планує розпочати дискусію про формування нової політики у сфері рибальства; б) коригування впливу сільського господарства на клімат, а також забезпечення глобального постачання продуктів харчування; в) ефективне ведення тваринництва і забезпечення здоров’я тварин.
Сьоме. Інше важливе питання, над яким Швеція планує працювати – споживання алкоголю. Буде активно здійснюватися Горизонтальна алкогольна стратегія ЄС, яку Європейська Комісія затвердила восени 2006р.: документ передбачає зменшення шкоди, пов’язаної із вживанням алкоголю. Планується розпочати довгострокову превентивну роботу як на рівні ЄС, так і на національному рівні. Крім того, будуть продовжені переговори з приводу пропозицій, висунутих Європейською Комісією у липні 2008р., які стосуються права пацієнтів на лікування в іншій країні ЄС. Громадянам ЄС повинна бути надана можливість шукати та отримувати медичне і стоматологічне лікування в іншій країні ЄС, без заздалегідь отриманих дозволів.
Зрозуміло, що цим перелік пріоритетних напрямів діяльності Швеції під час її головування в ЄС не вичерпується. Важливим завданням є ефективне впровадження в життя Директиви про реалізацію принципу однакового ставлення до осіб незалежно від релігії, переконань, рівня працездатності, віку або сексуальної орієнтації. В центрі уваги Ради ЄС – також дотримання гідності та якості життя літніх людей, питання гендерної політики. Крім того, незабаром Рада ЄС має затвердити нову програму співробітництва ЄС у галузі молодіжної політики, починаючи з 2010р. Нова програма буде ґрунтуватися на інформації Комісії “Молодіжна стратегія ЄС – інвестиції і надання можливостей”. Мета полягає в забезпеченні сприятливих умов життя та посиленні співробітництва між молоддю в Європі.
Перед Швецією стоїть ряд геополітичних пріоритетів. За словами Ф.Рейнфельдта, ведеться підготовка до самітів з Бразилією, Індією, Китаєм, Росією, Південно-Африканською Республікою та США. Сьогодні кожна з цих держав посідає важливе місце на геополітичній мапі світу, тому їх участь є важливою у вирішенні глобальних фінансово-економічних та безпекових проблем. Планується провести активну кампанію заради миру, розвитку демократії та прав людини. В цьому контексті планується розпочати активний діалог з Афганістаном, Пакистаном, Іраном та Північною Кореєю. Важливим напрямом є подальший розвиток трансатлантичного співробітництва, в т.ч. відносини з новою Адміністрацією США. Окрім саміту, ЄС-США планується провести переговори з Вашингтоном стосовно угоди про співробітництво у сфері міжнародних порушень прав споживачів. Враховуючи певні проблеми у шведсько-російських відносинах, можна припустити, що діалог з офіційною Москвою буде непростим, у т.ч. в сфері енергетики.

Джерело: Главред







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини