реклама партнерів:
Головна » Інформує прес-центр «Чернігівський вибір – 2010»

Інформує прес-центр «Чернігівський вибір – 2010»


Коментарі: 1 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
До Вашої уваги 14 номер дайджесту Незалежного громадського прес-центру „Чернігівський вибір – 2010”, що видається Чернігівським прес-клубом в рамках проекту: “Створення та підтримка діяльності мережі незалежних громадських прес-центрів під час проведення кампанії виборів Президента України 2010 року.

Ющенко хоче жити з „українським” прем’єром
24 листопада Президент України Віктор Ющенко взяв участь у церемонії закладення каменя на місці будівництва пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років у місті Прилуки. Беручи участь у цій акції, він сказав багато цікавого.
У своєму виступі Президент наголосив на тому, що вшанування жертв Голодомору є не лише жестом із відновлення історичної пам’яті, але й моральним обов’язком усіх поколінь. При цьому він висловив переконання, що правдиве знання про ті події здатне об’єднати Україну, адже до консолідації нації часто приводять драматичні або навіть трагічні сторінки.
„Незалежно від вашої ідеології, системи цінностей, питання сьогоднішнього дня, вшанування жертв Великого Голоду 1932-33 років – це та подія, яка повинна усіх нас об’єднати і нагадати кожному: ви є нація”, – сказав Президент.
Глава держави висловив переконання, що через таке ставлення до власної історії Україна утверджується як незалежна і вільна держава. „Моє завдання – ці питання ставити, і коли ви зрозумієте їх – буде Україна іншою, і динаміка в нас буде інша, і ми будемо жити з українським прем’єром, українською владою, яка шанує наш вибір, нашу інтеграцію, наші принципи організації, чи то економіки, чи то земельних відносин”, – сказав глава держави.

Коментар редактора дайджесту:
Отже, у майбутньому Президент хоче жити з „українським” прем'єром. З яким прем’єром, в такому разі, держава живе нині, Віктор Андрійович не уточнив.

Мороз сказав у Чернігові, що у нас нещасна країна
24 листопада 2009 року кандидат у президенти від СПУ Олександр Мороз почав серію робочих поїздок у рамках своєї передвиборної кампанії. У планах лідера СПУ відвідини всіх регіонів України. І почав Мороз саме з Чернігова.
За словами Ірини Гаврилової, прес-секретаря Олександра Мороза, перший візит кандидата саме до Чернігова не випадковий: у цій області у соціалістів серйозна електоральна підтримка, завдяки ефективній і системній роботі партійного активу.
У вівторок, 24 листопада, кандидат у президенти провів зустріч з медперсоналом Чернігівської обласної дитячої лікарні. За словами Мороза, сьогодні влада думає не про здоров’я людей, а про те, як за рахунок паніки і страху виграти вибори. „Нещасна та країна, де за пост президента треба боротися за допомогою гриппу”, - резюмував лідер соціалістів. Він відзначив, що епідемія грипу продемонструвала кризу у сфері охорони здоров’я, і підкреслив, що лише соціалізація економіки здатна виправити ситуацію. Кандидат у президенти зазначив, що реформа медицини - один з пріоритетних пунктів його програми. Зокрема, О.Мороз готовий гарантувати медичне обслуговування за державний рахунок. „На першому етапі усі операції – лише за державний рахунок. Жодного „самообслуговування” і самозабезпечення в лікарнях”, - наполягає кандидат.
Лідер СПУ також провів зустрічі з партійним активом Чернігова та Ріпкинського, Городянського, Щорського, Менського, Куликівського, Ніжинського, Чернігівського районів.

Коментар редактора дайджесту:
Сумно було спостерігати за ходом цього візиту і констатувати те, що на зустріч з лідером СПУ в Чернігові не прийшов жоден депутат Чернігівської міської ради, який потрапив у неї завдяки спискам Соціалістичної партії України. Справді, часи змінюються і сьогодні не 2006 рік.

„Мене прибрали, щоб не заважав дерибанити”, - сказав Мороз у Чернігові
Кандидат у президенти Олександр Мороз 24 листопада дав прес-конференцію для місцевих ЗМІ. Під час зустрічі лідер Соцпартії зокрема розповів, кому і навіщо було вигідно навісити на нього ярлик „зрадника”: „Розгін парламенту в 2006 був організований з метою прибрати мене з влади. Аби ніхто не заважав „дерибанити” країну, ділити бюджет і держвласність. Помічаючи величезну „любов” Юлі і Віті, я передбачав такий розвиток подій, який ми спостерігаємо зараз. Обидва вони - політичні авантюристи, готові „здати” Україну заради царських повноважень, заради корпоративних інтересів своїх банд. Перспективи України, життя людей їх не турбують. Жодної обіцянки, даної на майданах, не виконано.”

У Чернігові з’явився новий політичний гравець
Дата - 21 листопада 2009 року - стала офіційним днем народження Чернігівської обласної організації політичної партії „Українська платформа”. Її установчі збори відбулися цього дня в Чернігові. Члени партії, відповідно, обрали голову обласної організації, її раду, інші структурні підрозділи та вирішили інші організаційні питання.
У події взяв участь голова ПП „Українська платформа”, народний депутат України Павло Жебрівський. Головою обласної організації ПП „Політична платформа” став Олександр Литвиненко, кандидатуру якого збори підтримали одноголосно. До ради увійшли Михайло Ломакін, Володимир Гайовий, Роман Смаль та Володимир Бублик.
Павло Жебрівський, виступаючи перед однопартійцями, сказав, що завданням „Української платформи” є місцеві вибори, які відбудуться 30 травня 2010 року. Він висловив сподівання, що обласна парторганізація попрацює над тим, щоб уже незабаром мати своїх кандидатів в міські, селищні та сільські голови, а також – достойні кандидатури для партійних списків у ради всіх рівнів.
Щодо найближчих виборів – президентських – голова „Української платформи” зізнався, що з 18 зареєстрованих кандидатів не бачить жодного, кому б можна було вірити і кого б, відповідно, варто було підтримати партійним ресурсом.
Голова обласної парторганізації Олександр Литвиненко, у свою чергу, подякував присутнім за довіру і пообіцяв, що разом зі своїми помічниками всіма силами розбудовуватиме партійну структуру в регіоні. „Заявити про себе, про те, що така партія з’явилася – наше першочергове завдання”, - сказав Олександр Литвиненко і додав, що добре усвідомлює, - як чернігівська обласна організація покаже себе на місцевих виборах, так буде і на майбутніх виборах до Верховної Ради.

Нардеп переконаний, що Україні не можна стояти на шпагаті
Після того, як були проведені установчі збори Чернігівської обласної організації ПП „Українська платформа”, її голова народний депутат Павло Жебрівський та новообраний керівник обласної парторганізації Олександр Литвиненко дали прес-конференцію для представників місцевих засобів масової інформації.
Чернігівським журналістам вдалося дізнатися чимало цікавого, зокрема, про те, чому Павло Жебрівський останнім часом багато критикує уряд. Пан Жебрівський підкреслив, що „Українська платформа” є ідеологічною правоцентристською партією, для якої економіка та її розвиток є первинними. Він сказав також, що сам досить часто критикує дії уряду Тимошенко саме за намагання „роздавати”, - а це призвело до зростання зовнішнього боргу країни з 80 мільярдів доларів (на початку поточного року) до 220 мільярдів (!) на даний час. До всього голова партії додав, що йому болить серце за Україну, коли він порівнює її, наприклад, з Польщею. „У Польщу з України у 80-90-х роках везли праски, ложки і таке інше. Тепер подивишся – Європа Європою. А ми?! Однією ногою „в совку” продовжуємо стояти, другу пхаємо в Європу. Не можна роками стояти на шпагаті!”

„Громадська думка” робить знижку на медикаменти
Об’єднання „Громадська Думка” розпочало третій етап кампанії „З думкою про здоров’я чернігівців”, мета якого — зробити більш доступними лікарські препарати для мешканців міста. Про це повідомила прес-служба „Громадської думки”.
За її інформацією, з 16 листопада в мережі аптек ТОВ „Бояр фарм” для малозабезпечених категорій чернігівців роздають дисконтні картки з 5%-вою знижкою на медикаменти. Картки знижок діють тільки в мережі аптек „Бояр фарм”. Вже за перший тиждень було роздано понад 1000 дисконтних карток.
Поштовхом до початку акції стала ситуація на ринку лікарських засобів. Ціни на ліки з кожним днем ростуть, а мінімальна заробітна плата і пенсії залишаються без змін. У зв’язку з грипом та спричиненою ним панікою серед населення, фармацевтичні препарати значно подорожчали. Систематичне і комплексне піклування про здоров’я чернігівців – це один з пріоритетних напрямків діяльності „Громадської Думки”. Тому об’єднання саме зараз розпочало акцію, що дасть можливість малозабезпеченим мешканцям Чернігова придбати медикаменти зі знижкою.

Коментар редактора дайджесту:
Незважаючи на піклування про здоров’я чернігівців, рейтинг „Громадської думки” не такий вже і великий у порівнянні з тим коштами, які вона витрачає на свої „медичні” акції. За даними опитування, яке проводилось на замовлення громадянської ініціативи „ЗНАЮ”, за ГД готові проголосувати 7,5% чернігівців.

Ступак: „Різні „громадські думки” та „сили громади” зараз купують виборців за гречку, а потім купуватимуть партії за гроші”.
Голова Чернігівської обласної організації УНП, депутат Чернігівської міської ради Володимир Ступак назвав подвійним цинізмом намагання потрапити в депутати місцевих органів самоврядування представників деяких громадських організацій. Про це політик заявив у прямому ефірі телерадіоагенції „Новий Чернігів”.
За словами Володимира Ступака, Закон України „Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” чітко говорить, що вибори до місцевих органів самоврядування відбуваються виключно на партійній основі. Отже, представники громадських організацій Чернігова, за якими, безумовно, стоять потужні фінансові групи, зараз купують виборців за гречку та безкоштовні медогляди, а потім купуватимуть дріб’язкові партії, щоб дати їм свою назву. Якщо, хтось думає, що різні „громадські думки” та „сили громади” відстоюватимуть інтереси виборців, то він глибоко помиляється, адже ті кошти, які зараз громадські організації витрачають на вибори, в раді потрібно буде „відбивати”, а відстоювати інтереси їм прийдеться тих грошових мішків, які їх фінансують – зазначив голова обласної організації Української народної партії.

Коментар редактора дайджесту:
До заяви пана Ступака можна ставитися по-різному. З одного боку, справді всілякі ГО піаряться в Чернігові потужніше, аніж більшість політичних партій. Набридло! З іншого боку, стає зрозумілим, що, якщо у Ступака і його партії на минулих виборах до міськради було ледь-ледь 3% голосів, що дозволило отримати мандати двом представникам УНП, то на виборах 2010 року, якщо у справу поруч з політичними партіями і блоками втрутяться ще й ГО, то УНП не матиме жодних шансів.

Газету Партії регіонів розкидають пачками
Черговий номер газети „Регіон Сіверщина” (видає обласна організація Партії регіонів), датований 17 листопада, чернігівці діставали зі своїх поштових скриньок пачками.
Є інформація, що мешканці Чернігова зі своїх поштових скриньок діставали одразу по 10-20 примірників газети, задекларований тираж якої – 150 тисяч примірників.

Коментар редактора дайджесту:
Зі своєї поштової скриньки у суботу, 21 листопада, я особисто вийняв 12 примірників газети…

„Ворог” Гриценко з’явився у Чернігові
„Ворог їхньої держави” - газету з такою назвою почали вкидати в поштові скриньки чернігівців невідомі особи. У вихідних даних газети повідомляється лише про те, що її видано у Києві, та прізвище відповідального за випуск. Проте, судячи з усього, 8-сторінкова газета є „бойовим листком” кандидата у Президенти Анатолія Гриценка.
На першій сторінці є портрет кандидата, а у фактично всіх без винятку матеріалах читачеві пояснюють, чому саме Гриценко є „ворогом їхньої держави”. „Їхньої” означає – держави корупціонерів, безвідповідальних чиновників та псевдопатріотів.
Якщо вірити надрукованому, то тираж „Ворога” складає 276 000 примірників, а Гриценко неодмінно стане президентом.

„Молоді політологи” роздивилися владу „під лупою”
25 листопада в експертному клубі „Чиста політика” відбулась презентація роботи Клубу молодого політолога (КМП. – Ред.) та брошури „Чернігівська міська рада під лупою громади”.
Цей захід був організований Громадянською мережею „ОПОРА” та Інтернет-виданням „Чернігівський монітор” в рамках всеукраїнської кампанії „Органи місцевого самоврядування під лупою громадян”. Спонсор заходу - Фонд закордонних справ Польщі „Польська допомога”. Мета роботи „молодих політиків” – моніторити роботу органів місцевого самоврядування. Про результати такої діяльності „молодих політологів” якраз і можна прочитати в презентованій брошурі. Представники КМП розповіли, що рівень прозорості міської ради загалом перебуває на належному рівні. Хоча…
На думку „молодих політиків” зовсім прозорою міськрада не є через закриті операції з нерухомістю та земельними ресурсами чернігівської територіальної громади (це – раз),
не оприлюднені декларації про доходи міського голови та інших представників міськради (це – два) та відсутність „зворотного зв’язку” на офіційному сайті міської ради (це – три).
Учасники зустрічі розповіли, що розробили низку рекомендацій щодо того, як підвищити „рівень прозорості Чернігівської міської ради” і внесли їх у брошуру.

Випусковий редактор: Олександр Яковенко





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини