реклама партнерів:
Головна » Інформує прес-центр "Чернігівський вибір – 2010"

Інформує прес-центр "Чернігівський вибір – 2010"


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
До Вашої уваги черговий номер дайджесту Незалежного громадського прес-центру „Чернігівський вибір – 2010”, що видається Чернігівським прес-клубом в рамках проекту: “Створення та підтримка діяльності мережі незалежних громадських прес-центрів (НГПЦ) під час проведення кампанії виборів Президента України 2010 року.

День революції під пам’ятником Леніну і портретом Бандери
7 листопада в Чернігові відбулася святкова демонстрація, присвячена черговій річниці т. зв. „Великої Жовтневої соціалістичної революції”.
В урочистостях взяли участь представники лівих та лівоцентристських сил: Комуністичної партії України, „Союзу лівих сил”, партії „Справедливість” та СДПУ(о).
Йшли демонстранти колоною від видавництва „Деснянська правда” по проспекту Перемоги до пам’ятника Леніну. Червоні прапори, портрети Леніна та Сталіна в руках, духовий оркестр... От тільки людей було мало. Усі вище перераховані політичні партії та блоки не зібрали разом і сотні людей. Чи то дощ завадив, чи ліва ідея перестає цікавити чернігівців?
Демонстранти клали квіти (традиційно це були переважно гвоздики), намагаючись не помічати того, що просто на постаменті, під який клали букети, красувався невеличкий паперовий портрет… Степана Бандери, наклеєний туди невідомими зловмисниками. До речі, наклеєний так, що людині без драбини годі було до нього дістатися.

Ліві закликали голосувати за Симоненка
На Красній площі Чернігова 7 листопада мітингували представники лівих сил. Оратори торкалися соціальних тем, критикували Уряд і Президента, запевняючи присутніх, що „соціалізм – єдиний шлях для України”.
Вони також закликали підтримати кандидата в Президенти від блоку лівих та лівоцентристських сил Петра Симоненка. Інші кандидатури не обговорювались. Присутні, почувши словосполучення „За Петра Миколайовича”, аплодували.

Націоналісти кажуть, що комуністів Москва не захистить
7 листопада чернігівські „свободівці” на очах колони комуністів спалили портрет Володимира Ульянова-Леніна та червоні прапори. Зробили це вони, як пояснює прес-служба обласної організації ВО „Свобода”, з метою „очищення країни від „червоної чуми”.
„Комунякам не буде спокою на нашій святій Українській землі, – заявив представник Чернігівської міської організації ВО „Свобода” Олексій Корж. – Їх не захистить ні міліція, ні СБУ, ні Москва. Бо ми живемо у своїй, Богом даній країні, і вони житимуть за українськими законами, або поїдуть звідси”.

Коментар редактора дайджесту:
Приємно спостерігати таку політичну оригінальність „свободівців”. В той час, як інші політики з усіх можливих таборів „рятують Україну від свинячого грипу”, тягнибоківці „захищають неньку від червоної чуми”.

СБУ запрошує подзвонити
Прес-група Управління СБУ в Чернігівській області розповсюдила заяву наступного змісту:
„Вибори є визначальною подією у житті кожного демократичного суспільства. Тому вкрай важливо, аби під час підготовки та проведення чергових виборів Президента України була забезпечена реалізація конституційних прав громадян України та прозорість виборчого процесу.
Для сприяння органам державної влади у реалізації громадянами України конституційних виборчих прав, забезпечення дотримання законності виборчого процесу в межах повноважень і компетенції в Управлінні СБУ в Чернігівській області створено телефонну „лінію довіри”. Так, кожен житель області може зателефонувати за номером 65-55-33 та повідомити інформацію про можливі обмеження виборчих прав і свобод громадян, а також виявлені порушення у сфері виборчого права. Уся інформація, яка надійде за цим номером телефону, буде обов’язково перевірена. За результатами перевірки, згідно з чинним законодавством, будуть прийняті відповідні рішення”.

Савченко вийшов у люди разом з регіоналом
У суботу, 7 листопада, президент громадської організації „За Чернігів” Олексій Савченко та депутат Верховної Ради від Партії регіонів Павло Климець допомагали чернігівцям вберегтися від небезпечної застудної інфекції.
Черги до трьох білих наметів із логотипами „За Чернігів”, що були розташовані поблизу центрального ринку, розтягнулися метрів на десять.
Вже зранку біля центрального ринку розмістилися білі намети із логотипами „За Чернігів”, молоді дівчата й хлопці з яких роздавали перехожим брошурки „За Чернігів” з вами! Боремося із грипом та панікою разом!”.
По обіді у натовпі з’явився й Олексій Савченко. Разом із Олексієм Савченком надавав допомогу (безкоштовні пов’язки і т. ін.) чернігівцям і депутат ВР від Партії регіонів Павло Климець.

Підприємець-тягнибоківець критикує Уряд Тимошенко
Гучну заяву, в якій тісно переплітаються теми політики та бізнесу, зробив Микола Шкурко, генеральний директор ніжинської фірми „Сяйво”, довірена особа кандидата в президенти України Олега Тягнибока в 211 територіальному виборчому окрузі (центр м. Ніжин). Ось що він, зокрема, сказав:
„З приводу вимог експортерів області до уряду Тимошенко повернути 100 мільйонів боргу думка одна: тут діє адмінресурс, схрещений з криміналом. Адже влада в Ніжині та на Чернігівщині загалом бютівська. Тиск чиниться неймовірний. Такого не було навіть за кучмівщини. Вірю, експортерів Чернігівщини, об’єднаних в регіональній торгово-промисловій палаті, ці перепони не зупинять. Реалізація плану кампанії „Уряд Тимошенко, віддай борг експортерам!” набирає обертів”.

Довідка:
Серед причин падіння економіки України експерти називають системне неповернення ПДВ з бюджету. Борг держави підприємцям-експортерам за відшкодування цього податку становить майже 15 млрд. гривень. З них близько 128 мільйонів держава винна підприємствам Чернігівщини (у тому числі понад 93 мільйони становлять прострочені зобов’язання і ця сума постійно зростає), що негативно позначається на стабільній роботі підприємств області та економічному розвитку регіону.

Голова облради підтримує ініціативу уряду
6 листопада 2009 року відбулася конференція щодо схвалення законопроекту про відміну ринкового збору. У заході взяли участь голова обласної ради Наталія Романова, голова Чернігівської профспілки підприємства „Єдність” Світлана Жимолостнова та голова обласної організації підприємців-роботодавців „Чернігівщина”, уповноважений з питань захисту прав підприємців Чернігівської області Борис Бойправ.
Наталія Романова запевнила, що саме цей законопроект дасть можливість „прибрати потужну тіньову модель, яка працює сьогодні на ринку, і якою користуються власники”.
„По-перше, відміна ринкового збору допоможе боротися з тіньовою економікою. По-друге, даний механізм дасть можливість громадянам , які на свій страх і ризик займаються підприємницькою діяльністю, отримати соціальні гарантії і вільно займатися своєю справою. І звісно ж, не постраждає місцевий бюджет, адже буде наповнюватися за рахунок іншого доходного джерела. Тому я вважаю, що рухатися потрібно саме в цьому напрямку” – пані Наталія Романова. Підприємці області повністю погодилися з виступаючою і підтримали ініціативу.

Коментар редактора дайджесту:
Було б дивно, якби пані голова не підтримала голову БЮТ. Бо ж саме депутати облради однойменного блоку провели Наталію Романову в крісло голови облради.

Ющенко не послухався Романової
Голова Чернігівської обласної ради Наталія Романова надіслала звернення до Президента України Віктора Ющенка з проханням підписати закон щодо виділення коштів на боротьбу з епідемією грипу.
Про це повідомили у відділі інформаційного забезпечення та зв`язків з громадськістю Чернігівської облради.
Згідно з повідомленням, пані Романова вважає, що „без скоординованих і чітких дій всіх гілок влади швидко приборкати епідемію неможливо, адже для боротьби з епідемією і на профілактичні заходи необхідні значні фінансові ресурси. Разом зі тим ситуація з поширенням в державі грипу та ГРВІ продовжує залишатись складною”.
Таким чином і голова Чернігівської облради приєдналася до хору тих голосів посадовців різних рівнів, які пояснюють Президенту і, зрозуміло, громадянам (адже всі ці уклінні прохання до глави держави неодмінно друкують підконтрольні владі ЗМІ), що потрібно країні і суспільству, щоб подолати епідемію.
Голова Чернігівської облради просить Президента невідкладно підписати закон „Про внесення змін до закону України „Про державний бюджет України на 2009 рік”, яким передбачається виділення 1 млрд. грн. на боротьбу з епідемією грипу, та не зупиняти дію постанови Кабінету Міністрів України щодо залучення державним підприємством „Укрмедпостач” іноземних кредитів.
11 листопада Президент України заявив, що не має наміру підписувати запропонований закон про виділення цього мільярду з коштів Національного банку України на подолання епідемії грипу. Бо цей зайвий гривневий мільярд, переконаний Президент, взяти немає звідки, а друкувати нові гроші і цим збільшувати інфляцію, не метод.

Коментар редактора дайджесту:
Наразі невідомо, дійшло чи ні до Віктора Ющенка прохання чернігівки Наталії Романової. І чи вплинуло ознайомлення з ним на рішення Президента – невідомо також.

За 200 днів до виборів ще не пізно змінити закон

Про прогнози, очікування та сподівання говорили чернігівські експерти, політики та представники громадських організацій під час круглого столу „За 200 днів до чергових місцевих виборів”, що відбувся 12 листопада в експертному клубі „Чиста політика”.
Головні тези виступів присутніх стосувалися питання майбутньої системи виборів, основних політичних гравців в м. Чернігові та наступного складу міської ради.
Щодо виборчої системи, то експерти висловили велику вірогідність її зміни. Думки розділились. Одна частина присутніх вважала з доцільне повернення до мажоритарної системи на місцях, інша – реформування діючої на основі відкритих списків. Саме сьогодні на етапі президентської передвиборчої кампанії основні політичні гравці можуть змінити закон про місцеві вибори вважають експерти.
Також на круглому столі йшлося про те, що більшість політичних гравців місцевого рівня сьогодні зайнята виборами президента, тож сьогодні на місцеві вибори працюють лише чернігівські громадські проекти. І це власне і є особливістю місцевої ситуації. Кілька громадських проектів, що мають свої багатотисячні друковані видання стануть новою реальністю чернігівської місцевої виборчої кампанії.
Проте нові учасники виборчої кампанії не означатимуть нової якості майбутньої міської ради – переконані більшість експертів. „Без зміни системи, прийдуть команди впізнаваємих облич, а не команди професіоналів” - резюмували учасники.
Що ж до виборів міського голови, то більшість експертів впевнені, що Олександр Соколов не захоче достроково припиняти свої повноваження, щоб провести вибори і міського голови у травні 2010 року, а очолюватиме місто до листопада 2010.
За інформацією Освітнього центру „Ініціатива”

„Фронт Змін” братиме участь в усіх місцевих виборах
Про це під час прес-конференції повідомив в. о. голови Громадського об’єднання „Фронт Змін” Олег Обушний. Він повідомив, що зараз іде активний процес формування партії. Її членами стануть активісти Громадського об’єднання „Фронт Змін”. Олег Обушний назвав прізвища тих людей, хто окрім нього увійде до керівного складу „Фронту Змін” на Чернігівщині. Це будуть Борис Мелашенко, Валентин Запорощук, Любов Радченко.

Коментар редактора дайджесту:
Названі паном Обушним прізвища відомі небагатьом. Цікаво, як „Фронт Змін” виборюватиме голоси виборців з малорозкрученими прізвищами лідерів.





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини