реклама партнерів:
Головна » Іноземці у новому Уряді - хто вони

Іноземці у новому Уряді - хто вони


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Україна тепер має свій уряд: після тривалих консультацій та обговорень депутати проголосували за склад Кабміну. «Родзинкою» стане присутність у ньому трьох фахівців-іноземців, яким президент Петро Порошенко вже надав українське громадянство. Дехто залишився на свій посаді: у міністерствах оборони, освіти та науки, внутрішніх справ, закордонних справ та юстиції. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк уже назвав цей Кабмін «урядом національного шансу».

Тож, що ми знаємо про нових урядовців-іноземців?
Зокрема, новим міністром фінансів у Кабінеті міністрів стала громадянка США українського походження Наталія Яресько. Міністром економіки призначили громадянина Литви, партнера відомої шведської інвестиційної компанії East Capital Айвараса Абромавічуса. А охороною здоров’я в Україні опікуватиметься громадянин Грузії Олександр Квіташвілі.

Петро Порошенко вже надав їм українське громадянство. Важливо, що громадянство президент пообіцяв також тим іноземцям, що захищають Україну на фронті зі зброєю в руках.

Іноземні міністри оперативно набули українського громадянства
Міністри-іноземці, запрошені до роботи в українському уряді, під час брифінгу у Верховній Раді заявили, що автоматично втратили своє попереднє громадянство. Зокрема, міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі заявив, що за грузинським законодавством він втратив громадянство Грузії, як тільки набув українського.

«У Грузії діє закон, за яким якщо отримуєш громадянство іншої країни, то автоматично втрачаєш громадянство Грузії. Тож я і за грузинським, і за українським законами вже громадянин України», – заявив він.

Міністр економіки Абрамавичус: я не знаю, яка у мене зарплата
Тим часом, міністр економіки Айварас Абрамавичус ще не знає, яку отримуватиме зарплату в новому українському уряді. Пообіцяв плідно працювати, аби в успішній державі чиновники мали гідну оплату праці.

«Поклавши руку на серце, можу сказати, що я ще не обговорював питання моєї зарплати. Я думаю, що вона напевно дуже маленька. Я сподіваюся, що після того, як ми проведемо реформи, у міністрів буде гідна зарплата», – сказав Абрамавичус.

Міністр фінансів Наталя Яресько пообіцяла не ухвалювати корупційних рішень, які будуть іти на шкоду державі. На її думку, команда, що зараз сформувалась, дійсно прагне покращити стан справ у країні. Іноземці лише пришвидшать цей процес, вважає вона.

«Команда сформована для того, щоби змінити країну сьогодні і назавжди, покращити прозорість, зменшити або взагалі уникнути з часом корупції. Ми – члени команди, яка готова боротися з викликами», – додала Яресько.

Айварас Абрамовичус, міністр економічного розвитку і торгівлі України, народився у Вільнюсі, Литва. Має великий досвід інвестиційної діяльності в країнах Східної Європи. Компанія міністра East Capital у 2012 році інвестувала в Україну більше ніж 1,5 мільярда гривень. Абрамовичус є співвласником та одним із керуючих шведської інвестиційної компанії East Capital. До Києва переїхав у 2008 році, одружений на українці. У своєму акаунті у Твіттер колишній міністр економіки Павло Шеремета написав: «Новий міністр економіки України @aivaras_aivaras редагує книгу про українські реформи Андреса Ослунда».

Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров’я, народився в Тбілісі, Грузія. Працював у фінансовому та адміністративному департаменті Медичного центру Атланти. Був консультантом у різних міжнародних організаціях в Азербайджані, Литві, Україні, Вірменії та Сербії. Із січня 2008 року по серпень 2010 року був міністром охорони здоров’я, праці та соціального захисту в грузинському уряді. Упровадив низку успішних реформ: програми сільського лікаря та дешевого страхування, завдяки якій кількість громадян, які застрахували здоров’я, досягло 1,5 мільйона осіб.

Призначення нового міністра охорони здоров’я Ольга Богомолець, заслужений лікар України, прокоментувала так: «На сьогодні найтяжча хвороба охорони здоров’я – це корупція. І це буде присутність в Міністерстві охорони здоров’я людини, яка не пов’язана з ніякими корумпованими мережами, ніякими фарм-мафіями, медичними мафіями – рівновіддалена від всіх і зацікавлена в реформах».

Наталія Яресько, міністр фінансів, народилась у родині емігрантів з України в Чикаго, Америка. Працювала у Державному департаменті США, а в 1992 році, після оголошення незалежності, переїхала до України. Після Помаранчевої революції вона з колегами заснувала власну компанію Horizon Capital. Наталія Яресько вільно володіє українською мовою. На думку заступника голови НБУ Ярослава Солтиса, Яресько – хороша кандидатура на цю посаду, адже є економістом-практиком, що знає як світові, так і українські реалії ринку.

«Вона знає нашу українську практику: на чому можна заробляти і де хиби в економіці. Коли ми ще разом працювали, я бачив, що це людина свідома і коректна», – зазначив Ярослав Солтис.

за інф.: Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини