реклама партнерів:
Головна » Інший референдум: Донецьк і Луганськ приєднаються до Дніпропетровська?

Інший референдум: Донецьк і Луганськ приєднаються до Дніпропетровська?


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На тлі "війни заяв" щодо невизнаного Києвом та західним світом "референдуму" про статус Донецької та Луганської областей на периферії інформаційного поля перебуває підготовка до іншого масштабного опитування, запланованого на цю неділю.

"Центральна виборча комісія" у Дніпропетровську готується до "іншого референдуму" - так тут для простоти називають територіальне опитування, на якому мешканці двох неспокійних нині східноукраїнських областей зможуть проголосувати за приєднання до відносно мирної Дніпропетровської області.

Про це опитування знають далеко поза межами "причетних" регіонів: Клацнути рекламні ролики, які протиставляють "сильну, мирну та успішну" Дніпропетровщину "раніше прибутковим", а тепер кризовим Донеччині та Луганщині, транслюються на загальнонаціональних телеканалах.
Втім, експерти з питань виборчого права називають це опитування не більше ніж піар-ходом та стверджують: жодних юридичних наслідків воно не матиме.

Одне питання
За словами голови "Центральної виборчої комісії" цього опитування Михайла Лисенка, жителів двох найсхідніших областей України запитають: "Чи підтримуєте ви приєднання території вашої громади до території Дніпропетровської області?"

Відповісти на це питання мешканці Донеччини та Луганщини зможуть на 35 стаціонарних виборчих дільницях плюс у пересувних точках для голосування, які розміщуватимуться біля сільських та районних рад цих регіонів.
Пан Лисенко визнає, що, з огляду на територію, на якій планується проводити опитування, цієї кількості місць для голосування, можливо, й замало, проте це – максимум, який можна зробити у нинішній ситуації.
Використовуватимуться при проведенні опитування списки виборців зразка останніх президентських виборів, каже організатор "референдуму".

"Безпека (учасників та організаторів "референдуму" – Ред.) забезпечуватиметься міліцією і співробітниками спецпідрозділів. Цивільні особи і приватні охоронні фірми залучатися не будуть", – каже ВВС Україна пан Лисенко.
Підстави для того, щоб непокоїтися про безпеку, за його словами, справді є.

Він каже, що деякі люди, котрих планувалося залучити до роботи у виборчих комісіях, зараз відмовляються брати участь в організації опитування під тиском активістів самопроголошених Донецької та Луганської народних республік.
"Один чоловік заявив, що згоден бути головою виборчої комісії, якщо до Дніпропетровська вивезуть його родину", – каже організатор "референдуму".

"Впарте, що завгодно"
Сам пан Лисенко каже, що в "мирному житті" є громадським діячем з Дніпропетровська, а очолити цю ініціативу його попросили "знайомі підприємці з Донеччини і Луганщини", які, зрештою, і фінансують опитування.
Повну суму витрат на цей "референдум" він оцінює у 4,5-5 млн гривень. За ці кошти здійснюється друк бюлетенів, проводиться агітація, забезпечується охорона заходу та покриваються транспортні витрати.

Організатори опитування проводили соціологічні дослідження на Донеччині та Луганщині, завдяки чому пан Лисенко уже сьогодні може поділитися прогнозами стосовно результатів "референдуму".

"Орієнтовно у опитуванні візьмуть участь близько 2,5 млн жителів Донецької і Луганської областей", – каже він.
І уточнює: це приблизно в 15 разів більше, ніж людей, які можуть проголосувати на "референдумі", котрий організовують активісти Донецької та Луганської народної республік.

"Підтримати приєднання до Дніпропетровської області збираються близько 67% (учасників опитування – Ред.)", - каже пан Лисенко про дані, отриманні з соцдосліджень.

За його словами, ідея цього "референдуму" полягає якраз у тому, аби показати справжні настрої мешканців Донеччини та Луганщини – на противагу цифрам, які озвучать організатори "референдуму" від невизнаних сепаратистських утворень.

Тим більше, що днями Служба безпеки України опублікувала запис телефонної розмови між одним з донецьких активістів та московським праворадикальним діячем Олександром Баркашовим. У ході бесіди останній пропонує підробити підсумки опитування.

"Впарте, що завгодно, напишіть, що 99%... Ви що, будете, як діти ходити, і папірці ці збирати?" – рясно перемежовуючи свої слова ненормативною лексикою, говорить співрозмовникові пан Баркашов. Той погоджується.
Незадовго до цього у Державній Думі РФ заявили, що російський парламент не посилатиме своїх спостерігачів на "референдум".

Натомість Михайло Лисенко підкреслює: до їхнього опитування будуть залучені журналісти, громадські діячі, місцеві мешканці, себто воно носитиме максимально відкритий характер.

Початок шляху
Це – не єдина відмінність цього опитування від "сепаратистського референдуму".
Представники невизнаних Донецької та Луганської народної республік кажуть, що їхній захід матиме, по суті, результати прямої дії, і з моменту підбиття підсумків ці самопроголошені утворення стануть самостійними суб’єктами.
Натомість Михайло Лисенко каже, що позитивні підсумки іншого "референдуму" не приведуть до негайного об’єднання трьох областей в одну, а буде лише першим кроком на довгому шляху дискусій про майбутнє південно-східного регіону України.

"Ми будемо обговорювати ці питання з представниками громад, які звернулися до нас для проведення цього референдуму. Силоміць ніхто нікого тягнути не буде", - каже пан Лисенко.
Зрештою, визнає він, про бажання приєднати до себе Донеччину та Луганщину у перспективі доведеться запитати і жителів Дніпропетровської області.

Піар-хід?
Попри те, що організатори цього опитування кажуть, що діють у відповідності з Конституцією та законом про місцеве самоврядування, голова Комітету виборців України Олександр Черненко закликає не ставитися до їхньої ініціативи надміру серйозно: опитування проводиться без дотримання елементарних процедур, тому жодних юридичних наслідків воно не матиме.

"Це – виключно піар-хід. Дзеркальна відповідь тому, що робиться у Донецькій та Луганській областях. Жодних юридичних наслідків це опитування не матиме", – каже він і припускає, що до його організації причетний голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський.

Той напередодні іронічно висловився стосовно "бажання частини Донецької області приєднатися до Дніпропетровщини" і заявив, що олігарх Рінат Ахметов "бореться усіма силами, намагається, щоб Донбас був з Україною".

Джерела ВВС Україна повідомили, що саме опитування 11 травня стало причиною, чому запланований на неділю з’їзд представників громад Південного Сходу, ініційований паном Коломойським, зрештою перенесли.
Наш співрозмовник сказав, що в нинішній ситуації було б недоцільно відкликати до Дніпропетровська людей, які могли б взяти найактивнішу участь у організації опитування.

У будь-якому разі, констатує пан Черненко, це опитування є таким самим "несерйозним", як і "референдум" проросійських активістів.

Тож його результати можна буде використовувати хіба що у війні цифр, яка почнеться одразу після закриття виборчих дільниць у східноукраїнських областях.

На тлі демонстративного ігнорування "референдуму" представниками офіційного Києва друга лінія протидії планам сепаратистів провести плебісцит з можливими далекосяжними наслідками може виявитися не зайвою для влади.

Українська служба BBC




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини