реклама партнерів:
Головна » Іран збирається постачати росії БПЛА

Іран збирається постачати росії БПЛА


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Інформація про іранські успіхи в їх виробництві попри санкції.
Контекст:
▪️Раніше The Guardian повідомляло , що Росія отримувала боєприпаси та військову техніку з Іраку за допомогою іранських мереж контрабанди зброї.
▪️Тегеран неодноразово висловлював готовність підписати довгострокові економічні угоди з російськими підсанкційними підприємствами.
▪️Ірано-російська спільна торгова палата стверджує, що експорт Ірану в Росію зріс після початку конфлікту в Україні.
А тепер про іранські БПЛА, які за твердженням Білого дому він збирається сотнями постачати Росії та навчати поводженню з ними російських військових вже в липні

1. Початок програми
Розробка безпілотників Іраном триває так само довго, як війна на виснаження з Іраком у 1980-х роках.
КВІР розпочав програму проб і помилок з нуля, щоб розробити розвідувальні безпілотники, оскільки багато країн наклали обмеження на експорт товарів подвійного призначення до Ірану.
Іран вперше випробував БПЛА Mohajer-1 і Ababil-1 в 1985 році. Вони спостерігали за іракськими позиціями.
У 1988 році після того, коли ВМС США завдали значних втрат військово-повітряним і військово-морським силам Ірану, їх стратеги зрозуміли, що вони не можуть протистояти США на воді.
Саме тоді Іран почав інвестувати значні кошти в безпілотники та відкрито заявив про свій інтерес до БПЛА.
На додаток до загальної розвідувальної ролі, перші саморобні прототипи Ірану швидко озброїли, встановивши під крила прості ракетні установки для використання проти наземних і морських цілей.
Незважаючи на те, що ці ракетні пускові БПЛА не показали достатньо багатообіцяючих результатів у випробуваннях, ідея набула популярності, і подальший розвиток продовжувався в тіні.

2. Модернізація
Після війни з Іраком Тегеран намагався посилити можливості спостереження та розвідки своїх безпілотників, але спочатку їх радіус дії обмежувався зоною прямої видимості.
Щоб подолати такі технічні перешкоди, режим об’єднав виробника безпілотників IRGC Qods Aviation Industries і нову компанію Iran Aircraft Manufacturing Industries під керівництвом об’єднаного Міністерства оборони та Міністерства КВІР.
Повітряні сили КВІР також продовжували працювати над власною розширеною програмою досліджень і розробок дронів у рамках Shahed Aviation Industries.
У наступні роки програма безпілотників розвивалася відносно швидко, частково завдяки її сильному дослідницькому характеру та постійній академічній підтримці промислових шкіл, таких як Технологічний університет Шаріфа (під санкціями США з 2019 року за участь у ядерній і ракетній програмах режиму).
КВІР також випадково отримав значну непряму іноземну допомогу у вигляді кількох високотехнологічних західних БПЛА, які розбилися в Ірані.
Дослідження частин безпілотників, які використовувалися підтримуваними Іраном силами хуситів у Ємені, свідчить про наявність широкої мережі постачальників Тегерана, включаючи Китай, Японію та європейські країни.

3. Асортимент
На внутрішньому ринку в останні роки високотехнологічні іранські стартапи з тісними зв’язками з КВІР та оборонною промисловістю розробляють БПЛА в різних формах, включаючи висотні довготривалі БПЛА, які працюють на сонячній енергії.
Тегеран також надав деяким своїм проксі-силам прямий доступ до безпілотників.
Природно, першим кандидатом на таку допомогу була «Хезболла» — ще в листопаді 2004 року з’явилися повідомлення про використання ліванськими ополченцями так званих БПЛА «Мерсад-1» над північчю Ізраїлю.
Mersad був ідентичний Ababil-2, іранському безпілотнику, розробленому на початку 1990-х компанією HESA в алюмінієвій та композитній версіях.
Переваги безпілотників для терористичних груп були вже добре відомі, але поява Мерсада над Ізраїлем стала тривожним дзвіночком для всього Близького Сходу, оскільки уряди відчули нову траєкторію загрози, яка може підірвати їхній традиційний контроль над повітряною сферою.
Також окремо розроблялись спеціалізовані зручні саморобні дрони для різних проксі-груп, які активно використовували їх проти урядових сил Саудівської Аравії та Ємену в останні роки.
В Shahed Aviation IRGC виробляє безпілотники-смертники, а також серію безпілотних літальних апаратів Shahed-141 до -191, створених за зразком американського БПЛА RQ-170 Sentinel, який здійснив аварійну посадку в Ірані в грудні 2011 року.
Цією ж фірмою випускається також висотний ударний безпілотник -136.
Під час недавніх військових навчань система була запущена зі спеціально модифікованої вантажівки, яка одночасно перевозила п'ять таких дронів.
Протягом останніх кількох років Shahed-136 і його менший брат Shahed-131 використовувалися у операціях проти Саудівської Аравії, ізраільських вантажних кораблів і американських баз в Іраку.
Хусити використовують далекобійний Shahed-136 під назвою Waid; їхня серія боєприпасів великої дальності Sammad, схоже, також має іранське походження.

4. Іранські клони
Іранська програма безпілотників багато в чому запозичила з розробок 1980-х років, включаючи ізраїльський IAI Scout, а пізніше ізраїльський AAI RQ-2 Pioneer, який використовували США.
Наприклад, ці конструкції з подвійним хвостом виглядають як Ababil-3, який був розроблений у 2006 році та має радіус дії 100 кілометрів і швидкість 200 кілометрів на годину протягом чотирьох годин.
Допомога Ізраїлю Південній Африці у створенні БПЛА Denel Dynamics Seeker могла просочитися до Ірану, щоб Іран міг розробити свій Ababil 3.
Можливо, Іран також отримав інформацію про ізраїльські безпілотники через два «Піонери», збиті в Іраку під час війни 1991 року, або «Хантер», збитий під час війни в Косово в 1999 році.
В останні роки Іран міг отримати доступ до уламків Predator у 2015 році, коли один був втрачений над Сирією або від ScanEagle і Reaper, збитих у Ємені в листопаді та червні 2019 року відповідно.
Іранський Saegeh був прямою копією Sentinel. Іранський Shahed S-171 Simorgh також є копією Sentinel, вперше запущеного в 2014 році.
Тегеран захопив до восьми іноземних безпілотників над Іраком, Сирією та Іраном, відстежуючи та навіть «контролюючи» їх.
У 2014 році Іран продемонстрував відео, яке, як стверджується, було знято з дронів шляхом їх злому. Іран продемонстрував на відео частини ізраїльського Гермеса.
Експерти повідомили Jerusalem Post, що уламки, які показує Іран, явно не були Hermes 180 або 450, і що така місія для спостереження більше підходить для ізраїльського Heron.
Іранці уважно стежили за успіхом Ізраїлю. Ізраїльський Heron був одним із найбільших ізраїльських безпілотників.
Це був один із безпілотників, які перетворили їхні оборонні компанії на провідних продавців безпілотників на початку 2000-х.
Сімейство Heron стало опорою, оскільки його витривалість зросла до понад сорока годин, а радіус дії – понад 1000 кілометрів.
Іран спостерігав, як Ізраїль замінив свої Searcher II на IAI Herons у 2005 році та почав експлуатувати їх з авіабази Palmachim.

5. Високі технології
Щодо зовнішнього вигляду, Ірану не було труднощів покладатися на креслення або фотографії, але його справжня проблема полягала в тому, щоб підвищити витривалість БПЛА і їх здатність вести спостереження, передавати зв’язок або націлюватися на ворогів.
Наприклад, композитні матеріали, керівництво та електрооптика, які були у високотехнологічних галузях США та Ізраїлю, не були широко доступні для Ірану під санкціями.
За дизайном такі дрони, як Seeker у Південній Африці, Mohajer 4B або Pioneer у США та Aerostar від Aeronautics, виглядають практично однаково, з довгими крилами, подвійним хвостом і міхуром для електрооптики спереду.
Усе, що Іран мав зробити, це покращити те, що було всередині.
Ірану вдалося перетворити свої Ababils і Mohajers на передові БПЛА.
У квітні 2020 року Іран представив широкий спектр нових Ababil-3 для військово-повітряних сил і армії, стверджуючи, що вони мають нові можливості керованих бомб.
Іран також продемонстрував новий дрон Karrar, схожий на крилату ракету. Тегеран стверджував, що вони можуть пролетіти 1500 кілометрів зі швидкістю 900 кілометрів на годину, а його дрони тепер досягають висоти 45 000 футів.
Іран скопіював ізраїльську ракету SPIKE, яку потім прикріпив до Ababil-3 і скинув на ціль, стверджуючи, що тепер на своїх безпілотниках є протитанкова зброя.

6. Сучасні іранські БПЛА
Генерал-майор Багері у вересні 2016 року оголосив про розробку нових ударних БПЛА великої дальності з можливістю точного бомбардування, якими користується Росія.
Сьогодні іранські безпілотники можуть досягати майже будь-якої точки Близького Сходу, маючи більше палива та використовуючи супутникову навігацію.
Режим досяг цієї можливості шляхом оснащення БПЛА гіронавігаційними пристроями, розробленими Університетом Шаріфа, які забезпечують тривалість польоту до п’яти годин.
Пізніше вони розробили радіореле великої дальності для зв’язку за межами прямої видимості з дронами на відстані до 200 кілометрів.
Принаймні два типи безпілотників — Shahed-149 і Fotros — також очевидно оснащені супутниковими антенами, що дає їм робочий радіус 500 кілометрів або більше.
Минулого року Іран представив свій новий Kaman 22 - широкофюзеляжний безпілотний бойовий літальний апарат.
Зовнішнім виглядом він нагадує MQ-9 Reaper General Atomics і китайський дрон Wing Loong.
Kaman 22 має час польоту більше 24 годин і радіус дії понад 3000 кілометрів на висоті до 8000 метрів.
Каман-22 можна використовувати в операціях з точним ударом із застосуванням інтелектуальних боєприпасів, а також для розвідки, спостереження та рекогносцирування, завдяки його здатності нести корисне навантаження до 300 кг і монтажним станціям під крилами та фюзеляжем.
За словами командувача IRIAF Азіза Насірзаде, Kaman 22 є першим у країні широкофюзеляжним бойовим безпілотником вітчизняного виробництва, здатним нести всі види боєприпасів.
Загалом під час цьогорічного параду до Дня армії Ісламської Республіки Іран було показано понад 50 БПЛА, у тому числі безпілотники-смертники.

7. Піар чи реальна сила?
Коли справа доходить до іранських бойових БПЛА, часто важко відокремити факт від вигадки, оскільки Іран схильний перебільшувати свої можливості для психологічного ефекту.
Незважаючи на це, системи, перераховані вище, ілюструють успіхи, досягнуті Іраном за останні роки в модернізації своїх можливостей ISR і розробці безпілотних літальних апаратів, здатних виконувати операції смертників і завдавати ударів «повітря-земля».
Хоча заява про те, щоб конкурувати з можливостями США, і є гучною, коли справа доходить до БПЛА, Іран продемонстрував, що його безпілотники більш ніж достатньо для виконання своїх бойових завдань.

8. Загроза
Кілька разів протягом останнього року начальник Центрального командування США генерал Кеннет Маккензі робив напрочуд відверті публічні коментарі про вразливість союзників до загрози Тегерана від багатоспрямованих БПЛА.
У квітні 2021 року, виступаючи перед Комітетом Сенату у справах збройних сил, він зазначив, що малі та середні озброєні БПЛА, які розповсюджуються Іраном та його помічниками, «є новою та складною загрозою для наших збройних сил та збройних сил наших партнерів і союзників. Вперше після Корейської війни ми діємо без повної переваги в повітрі. Поки ми не зможемо розробити та застосувати мережеві можливості для виявлення та ураження [БПЛА], перевага залишатиметься за зловмисником».
США спостерігають за іранською програмою безпілотників принаймні з 2002 року.
Режим продовжує розвивати, розширювати та поширювати свої збройні технології БПЛА — не лише серед близькосхідних проксі-груп, але й у країни, що знаходяться далі за кордоном, які висловили готовність купувати їх, нещодавно в Ефіопію та Венесуелу.

9. Комплектуючі:
Удар по нафтовій інфраструктурі Саудівської Аравії у вересні 2019 року був завданий за допомогою приблизно 18 безпілотних літальних апаратів із дельта-крилом і 7 крилатих ракет Qods-1. Цього відносно невеликого арсеналу було достатньо, щоб скоротити видобуток нафти в королівстві вдвічі на кілька тижнів (дорівнює приблизно 5% світового виробництва).
За даними Групи експертів ООН по Ємену, двигуни безпілотників, використаних у атаці, були неліцензійними копіями британського двигуна, який, можливо, був вироблений у Китаї та/або Ірані, тоді як їх авіоніка, системи керування польотом і паливні системи містили компоненти з Британії, Ірландії, Італії, Японії, Польщі, Південної Кореї, Швеції та США.
Крім того, крилаті ракети оснащувалися іранськими копіями чеського турбореактивного двигуна та містили елементи керування польотом і паливні компоненти з Німеччини, Італії та Швейцарії.

10. А як же санкції?
Іран зміг отримати ці комерційні товари подвійного призначення, незважаючи на міжнародні санкції.
Іран закуповує компоненти для безпілотників з багатьох джерел. Передові технології подвійного призначення все частіше розробляються приватними компаніями по всьому світу, а не тільки надсекретними державними лабораторіями.
З цієї причини буде дедалі важче контролювати розповсюдження «технологій радикального вирівнювання» (наприклад, штучний інтелект, адитивне виробництво, передова робототехніка), які могли б дозволити Ірану поступово скорочувати певні військові розриви зі своїми супротивниками.
Деякі запчастини переважно виробляються для комерційних і рекреаційних користувачів, що пояснює, чому на них ще не накладено санкції.
«IRGC використовує двигуни 3W Modellmoterin німецького виробництва в деяких своїх круїзних безпілотниках», — каже Арчі Стаффорд, фахівець з UAS Академії моделі аеронавтики, найбільшої організації розважального моделювання в США. «Я припускаю, що Німеччина розлютилася б, якби ми почали накладати санкції на їх індустрію розважальних літаків».
Безпілотник, який атакував Центр дипломатичної підтримки в Багдаді, який знаходиться під управлінням Державного департаменту, був побудований з повністю готових недорогих компонентів, включаючи двигун, виготовлений в Японії, і недорогу комерційну антену глобальної навігаційної супутникової системи з вбудованим компасом.
Інші частини надходять від постачальників на чорному ринку уламків, на яких не вплинуть санкції.
І оскільки більшість сучасних видів зброї покладаються на вбудовані мініатюрні комп’ютери, стрибки в можливостях (наприклад, використання штучного інтелекту для створення складних роїв безпілотників) можуть бути лише завантажені програмним забезпеченням, як сказав командувач ВМС США Джеремі Воган.
Навіть якщо деякі з цих оновлень потребуватимуть допомоги іноземних розробників програмного забезпечення, таку допомогу буде важко виявити та зупинити.

11. Залишити без долару
Відрізання доступу Ірану до фінансових ринків, заснованих на доларах, також не є перспективним.
Тегеран може, наприклад, продавати нафту Китаю в обмін на критично важливі запчастини для безпілотників.
Інший варіант — продавати нафту за юані за допомогою механізму, запропонованого банком Kunlun Bank, а потім розгорнутись і купити запчастини для дронів за юані.

12. Санкції США
Минулого року США запровадили санкції проти іранської програми безпілотників.
Під санкції потрапив бригадний генерал Саїд Агаджані, який очолює командування БПЛА КВІР.
Також до чорного списку санкцій потрапили дві компанії, Kimia Part Sivan і Oje Parvaz Mado Nafar, які постачають компоненти та допомагають розробляти озброєні БПЛА КВІР.

13. Stop Iranian Drones Act
Документ, що вже пройшов Палату представників та очікує розгляду в Сенаті:
▪️Заявляє, що політика Сполучених Штатів полягає у запобіганні придбанню Іраном і терористичними й ополченськими групами, пов’язаними з Іраном, БПЛА, які можна використовувати для нападів на громадян США та країни-партнери.
▪️Вносить зміни до розділу 107 CAATSA, додаючи «БПЛА» до списку відповідних систем озброєнь, підтримка яких може призвести до санкцій CAATSA.
▪️Застосовує санкції згідно з CAATSA до будь-якої особи, яка свідомо займається будь-якою діяльністю, яка істотно сприяє постачанню, продажу чи передачі БПЛА прямо чи опосередковано до Ірану чи з Ірану, або для використання в Ірані чи на користь Ірану.
▪️Також передбачає застосування санкцій CAATSA до будь-якої особи, яка свідомо надає технічне навчання, фінансову допомогу чи іншу підтримку Ірану, пов’язану з виробництвом, обслуговуванням або використанням БПЛА.

14. Незалежність від імпортних комплектуючих
Технологічний прогрес може незабаром звільнити Іран від необхідності взагалі імпортувати будь-які запчастини до безпілотників.
Іран напрацював досвід у 3D-друкі багатьох своїх власних частин і в навчанні бойовиків Хусі та Хезболли в Ємені, Лівані та Сирії робити те саме, запустивши з цією метою те, що ми називаємо програмою підготовки інструкторів.
За словами аналітиків в даркнеті, Іран представив турбінний двигун на безпілотній платформі до того, як уряд США повірив, що такий двигун їм доступний.

15. Секретна база
Наприкінці травня цього року іранські ЗМІ опублікували відео, яке, начебто, демонструє секретну базу безпілотників десь в Ірані.
Безпілотники були підготовлені для зйомок, з назвами англійською мовою.
Тал Інбар, експерт з безпілотників і ракет, вивчив деякі фотографії у своєму Twitter. Він зазначає, що на одній фотографії зображено іранський безпілотник із радіолокаційною панеллю, а на іншій — ракета «повітря-повітря» поруч із безпілотником.
Інша фотографія, здається, показує дрон Fotros, який може бути озброєний крилатою ракетою. Також на фото є дрони Karrar.
Очевидно, що Іран принаймні намагається зробити вигляд, що його безпілотники тепер можуть нести ракети та різні типи контейнерів, які використовуються для спостереження, радарів або цілевказування.
Але є питання щодо того, чи всі ці технології працюють, чи Іран створив складні макети того, як, на його думку, мають виглядати безпілотники та що вони одного дня можуть нести як озброєння.
Мета Ірану, розкривши цю базу, полягає в тому, щоб показати, що він продовжує розробляти системи зброї, які можуть загрожувати регіону. Інше питання, чи всі системи роблять те, що Тегеран каже, що вони можуть зробити.

16. Атаки на Ізраіль
Останніми роками Іран посилив свої атаки безпілотників на Ізраїль, використовуючи таких терористів, як Хуси та Хезболла, в Ємені, Сирії, Іраку та Лівані.
При кожній нагоді Ізраїль заявляв, що використання озброєних безпілотників, розроблених Іраном у рамках програми БПЛА, проти численних цілей у Перській затоці та Ізраїлі стало серйозною проблемою безпеки, і що він вкладає значні кошти у протидію цій загрозі.
В березні Ізраїль почав розгортання радіолокаційної системи Sky Dew (Tal Shamayim), одного з найбільших у світі аеростатів, для моніторингу та захоплення БПЛА.
Ізраїль також почав розробку Drone Dome, системи, створеної Рафаелем як частину системи протиповітряної оборони Залізний Купол, і високопотужної лазерної системи, відомої як «Залізний промінь».

17. Зміна балансу сил
Битва за небо після того, як Іран збив Sentinel, перемістилася зі світу, який мав одну наддержаву безпілотників, до кількох виробників безпілотників.
Це докорінно змінило рівняння та загрози, які могли становити дрони.
Метою Ірану було створити незалежну армію безпілотників, подібно до того, як це зробив Ізраїль у 1980-х роках, забезпечивши Тегерану безкарність.
Під керівництвом Хаджізаде Іран у 2019 році зб не лише Sentinel, а й Global Hawk.

18. Іранський завод в Таджикістані:
У той час як Іран виробляє безпілотники для своєї національної оборони, відкрита у травні фабрика безпілотників у Таджикистані є першим його закордонним заводом з виробництва зброї.
«Це вперше, коли Іран почав масове виробництво військової техніки за кордоном. Це перший випадок, коли Ісламська Республіка передає ноу-хау виробничої лінії, офіційно відкриваючи виробничий завод у Таджикистані», – каже Хосейн Даліріан, іранський журналіст із Тегерана.
За його словами, іранські дрони під назвою Ababil-2 будуть багатоцільовими тактичними безпілотними літальними апаратами.
За даними офіційного інформаційного агентства Ірану IRNA, генерал Мохаммад Хоссейн Багері, глава збройних сил Ірану, перебував у Таджикистані під час офіційної церемонії відкриття фабрики безпілотників.
«Ми маємо можливість, окрім задоволення наших внутрішніх потреб, експортувати військову техніку в союзні та дружні країни, щоб допомогти підвищити безпеку та стійкий мир», — сказав Багері на церемонії відкриття.

19. Таджикістан
Таджикистан та Іран мають багато спільного. Їхнє населення переважно розмовляє перською мовою, і обидві держави з власними причинами побоюються правління Талібану в Афганістані.
Останніми роками Іран і Таджикистан, який здобув незалежність після розпаду Радянського Союзу в 1991 році, зблизилися, зокрема через бурхливу політику в Афганістані.
На відміну від Талібану, де домінують суніти, Іран є шиїтською більшістю країною і обурений нападами на шиїтську меншість Афганістану, хазарейців.
З іншого боку, Таджикистан має світське правління, що різко відрізняється від релігійного правління Талібану.
Як і Іран, Таджикистан також має багато занепокоєння щодо правління Талібану, де домінують пуштуни в країні, де таджики є другою за чисельністю етнічною групою.
Улас Пехліван, аналітик з безпеки та колишній турецький військовий офіцер, бачить політичні мотиви у військовій співпраці двох сусідніх країн. «Стійкі санкції США змушують Іран розширити власну сферу впливу в регіоні», — розповідає Пехліван TRT World .
«Душанбе має покращити свою обороноздатність проти можливих загроз з боку Афганістану. Також Таджикистану необхідно забезпечити безпеку свого кордону як з Афганістаном, так і з Киргизстаном, де тривають зіткнення та незаконні перетини», — каже Пехліван, говорячи про те, чому Таджикистану потрібні іранські безпілотники.
Але зближення Душанбе з Тегераном пов’язане з чимось іншим. «Міжнародна торгівля Таджикистану, що не має виходу до моря, також потребує доступу до відкритого моря через Іран. І Іран прагне подолати своїх саудівських конкурентів у Таджикистані», – каже Пехліван.
«Іран і Таджикистан прагнуть сприяти та розвивати спільне оборонне та військове співробітництво, і це, безсумнівно, зміцнить Душанбе у сфері озброєнь, враховуючи передовий військовий потенціал Ірану», — каже Даліріан, іранський журналіст. Президент Таджикистану раніше підтвердив плани країни зміцнювати зв'язки з Іраном, додає журналіст.
20. Конкуренція
«Незважаючи на те, що іранська технологія безпілотників є досить обмеженою, Тегеран продовжує свої зусилля з розробки БПЛА, передаючи свій досвід ракетно-ракетних технологій у сферу БПЛА», — говорить Улас Пехліван, аналітик з безпеки та колишній турецький військовий офіцер.
Пехліван не впевнений, що безпілотники Тегерана досягли рівня ефективності турецьких, якими зараз користуються на різних полях битв від Карабаху в Азербайджані до столиці Лівії Тріполі.
За словами Пехлівана, є ознаки того, що Іран отримує підтримку від Китаю та Росії, двох антизахідних країн, у розвитку своїх оборонних технологій.
«Однак їм поки що не вдалося виготовити безпілотники, які зарекомендували себе на полі бою, такі як турецькі Bayraktar, Karayel і Anka».
Історії успіху турецького Bayraktars в азербайджанському Карабасі та продажі тюркським державам Центральної Азії та Таджикистану, нетюркській центральноазіатській нації, також могли підштовхнути Іран відкрити свою першу військову виробничу лінію за кордоном, вважає Пехліван.
«Іран, який має культурну, географічну та історичну близькість до Таджикистану, також може прагнути конкурувати з турецьким Bayraktar, навіть незважаючи на те, що його системи набагато менш продуктивні, ніж турецькі безпілотники», — каже Пехліван.

Агія Загребельська






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини