реклама партнерів:
Головна » Як громада найдепресивнішого району Чернігівської області – Ріпкинського району – вирішує соціальні проблеми

Як громада найдепресивнішого району Чернігівської області – Ріпкинського району – вирішує соціальні проблеми


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Такою була тема прес-туру до Ріпок, під час якого журналісти ознайомились з унікальним як для районів Чернігівської області досвідом Ріпкинського району. Йдеться про активну позицію місцевої громади у вирішенні соціальних проблем регіону, яка була підтримана міжнародними фондами, місцевою владою та бізнесом.
Як розповіла під час прес-конференції Римма Олексенко - заступник голови Ріпкинської райдержадміністрації - сьогодні в Ріпкинському районі склалася непроста ситуація в соціально-економічній сфері. Наслідком цього є безробіття: минулого року в районі було ліквідовано 386 робочих місць. Загальний рівень зареєстрованого безробіття становить 7%, серед яких 62% - це жінки працездатного віку, а 35% - молодь. До інших проблем регіону, пов’язаних з економічним становищем, належать зменшення кількості населення, алкоголізм серед жінок та молоді, проблеми благоустрою сіл та інші проблеми.
Громадська організація “Центр сприяння економічному та соціальному розвитку Ріпкинського регіону” взяла на себе сміливість хоча б частково вирішити ці проблеми та “розбудити” жителів району. Як розповіла її керівник Оксана Нечепорук, активісти організації у партнерстві з Лабораторією малого бізнесу (м. Славутич) за підтримки Ріпкинської райдержадміністрації та Міжнародного фонду “Відродження” провели конкурс на отримання мікро грантів представниками громадських організацій та об’єднань громадян – як легалізованих, так і ні. За результатами конкурсу комісія відібрала 8 проектів (всього було 9 учасників). На реалізацію цих проектів була виділена сума – 93 тисяч гривень, серед яких 80 тисяч виділив фонд Відродження”, а 13 тисяч – додатково залучені кошти від сільських рад, підприємців, організацій.
Пані Нечепорук детально зупинилась, які ж саме ініціативи місцевої громади Ріпкинського району змогли отримати фінансову підтримку. Так громадська організація “Малинівка-К” зберігала нематеріальні історичні цінності нашого народу - збирала унікальні народні пісні, які збереглися в районі завдяки колективу “Червона калина”. Всі зібрані пісні у виконанні цього популярного ансамблю з 30-річною історією увійдуть до збірки, яка незабаром з’явиться на диску. Громадські організації “Сузір’я” (с. Любеч) та “Центр розвитку громади” (м. Славутич) переконали молодь Любеча, що вона здатна впливати на життя в своєму містечку. В рамках проекту була створена Молодіжна рада за підтримки Любецької селищної ради, яка вже розпочала активно працювати. Також школярі побували на екскурсії у Верховній Раді. “Нам дуже приємно, що завдяки цьому проекту ми “запалили” школярів Любеча. Вони повірили у себе та в те, що до їх думки прислухаються дорослі”, - наголосила Оксана Нечепорук. Третім відібраним проектом стала ініціатива організації “СПАМ”, яку створили вчителі Ріпкинської школи №2. Цей проект спрямований на створення активного дозвілля для молоді для того, щоб відволокти їх від алкоголізму, куріння та наркоманії. Громадська організація “Малятко” з Замглаю займалася зовсім на дитячими справами – створила геральдику та базу даних про своє
селище. Такі кроки допоможуть знайти інвесторів для Замглаю, переконані активісти організації. Славутицький союз інвалідів спільно з Ріпкинської організацією Спілки жінок підвищували самооцінку жінок та повертали їм віру в себе через проведення для них тренінгів та майстер-класів. А районна організація ветеранів також підвищувала інвестиційну привабливість Ріпок – вона видала презентаційний буклет про район, який тепер можна буде вручати іноземним делегаціям, потенційним інвесторам та туристам. Організація “Берегиня” (с. Малий Листвен) займалося подібною роботою – збирала інформацію та видала буклет про Лиственську битву, яка відбулась майже 1000 років тому. Організація “Натхнення” з Олешні вирішила надихнути місцеву молодь та в рамках проекту організувала для них гуртки – футбольний, плетіння, настільного тенісу. Активісти з “Натхнення” сподіваються, що заняття в них буде для молоді цікавішим за вживання горілки.

Валентина Дарнопих – директор Славутицького фонду підтримки підприємництва (ця організація є партнером Центру сприяння економічному та соціальному розвитку Ріпкинського регіону в реалізації проекту) розповіла, що організаторів конкурсу вразила висока активність місцевої громади. Зважаючи на те, що в районі зареєстровано 21 громадська організація, активно працюють лише половина з них. “Нам приємно, що всі вони відгукнулись для участі в нашому конкурсі, - сказала пані Дарнопих. – Така висока активність свідчить про готовність місцевої громади впливати на життя району та про бажання змінити ситуацію в своєму регіоні”. Також організатори конкурсу відмічають велику кількість людей, яка була задіяна в усіх проектах. “Це дуже важливо для такого району, як Ріпкинський, де люди не знають чим себе зайняти”, - наголосила В. Дарнопих. Також вона сподівається, що ріпкинський досвід зможуть “приміряти” на себе й інші райони Чернігівської області.

Довідкова інформація від Ріпкинської РДА:
Ринок праці району протягом 2008-2009рр. розвивався під впливом негативних наслідків фінансово-економічної кризи, яка призвела до погіршення кон’юктури ринку праці, стану зайнятості, закриття або зупинки неконкурентноспроможних підприємств, вивільнення або звільнення зайнятих на них працівників, зменшення кількості новостворених робочих місць, тобто - до соціальної рецесії. Протягом 2009р.Ріпкинщина втратила 72 робочих місця, було створено 314 робочих місць, а ліквідовано 386. При чому для найманих працівників у юридичних осіб створено менше на 180 нових робочих місць .Найбільше обсягів вивільнення мали місце у сфері матеріального виробництва. Фінансова неспроможність більшості підприємств і організацій звільняти працівників за скороченням і виплачувати їм вихідну допомогу провокує громадян звільнятися за згодою сторін та закінченню строку трудового договору (це майже кожен другий у загальній реєстрації безробітних), за власним бажанням (кожен другий у загальній реєстрації). Через фінансову кризу триває процес повернення додому трудових мігрантів. Станом на 01.01.2010р.на обліку в центрі зайнятості перебуває 53 таких громадян. Загальний рівень зареєстрованого безробіття по району за 2009р.склав 7,07%.

Розуміючи на скільки соціально значимим є питання зайнятості населення, для позитивного вирішення його виконавчою владою спільно з органами місцевого самоврядування проводиться значна робота. Сприяє цьому і те, що в районі дещо стабілізувалась ситуація та намітились позитивні зрушення у сфері промисловості, сільського господарства. У першому кварталі поточного року створено 101 нове робоче місце. Річне завдання виконано на 40,4% (по області-26,4%). Рівень зареєстрованого безробіття станом на 01.04.2010р. склав 2,5% ( по області -2,6%). Сприяли вирішенню питань зайнятості і розширення сфер виробництва по ТОВ «Папернянський кар’єр скляних пісків», відновлення ТОВ «Вютбуд» та реєстрація нових суб’єктів малого підприємництва. Окрім того, за замовленням роботодавців, центром зайнятості було направлено на професійну підготовку та перепідготовку 114 безробітних за робітничими професіями. З метою сприяння тимчасовій зайнятості, надання матеріальної підтримки безробітним, забезпечення у них мотивації до праці, передбачено подальше удосконалення механізму організації громадських робіт на основі підвищення їх соціального статусу з урахуванням потреб району. На рівні району реалізовано дві спеціальні програми громадських робіт. До участі в таких роботах протягом 2009р. було залучено 456 безробітних осіб, у поточному році тільки по благоустрою населених пунктів було залучено 76 безробітних. Особлива увага була приділена упорядкуванню меморіалів та пам’ятників, благоустрою цвинтарів у сільській місцевості та придорожніх смуг. Загалом до активних програм сприяння зайнятості залучено 143 незайнятих громадян, або 25,8% загальної чисельності перебуваючи на обліку.

Оксана Клименко







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини