реклама партнерів:
Головна » Як козаки до Євро-2012 готувались

Як козаки до Євро-2012 готувались


Коментарі: 1 ЄВРО-2012

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ідея створення Козацького маршруту в межах підготовки до Чемпіонату Європи 2012-го року з футболу виникла на острові Хортиця.
Керівництво національного заповідника звернулось до Міністерства культури з пропозицією про об’єднання музеїв та інших об’єктів козацької тематики, що пов’язані між собою історично і територіально – на землях трьох областей України – Дніпропетровщини, Запоріжжя та Херсонщини.
За словами директора заповідника о. Хортиця Максима Остапенка, незважаючи на те, що Дніпропетровськ вибув з числа міст, приймаючих Євро-2012, музейники звернулись до міністерства з проханням включити козацький маршрут до програми заходів під час проведення чемпіонату. Найближчим містом-господарем Євро, під яке можна було б прописати маршрут, вважають Донецьк, від якого на Хортицю їхати дві години.
«Козацький маршрут призначений для тих, хто приїде в Україну не тільки за футбольними емоціями. Це стежка, яку треба пройти, щоби пізнати історію регіону, природу, етнічну культуру, місце козацтва в європейській історії. Образ козака – лицаря Східної Європи, захисника своєї землі і християнської віри – близький європейцям. Хоча останні роки підтверджують високий інтерес до козаків, традицій характерництва у народів Сходу. Хортицю люблять відвідувати японці, які у моделях поведінки, соціальних кодексах вбачають паралелі між східними лицарями самураями і запорізькими козаками, представниками східноєвропейського лицарства. Якщо грамотно продемонструвати європейським туристам образ козацтва, в тому числі як явище світового масштабу, виграє і український туризм, й імідж України», - вважає Максим Остапенко.
Який вигляд матиме маршрут під Євро-2012? Він стартуватиме у Дніпропетровську, де відвідувачі зможуть ознайомитись зі унікальними старожитностями у музеї Дмитра Яворницького, у фондах якого налічується понад 220 тис. предметів, у тому числі археологічні знахідки та реліквії запорізького козацтва. Ще одна видатна пам'ятка Дніпропетровщини - запорізький Троїцький собор у сучасному Новомосковську (колись Самара), один з небагатьох храмів козацького бароко, який був побудований без єдиного цвяха. Довгий час це була найбільша і найвища на Україні дерев'яна споруда, одна з найшановніших святинь Запоріжжя.
Далі за маршрутом – Запоріжжя, козацька Хортиця, яка ще в Х ст. була визнана священною землею на шляху «з варягів у греки». Острів є серцем України: розташований посередині Дніпра - ні на східному, ні на західному березі річки, ні на Півночі, ні на Півдні, він є об’єднавчим символом історії українських земель. Адже сюди приходили козакувати чоловіки з усіх регіонів. Тут обирали гетьманів, які походили як зі Сходу країни, так і з Заходу. Представлення для іноземних туристів українців як нащадків козацької нації збільшить повагу до нашої землі. Хортиця може продемонструвати туристам і Музей історії запорізького козацтва, і комплекс «Запорізька січ», програму з кінним театром з інтерактивним шоу, і маршрут Дніпром довкола неприступного острова.
Наступний пункт маршруту – Нікополь - єдине місто в Україні, яке веде свій початок від Січі Микитинської. Після відвідин Капулівки (могила легендарного отамана Івана Сірка) та Каменецької Січі, яка є філією Хортиці, маршрут завершиться на заповіднику Асканія-Нова – єдиному в Європі шматку степу, якого ніколи не торкався плуг.
Директор заповідника переконаний: козацтво – це той бренд, який здатний показати сильне і європейське обличчя України. Адже чимало гостей країни, ба навіть самих українців, досі мають розмите уявлення про те, хто такі козаки, чим вони займалися, і чим прославились у світовій історії.

Джерело: Леся Соловчук, Інформаційний центр «Україна-2012»




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини