реклама партнерів:
Головна » Як врятуватись від спеки?

Як врятуватись від спеки?


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ну ось, справжнє літо прийшло. На вулиці спека, починається пора відпусток. І якщо ви ще не плануєте найближчими днями вирушати поближче до гір та морів, варто запам’ятати кілька методів, щоб врятувати себе та своїх рідних від цієї спеки.
Вода
Пийте побільше води. Влітку організм втрачає багато вологи, тому цю рівновагу треба підтримувати. В середньому людина влітку має випивати до 3 літрів води. Проте це дуже індивідуально. Якщо ви відчуваєте, що на ранок у вас набряки, варто зменшити кількість рідини, яку ви випиваєте протягом дня.
Достатня кількість рідини також застрахує від появи зморшок, які, як відомо, з'являються і від недостаньої кількості вологи в організмі.
Щодо дітей, дуже важливо слідкувати за рівнем рідини в дитячому організмі. Це вбереже дитину від перегрівання, або зневоднення. Старайтесь не напоювати дитину силоміць, або одразу великими дозами. Правильний режим – це пропонувати малюкові у спеку воду кожні 20 хвилин, якщо дитина ще зовсім маленька. Підсолоджувати пиття не варто, підкислити можна. Для цього можна додати 0 крапель лимонного соку на 1 склянку води, або розвести з натуральним яблучним соком у пропорції 1:1. Скільки дитина хоче, стільки вона і вип’є, не примушуйте.
Нормально, якщо на 1 кг маси тіла дитина випиватиме 150—200 мл води на добу, для дітей старшого віку — 1,5 л рідини на добу (з урахуванням рідких страв).

Харчування
Відомо, що вода вимиває з організму багато корисних елементів, зокрема натрій та калій. Компенсувати ці втрати дуже просто – слід їсти виноград та абрикоси, яких зараз достатньо.
Щоб почувати себе більш комфортно, старайтесь їсти менш калорійну їжу. Принаймні в години найбільшої спеки. Адже організму зараз і так тяжко, тому не слід перенавантажувати його ще й процесами травлення.

Режим
Якщо є така можливість, не виходьте на вулицю в розпал спеки, тобто, з 12:00 до 17:00 год. Особливо, якщо ви планували вийти з дитиною. Дитячий організм найбільше схильний до перегрівань та обезводнень.
Тому залишайте пік активності на ранок, або вечір. Особливо, якщо мова про тяжкі навантаження, походи в спортзали тощо.
Легкий душ кімнатної , або ледь холодної температури допоможе остудити тіло. Але пам'ятайте, не слід приймати дуже холодний душ. Не підготовлене тіло може погано на це зреагувати, а також після такого душу вам буде здаватись, що температура тіла, навпаки піднялась. Що не буде після літнього душу.

Одяг
Носіть і одягайте дитину в одяг з легких натуральних матеріалів. Лише такий одяг пропускає повітря і дає тілу нормально дихати, що забезпечує правильну терморегуляцію організму. Час від часу можна збризкувати себе та одяг водою з пульвелізатору. Така корисна забава сподобається вашому малюкові.

Місце для переховувань
Старайтесь більше часу проводити в прохолодних приміщеннях. Якщо ж вдома у вас немає кондиціонеру і спекотно, можна скористатись кількома методами, щоб охолодити свою квартиру і насолоджуватись літом із сім’єю.

Як охолодити квартиру?

Килим
Якщо є можливість – зніміть килим. Влітку він візуально буде настроювати на тепло. Крім того, гола підлога, яка завжди прохолодна, на дотик буде приємніша. Якщо у вас є домашні улюбленці, то цим ви зробити подарунок і їм.

Вода та лід
Якщо у вас є вентилятор, поставте перед ним пляшку із замерзлою водою з морозильника, або відро з водою. Так прохолодна волога буде поширюватись по кімнаті та зменшувати температуру.

Правильне провітрювання
Неправильно тримати вікна та балкон відкритими цілий день. Це типова помилка, яка, навпаки, сприяє підвищенню температури в квартирі. Щоб охолодити кімнату, прокиньтесь рано та відкрийте вікна. Коли ж відчуєте, що на вулиці піднімається спека, закрийте всі вікна та штори. Це допоможе втримати температуру в кімнаті та вбереже ваші меблі від вигорання на сонці. Ввечері, коли спека спаде, можете знову відкрити вікна.

Штори
Не залишайте штори відкритими, навіть якщо вікна закриті. Старайтесь обирати штори з тяжким матеріалів темних кольорів.

Рослини
Втримати достатню кількість вологи в кімнаті допоможуть також кімнатні рослини. Не забувайте їх підливати і слідкувати за ними і вони вам обов’язково віддячать.

Застосування техніки та приборів

Без потреби старайтесь не вмикати комп’ютер та інші технічні прибору, адже вони додатково прогрівають повітря. Старайтесь готувати їжу, використовуючи по мінімуму приборів та плитки.

За матерілами: http://mam.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини