реклама партнерів:
Головна » Як захистити зір від впливу монітора

Як захистити зір від впливу монітора


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У наші дні, мабуть, кожна людина знає, що будь-які пристрої для відображення візуальної інформації завдають шкоди людським очам. Але що не кажи, а представити наше сучасне життя без телевізора чи комп'ютера зараз вже неможливо. Залишається тільки один вихід - максимально захистити очі від шкідливих факторів, що створюються монітором комп'ютера і екраном телевізора. Постарається викласти основні принципи захисту зору від впливу на нього монітора.

Як захистити зір від впливу монітора
1. По-перше, зробіть вибір на користь TFT-монітора або плазмової панелі, якщо ви все ще користуєтеся звичайним CRT-монітором або кінескопним телевізором. Справа в тому, що звичайні монітори і телевізори щомиті блимають. Це легко помітити, коли по телевізору показують включений комп'ютер, пам'ятаєте? Тому краще використовувати високочастотні монітори (з частотою регенерації не менше 75 Гц і розміром зерна не більше 0,28 мм) і плазмові панелі, вони несуть набагато менше навантаження на очі.
2. По-друге, намагайтеся зробити зображення максимально чітким. Благо зараз на всіх сучасних телевізорах і моніторах є спеціальна функція регулювання чіткості. Для того, щоб на екрані телевізора не було перешкод, не пошкодуйте власних грошей і встановіть якісну зовнішню антену або супутникову тарілку. А при постійному і частому використанні комп'ютера необхідно вибирати відеокарту, яка не спотворює реальне зображення. Крім цього зверніть увагу на VGA-кабель монітора, саме він може бути джерелом додаткових перешкод.
Тим, хто багато часу проводить за комп'ютером можна порадити встановлювати більш високу яскравість для перегляду картинок і відео і нижчу для роботи з текстами. Але запам'ятайте - око людини сприймає тільки середню яскравість екранного зображення, тому ставити занадто високу або низьку яскравість все одно марно. Так що правило збільшення або зменшення яскравості слід застосовувати в розумних межах і тільки відносно середньої яскравості зображення. Крім усього іншого, рекомендуємо частіше протирати екран монітора, саме шар пилу або бруду може бути однією з причин неякісного зображення.
3. По-третє, працюючи за комп'ютером в нічний час, обов'язково включайте штучне освітлення, найкраще люмінесцентну лампу, світло якої максимально наближений до природною денного. Це особливо актуально, якщо ви досить багато і часто працюєте з клавіатурою, так як при поганому освітленні вашим очам приходиться постійно напружуватися, щоб розгледіти необхідні символи. Використовуйте лише легкі для читання шрифти. Якщо вам погано видно, не мучте свої очі, просто збільшіть розмір кегля.
Наявність додаткового освітлення в повній мірі відноситься і до перегляду телевізора в темний час доби. Увімкніть будь-який розсіяне джерело світла - торшер, бра, світильник. Але тільки дивіться, щоб його світло не відбивався на екрані. Так само за цим необхідно стежити вдень, в сонячну погоду. Якщо сонячні промені потрапляють на екран, то завесьте вікно шторкою або хоча б тюлью.
4. По-четверте, вибирайте правильну відстань до монітора. Воно повинно складати не менше 45 см, а ваші очі повинні знаходитися приблизно на рівні верхнього краю монітора. Крім цього нахил монітора повинен бути таким, щоб його нижня частина була ближче до вас, ніж верхня.
Дивитися телевізор рекомендується не менше ніж за два-три метри від екрану. Чим ближче ви розташовуєтеся до екрану, тим сильніше напружуються ваші очі, щоб сфокусувати передається зображення. І обов'язково дивіться телевізор в положенні сидячи. Ні в якому разі не лягайте на бік, на спину і т.п. Різна відстань і рівень нахилу очей до екрану істотно погіршують зір.
5. По-п'яте, використовуйте спеціальні захисні окуляри з лінзами-світлофільтрами. Але не вірте тим продавцям, які кажуть, що їх захисні окуляри підходять абсолютно всім. Такі окуляри підбираються лікарем-офтальмологом тільки індивідуально у відповідності зі спеціальними методиками МОЗ, відповідно вони не можуть коштувати дешево і бути однотипними. Адже, як відомо, на своєму здоров'ї краще не економити.
6. По-шосте, час від часу необхідно відволікати свій погляд на сторонні предмети, що знаходяться в кімнаті, а щогодини робити невелику перерву, на п'ять-десять хвилин. Справа в тому, що коли ми дивимося телевізор або працюємо за комп'ютером, наші очі моргають в шість разів менше, ніж у звичайних умовах. Це загрожує пересиханням рогівки ока, так як очі набагато рідше омиваються слізною рідиною.
Тому під час перерви рекомендуємо робити невелику гімнастику для своїх очей. Станьте біля вікна, подивіться вдалину, а потім швидко сконцентруйте зір на кінчику носа. І так разів десять. Потім швидко моргніть 20-30 секунд. Ще одна вправа полягає в наступному: різко «кидайте» погляд вгору - вліво - вниз - вправо. Так само повторіть 10-15 разів. Після цього дайте очам просто відпочити, подивіться на хмари, на лінію горизонту. Закрийте очі, відчуйте, як м'язи очей і сітківки розслабляються.
7. Ну і останнє. Почніть приймати вітамін A. Він відповідає за чутливість очей до яскравого світла і різкій зміні зображення. Може бути, ви звертали увагу: коли взимку ви виходите на вулицю - від великої кількості іскристого снігу ви починаєте мружитися від сильної різі в очах. Другий симптом - сльозотеча очей від зустрічного вітру. Якщо у вас присутні ці ознаки нестачі вітаміну A в організмі, то вам пора заглянути в аптеку. Тільки в точності дотримуйтесь вказівок в інструкції, оскільки надлишок вітаміну теж ні до чого доброго не приводить.

Ну, от і все. Ми з вами розглянули всі основні нескладні правила, які допоможуть вам надовго зберегти ваш зір здоровим і повноцінним.

Джерело: http://infoforlife.com.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини