реклама партнерів:
Головна » Які українські банки виживуть до кінця року

Які українські банки виживуть до кінця року


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Відповідно до звітності, оприлюдненої НБУ, кількість збиткових банків в Україні в першому кварталі 2014 практично подвоїлася — зросла з 20 до 39 (у січні-березні 2013-го їх було 27 ). Примітно, що в п’ятірку фінустанов з найбільшими «мінусами» увійшли як відверто проблемні банки, в яких давно працюють тимчасові адміністрації Фонду гарантування вкладів, так і імениті банки з іноземним капіталом: «Брокбізнесбанк» (зі збитком в 2,5 млрд грн), «Райффайзен Банк Аваль» (943 млн грн), «Форум Банк» (781500000 грн), «Даніель» (686800000 грн) і «ОТП Банк» (678400000 грн).
За підсумками першого кварталу цього року 181 банк України показав сукупний збиток на рівні 1,99 млрд грн. Для порівняння: на 1 січня 2014 вони зафіксували прибуток в 1,43 млрд грн, а за січень-березень 2013 року — 334 890 000 грн.

П’ятірку ж найбільш прибуткових склали по два банки з російським і західним капіталом і один наш. На першому місці опинився «ВТБ Банк», який показав прибуток в 1,3 млрд грн, а за ним пішли «Сітібанк» (619 млн грн), «Промінвестбанк» (550 млн грн), «ПриватБанк» (294 млн грн) і «Креді Агріколь Банк» (274 млн грн).

Найпотужніший удар по банках завдала девальвація гривні. «З одного боку, «мінус» — це результат переоцінки «короткої» валютної позиції, з іншого — ефект формування резервів (вони відносяться на збитки. — Авт.) під валютні кредити внаслідок збільшення чистого кредитного ризику за ним. В результаті і нашим банком також був отриманий збиток, хоча сама операційна діяльність була прибутковою», — запевнив член правління «ОТП Банку»Тарас Проць.

Хоча через обвал курсу гривні багато банків опинилися на межі порушення ключових економічних нормативів (це загрожує не тільки перевірками Нацбанку, а й відкликанням ліцензії), однак головною проблемою все-таки стали неплатежі. Багато позичальників почали порушувати графіки погашення кредитів, в першу чергу валютних, хоча і гривневі позики платили гірше. Це стосується як людей, так і підприємств.

Згідно з офіційною статистикою, частка неповернень в загальному обсязі кредитів (населення і компаній) за перший квартал виросла з 7,7 % до 9,3 %. Неофіційно ж фінансисти говорять про те, що вона досягла 50-55%. «Кредитна дисципліна стала гірше. Прострочення є по всій Україні, але самий проблемний регіон сьогодні — це Крим. Питання стабільності гривні і банківської системи стоїть гостро», — зазначив у бесіді з заступник голови правління «УкрСиббанку» Костянтин Лежнин.

Ще одна причина зростання банківських збитків — це паніка вкладників. «Відтік депозитів спровокував підвищення процентних ставок, яке банки робили вже на шкоду собі», — сказав заступник голови правління «Укргазбанку» Станіслав Шлапак.

Заробляли ж у першому кварталі, як і колись, на кредитуванні. «Порядку 70 % прибутку — це відсотки за кредитними операціями, — підтвердив нам голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир Лавренчук. — Така тенденція в більшості банків, і поки, думаю, цей вид заробітку буде лідирувати».

Неофіційно фінансисти визнають, що левову частку доходів отримали по кредитах, виданих до 2014 року. Оскільки нові позики цього року видавали дуже рідко і в невеликих об’ємах: по-перше, через відтік депозитів населення (тобто брак грошей), а по-друге, через тотальні неплатежі за раніше виданими позиками. Деякі банки не просто перестали відкривати людям нові кредитні ліміти на картках, а й почали скорочувати або згортати відкриті торік лінії.

Банкам з великими філіальними мережами ще вдавалося заробляти на комісійних, в першу чергу з комунальних і карткових платежів населення. «Ми, наприклад, приблизно 30 % доходу отримали від комісійних. Ті ж валютні операції були настільки прибуткові», — зазначив Костянтин Лежнин.

Щоб покрити збитки, банки знову почали закривати малоприбуткові відділення та звільняти персонал. Деякі пішли на скорочення зарплат — від 5 % до 10 %. «Фінустанови, і ми в тому числі, прагнуть зменшити адміністративні витрати», — сказав Станіслав Шлапак.

Чиновники розраховують, що банки почнуть рятувати їхні власники. У кредитному меморандумі, підписаному Україною з МВФ, йдеться, що до середини липня Нацбанк проведе стрес-тести 15 найбільших банків країни, а ще 20 фінустанов проінспектує до жовтня. Однак приблизну оцінку втрат нашої банківської системи від девальвації гривні та нестабільності в економіці глава НБУ Степан Кубів дав уже наприкінці минулого тижня — від 50 млрд до 60 млрд гривень. Саме на цю суму акціонерам доведеться збільшити капітали своїх «дітищ».

У самих банках такі оцінки поки не коментують, хоча і визнають, що в нинішній ситуації в країні отримання додаткових грошових вливань від господарів — практично нереальне завдання. Так що вибір у фінансистів залишиться небагатий: або об’єднуватися з більш вдалими колегами, або згортати свою діяльність.

Банкіри не вірять у природне збільшення своїх заробітків до кінця року. «Мій прогноз, на жаль, негативний. Принаймні в короткостроковій перспективі. Подивіться самі: кредитують банки сьогодні в обмеженому масштабі, бізнес перебуває в підвішеному стані, а ставки високі (люди депозити несуть, але не так активно, як до кризи). Хоча кредитування потребують всі галузі економіки, але хто потягне такі ставки? 22-25 % річних бізнес платити не в силах, хоча є відсотки і вище», — підкреслив Костянтин Лежнин.

Важливий фактор — збитки в Криму. З одного боку, навряд чи банкам вдасться домогтися погашення кредитів, виданих на півострові. А з іншого — їм доведеться зафіксувати в балансах прямі втрати в цьому регіоні: збитки через захоплення відділень (нерухомості, що належала банкам) та майна в них. Це і банкомати з касами, які зараз не дає вивезти з кримських відділень нова влада, та готівкові кошти в сховищах, що опинилися в чужих руках. «Боюся, що за результатами цього року банківська система покаже збитки. Хоча, звичайно ж, все залежатиме від того, як справи підуть у другому півріччі. Якщо будуть різкі поліпшення, в чому я сумніваюся, то можна буде говорити про нулі або невеликий прибуток», — резюмував Станіслав Шлапак.

Рівність






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини