реклама партнерів:
Головна » Яким буде зростання ціни газу для населення

Яким буде зростання ціни газу для населення


Коментарі: 9 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Згідно з планами уряду, ціна на теплопостачання в Україні з урахуванням існуючих цін на газ буде підвищуватися пропорційно протягом 4 років – в загальному обсязі на 120%, передає УНІАН
«Ми прийняли рішення про підвищення тарифів на газ і на тепло. Для того, щоб вирівняти ціни на газ і тепло з ринковими, треба було б підвищити тарифи на 120%. Ми розклали це на 4 роки. Перший рік – підвищення 40%, другий рік – 40% і два роки по 20%», – заявив в ефірі Першого Національного прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
При цьому він нагадав, що з 1 квітня ціна на російський газ для України зросте вдвічі порівняно з нинішніми цінами.
«З 1 квітня ми будемо платити найвищу ціну в Європі – близько 500 дол. за тисячу кубометрів. Я вже не кажу про борг в 2 млрд дол., які ми винні ще з початку року та так і не віддали ще», – сказав Яценюк.
«Але якщо порівняти, почому Росія продає газ своєму населенню і почому Україна продає газ населенню, то виходить, що газ в Росії для росіянина коштує 128 дол. за тисячу кубометрів, в Україні – 84 дол. На 44 долара дешевше, ніж у Росії», – розповів глава уряду, назвавши такий стан справ неприпустимим.
При цьому він зазначив, що платити за газ тепер будуть усі, і багаті платитимуть більше, а бідні – отримувати компенсації.
«Ми порахували кожну родину, якої торкнеться це підвищення. І тому ми добилися з нашими кредиторами того, щоб з 2014 року почати програму допомоги бідним, – розповів Яценюк. – За газ я заплатив торік 16 тис. грн, буду платити більше. А як інакше? І ті 300 тис. людей, які мають великі доходи, теж платитимуть більше».
При цьому для бідних, за словами прем’єр-міністра, збережуть субсидії та виплачуватимуть компенсації.
«Зараз субсидії виплачують 1,4 млн домогосподарствам. Якщо підвищаться тарифи, вони продовжать отримувати субсидії. А крім того, ми прийняли непросте, але правильне рішення – створити механізм компенсації за підвищені тарифи. Цей механізм включив в себе ще 3 млн домогосподарств. Тобто, ми порахували, що 30% будуть покриті системою субсидій та компенсацій. Ці люди отримають до 480 грн для оплати за газ, енергію, тепло, – підкреслив глава уряду. – Рішення складне, але якщо газ коштує 500 дол., а ми його продаємо по 30 дол., то комусь треба оплатити 470. Ми зробили систему, при якій поетапно вирівнюємо тарифи та ціни і допомагаємо малозабезпеченим».
Тим часом підняття цін на газ у тому вигляді, який воно має на даний момент, розкритикував міністр з питань ЖКГ у 2007-2010 рр. Олексій Кучеренко, повідомляє «Голос України».
«Я розумію, що підняття цін на газ для населення неминуче. Але будь-яка реформа передбачає довіру населення. У мене ж особисто «Нафтогаз» сьогодні асоціюється із тіньовими схемами, корупційними закупівлями. От ми знаємо про так звані «вишки Бойка», і що при їх закупівлі було вкрадено 400 млн дол. Виникає питання: ці витрати також увійшли у новий тариф?» – запитав екс-міністр учора під час прес-конференції.
Подібні питання породжує непрозорість формування тарифів та взагалі ведення фінансово-економічної діяльності як НАК «Нафтогаз України», так і «рядовими» обленерго чи міськгазами. «Нафтогаз – монополіст, бо ринку газу в нас як такого немає. Завдання монополіста продати нам якомога більше і якомога дорожче. А наше завдання – змусити його продавати нам за реальною ціною. Тому, – наполягає колишній міністр, – вартість газу для населення можна піднімати лише за умови, що споживачі матимуть право контролю за процесом формування цієї ціни».
Що стосується анонсованого підвищення цін для підприємств теплокомуненерго, то його, за словами Олексія Кучеренка, взагалі не потрібно цього року ініціювати. Достатньо, мовляв, урівняти ціни на газ для населення та підприємств ТКЕ. Зараз, нагадаємо, населення, в тому числі й ті, хто має автономне газове опалення, купує блакитне паливо за тарифами в 1,5 разу нижчими, ніж підприємства ТКЕ.
Утім, утриматися від здорожчання палива для підприємств теплокомуненерго потрібно ще й через те, що українці-споживачі централізованого опалення до такого підвищення цін просто не підготовлені. «В кожного, хто має індивідуальне опалення, є свій котел, лічильник, кран. Захотів – прикрутив і споживаєш менше газу, економиш. А що з багатоквартирними будинками? Лічильників немає. І коли жарко, а нас все рівно обігрівають, ми відкриваємо вікна...» – констатує Олексій Кучеренко.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини