реклама партнерів:
Головна » Кадрова політика. Колективу Українського інституту національної пам'яті представлено нового керівника

Кадрова політика. Колективу Українського інституту національної пам'яті представлено нового керівника


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
19 липня 2010 року, колективу Українського інституту національної пам'яті представлено нового керівника, яким став завідувач відділу етноісторичних досліджень Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор Валерій Солдатенко.
Керівника відомства представив Міністр Кабінету Міністрів України Анатолій Толстоухов. Він подякував попередньому Голові УІНП Ігору Юхновському за проведену роботу і побажав Валерію Солдатенку плідної праці і успіхів у керівництві Інституту.
Звертаючись до колективу Українського інституту національної пам'яті, Валерій Солдатенко зазначив, що Інститут виконує важливе завдання – формує національну пам'ять українського народу. "Ця пам'ять повинна будуватись на вивченні усіх історичних періодів, дотримуючись принципів науковості та високої моральності", - наголосив він.

Джерело: Український інститут національної пам'яті

Пропаганда замість пам’яті
Український інститут національної пам’яті очолив фахівець із «марксизму–ленінізму» та «історії компартії»
Ярослава МУЗИЧЕНКО
«Чекістів колишніх не буває», — сказав свого часу Володимир Путін. Можна припустити, що «червоними пропагандистами» також залишаються на все життя. Зомбуючі лекції Вищої партійної школи, виконання упродовж десятиліть замовлень ЦК КПРС на «ідеологічно правильні» тексти, кар’єрне просування в розгалуженій системі компартійної інфраструктури — все це залишило слід у свідомості 64–річного уродженця Донбасу Валерія Солдатенка, якого у понеділок Кабмін призначив новим головою Українського інституту національної пам’яті. Пан Солдатенко не був єдиним претендентом на цю посаду. Іншим кандидатом був історик Анатолій Чайковський з Академії внутрішніх справ, подібної ж орієнтації. Ще раніше очолити Інститут готувався екс–віце–прем’єр Володимир Семиноженко, і навіть заявив пресі, що «реорганізації Інституту національної пам’яті не буде».
Самого Солдатенка на робочому місці — ні старому, ні новому — «УМ» не застала. Заступник директора УІНП Владислав Верстюк повідомив, що «курс досліджень не зміниться». «Нині Кабмін затверджує план заходів, — каже пан Верстюк. — Напрямки досліджень розробляли ще за участі Ігоря Юхновського, там є і Голодомор, і національно–визвольні змагання». Однак відомо, що Валерій Солдатенко вже кілька років «просуває» концепцію виправдання жахіть Голодомору «Великою Перемогою» у війні. Ще в 2003–му, напередодні 60–ї річниці Великого голоду, він опублікував у «Дзеркалі тижня» статтю «Голодний тридцять третій: суб’єктивні думки про об’єктивні процеси». Там переконує, що без голоду і втрат СРСР не зміг би перемогти у війні. «Автор завуальовано виправдовує Голодомор потребами «спровокованої капіталістичним світом» підготовки радянської держави до майбутньої війни, — пояснює «УМ» відома дослідниця геноциду 1933–го Людмила Гриневич. — Утім сучасні дослідження, навпаки, свідчать про прямий зв’язок між трагедією 1933 року і катастрофою Червоної армії в Україні у 1941 році».
Не випадково ця ж позиція відображена в офіційних документах Російської Федерації до річниці Голодомору в 2008 році. Мовляв, «пам’ятником жертвам голоду стали Дніпрогес, заводи Кузбасу» тощо. Це ідея, якою «годували» населення Країни Рад від дитсадка до могили — жертвувати собою в ім’я «світлого майбутнього». Компартія продовжує сповідувати ту ж ідеологію. А пан Солдатенко, очоливши УІНП, таки займатиметься Голодомором: адже слід підготувати базу для перегляду Закону «Про геноцид», про що заявляли депутати від Партії регіонів. Утім історик і сам є жертвою — його дід загинув у час Голодомору, а вже батько поїхав на Західну Україну стріляти в спини українським повстанцям. «Маємо ситуацію, коли національні архіви і тепер Інститут національної пам’яті підпорядковано комуністичній партії, — прокоментував «УМ» нове урядове призначення екс–директор архіву СБУ Володимир В’ятрович. — Вважаю, що це монополізація комуністами ідеологічного інструменту для відбілювання своїх злочинів. Важко уявити, щоб в Ізраїлі подібну до УІНП установу «Яд Вашем» очолив би нацист».

Джерело: Україна молода







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини