реклама партнерів:
Головна » Карпачовій шукають заміну

Карпачовій шукають заміну


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У суботу Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) висунула на посаду уповноваженого з прав людини у Верховній Раді кандидатуру голови спілки Євгена Захарова, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".
У країні почалася боротьба за посаду омбудсмена - повноваження чинного уповноваженого, Ніни Карпачової, закінчуються 7 лютого. На цю посаду також будуть претендувати Геннадій Васильєв, Катерина Левченко, Валерія Лутковська та Сергій Головатий.
Звернення до Верховної Ради з проханням підтримати кандидатуру голови Української Гельсінської спілки з прав людини Євгена Захарова на посаду омбудсмена з'явилося на сайті УГСПЛ в суботу. "Уповноваженим Верховної Ради з прав людини має стати представник громадянського суспільства, який має великий досвід правозахисної діяльності. Вважаємо, що гідним кандидатом на цю посаду є голова правління УГСПЛ Євген Захаров", - йдеться в повідомленні.
Термін повноважень чинного омбудсмена Ніни Карпачової минає 7 лютого. На цей пост пані Карпачова обиралася тричі - в 1998, 2003 і 2007 роках.
Вчора Євген Захаров підтвердив свою готовність боротися за пост омбудсмена. "У понеділок ми направимо листа на ім'я спікера Володимира Литвина з проханням висунути мою кандидатуру. Я готовий обійняти цю посаду, хоча в Україні уповноважений з прав людини стикається з найсильнішою протидією влади та силових структур", - зазначив пан Захаров, додавши, що оцінює свої шанси як невисокі.
Втім, на думку правозахисника, парламент не підтримає і кандидатуру пані Карпачової: "Її діяльність була малоефективною, омбудсмен могла б гостріше реагувати на порушення прав людини, активніше залучати міжнародну спільноту. Але для влади навіть її слабка критика виявилася неприйнятною. Гадаю, голосуватимуть за максимально лояльного до влади кандидата".
За інформацією "видання", претендувати на посаду уповноваженого з прав людини будуть також колишній генеральний прокурор (2003-2004), народний депутат Геннадій Васильєв, народний депутат Сергій Головатий (обидва - Партія регіонів), президент Міжнародного правозахисного центру "Ла Страда-Україна" Катерина Левченко і урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська. Водночас поки що ніхто з них відкрито не заявив про свої претензії на цю посаду. Лише пані Левченко підтвердила "виданню", що з нею велися переговори, правда, не уточнила, хто готовий висувати її на посаду омбудсмена.
"Я ще не думала про це, тільки прилетіла зі Страсбурга, але все може помінятися. Якби запропонували - я б погодилася обійняти цю посаду", - заявила пані Лутковська.
"Я сумніваюся, що це можливо. І навіть якщо це (висунення) відбудеться, потрібно буде, щоб за мене проголосували в сесійній залі. Хто, "регіони", за мене проголосують? Чи комуністи?" - розсміявся пан Головатий.
Як відомо, на минулому тижні Партія регіонів вирішила змінити свого представника в моніторинговому комітеті ПАРЄ - замість Сергія Головатого цей пост зайняла його колега по фракції Юлія Льовочкіна. Однією з причин перестановки стало те, що пан Головатий не є членом ПР.
"Ми будемо брати участь у процесі та пропонувати своїх кандидатів на посаду уповноваженого, але навряд чи це буде Сергій Головатий. Поки що фракція не розглядала окремі кандидатури, а взагалі, я вважаю, що і Ніна Іванівна Карпачова перебуває на своєму місці", - заявив заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Сас.
Слід зазначити, що сама Ніна Карпачова не дала однозначної відповіді на питання про те, чи буде вона висуватися на пост омбудсмена вчетверте. "Поки що я зайнята підготовкою щорічної доповіді про стан та дотримання прав людини в Україні, який представлю в парламенті на початку лютого. Про вибори-перевибори я не думаю", - заявила уповноважена з прав людини.

Нагадаємо, що уповноважена з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова назвала неприпустимим проведення судового засідання в умовах камери, оскільки це є "грубим порушенням принципу публічності судового розгляду та не відповідає п.1 ст.6 Європейської конвенції з прав людини, а також є обмеженням права на захист та може бути розцінено як жорстоке поводження", прокоментувавши рішення судді Шевченківського райсуду Києва Трубнікова провести виїзне засідання з обрання Тимошенко запобіжного заходу в камері Лук'янівського СІЗО.

Джерело: http://www.newsru.ua




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини