реклама партнерів:
Головна » Хрін - корінь здоров’я

Хрін - корінь здоров’я


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Хоч кажуть люди досадливо «Хрін редьки не солодший!», однак люблять-таки його.
І споживають на різних широтах і різних континентах. Він став незамінним атрибутом кухні як скандинавських народів, німців, поляків, українців, так і народів Близького Сходу, Японії (там, щоправда, свій різновид хрону — «васабі»). Споживають хрін і щодень, і на святковому столі. Відомо, що в голодні роки в Росії бідарів рятував хрін із квасом, як і те, що поросятко з хроном було окрасою Великоднього столу. У Чехії, Австрії традиційна страва на Різдво та Паску — шинка з хроном, у німців — короп з хроном.

Чому ж то так міцно «прижився» хрін на обідньому столі? Спробуємо це з’ясувати. Корені хрону на десятки сантиметрів пронизують землю, тож мають можливість накопичити в собі багато мінеральних речовин, серед яких найбільше солей калію (майже, як у картоплі), натрію, фосфору, кальцію, магнію, міді, марганцю, заліза, сірки. Є в них білок (2%), вуглеводи (15%), азотисті та смолисті речовини. Проте великим достоїнством хрону вважають наявність вітаміну С (до 100 мг%, що майже вдвічі більше, як у цитрусових). Крім того, виявлено вітаміни В1, В2, В6, РР, фолієву кислоту.
З огляду на зазначений склад, кожну хрінину можна вважати справжнім коренем здоров’я, який зміцнює організм у цілому. Однак слід додати, що хрін ще містить алілгірчичну ефірну олію (вона визначає специфічний запах і смак), котра, як пише наш відомий фітотерапевт Ф. Мамчур, «затримує розвиток золотистого стафілококу, кишкової палички, збудника туберкульозу, заважає розмножуватися вірусу грипу з групи А» (дуже втішно, що хрін безпощадний якраз до тих злощасних вірусів, які нині зумовлюють хвороби в десятків тисяч людей щодня). Окрім того, у хроні є лізоцим — великої протимікробної сили речовина. Отже хрін — це ще й надійний щит від патогенних мікроорганізмів, які щодень мільярдами атакують людей (це знали наші предки, тож у кожній оселі селянина чи міщанина у відрі, де зберігалася питна вода, лежало 2—3 корінці хрону, щоб зберегти її чистоту та свіжість).
Цим «подвійним ударом», цією бактерицидною властивістю хрону можна скористатися дуже в багатьох випадках нездужання. Приміром, з огляду на протизапальну та відхаркувальну дію хрону, — для профілактики і лікування грипу: натерти корінь, скласти в банку і щільно закрити на 15 хвилин, тоді вдихнути випари через ніс, на 3 секунди затримати дихання і видихнути знову через ніс. Процедуру повторювати щогодини, а то й частіше.
Якщо висока температура тіла, то варто до литок і стоп прикладати суміш хрону, солі та оцту.
За перших ознак застуди слід змастити шию ззаду олією і прикласти компрес із тертого хрону. Або приймати щогодини по 1 ст. л. сік хрону: тертий хрін та цукор змішати порівну, настояти в закритій посудині в теплому місці впродовж 12 годин, здушити сік.
У разі появи бронхіту соком хрону насичують бавовняну полотнинку і накладають її на груди ближче до горла (шкіру обов’язково попередньо змастити олією), краще на ніч. Після компресу добре утеплитися. Також варто вживати перед їдою по 1 ч. л., а дітям з 5 років — по 0,5 ч. л. суміш хрону з лимоном: 150 г кореня помити щіткою, не обчищати, потерти, здушити сік 2 лимонів, добре перемішати. Тримати в холодильнику. Цей засіб помічний і в разі ангіни та бронхіальної астми.
У разі запалення легень С. Ільїна рекомендує таку зігрівальну процедуру: хрінину змолоти на млинку для м’яса, здушити сік, а вичавки покласти на целофан, накрити махровим рушником у два шари і лягти в постіль на цей компрес. Якщо дуже пече, підкласти ще один рушник.
У разі запальних процесів у ротовій порожнині (стоматит, ларингіт, ангіна) 10 г тертого кореня залити 100 мл води, настояти впродовж 2—3 годин, перецідити. Полоскати горло кілька разів на день.
Гнійний отит. Тричі на день капати у вухо 1—2 краплі соку хрону.
Від головного болю можна позбутися, часто нюхаючи тертий хрін або наклавши кашку хрону, картоплі та капусти на скроні.
Тертий хрін прикладають до набряклих лімфатичних вузлів.
Для пришвидшення загоєння задавнених гнійних ран та виразок накладають аплікації з соком чи кашкою хрону.
Вугрувату, запалену шкіру змащують щоденно сумішшю хрону та сметани. Або змочують водою, а згодом таким настоєм: кашкою хрону заповнити пляшку на три чверті об’єму, залити яблучним оцтом, настояти впродовж 10 діб, перецідити. За 10 хв слід сполоснути теплою, а потім холодною водою.
Мало того, що фітонциди хрону безжально розправляються із сальмонелою, дифтерійною паличкою, збудниками черевного тифу, тобто наводять чистоту в органах травлення. Ферменти та інші складники хрону активізують виділення травних соків та жовчі, сприяють розщепленню жирів (ось чому м’ясні та рибні страви доцільно споживати з хроном). Через це хрін показаний у разі гастриту зі зниженою кислотністю: хрінину натерти і змішати з медом або цукром. Вживати по 1 ч. л. тричі на день за 30 хв до їди (або намастити хліб цією сумішшю).
У разі жовчнокам’яної хвороби, хронічного холециститу (секреція шлункового соку знижена!) сік хрону змішують з медом (порівну), п’ють по 1 ст. л. тричі на день за 20—30 хв до їди.
За сечокам’яної хвороби 1 ст. л. кашки хрону додають до 1 склянки гарячого непастеризованого молока, настоюють впродовж 10 хв, утепливши. Слід перецідити і випити ковтками упродовж дня.
Для діабетиків рекомендують 1 ст. л. тертого хрону настояти в 2 склянках води впродовж 1 години, пити по половині склянки 4 рази на день. Або змішати тертий хрін з кислим молоком (1:10), пити по 1 ст. л. тричі на день за 20 хв до їди. Таке ж лікування за легких форм гіпертонії.
Гіпертонічна хвороба. Узяти по 1 склянці соку хрону, моркви, меду, сік одного лимона, старанно перемішати дерев’яною ложкою в емальованому посуді. Пити по 1 ст. л. тричі на день за 1 годину до їди. Лікування тривале.
Атеросклероз. Натерти корінь і змішати з 1 склянкою сметани. Вживати по 1 ст. л. тричі на день через 20 хвилин після їди.
П’яткова шпора. Уражене місце змастити олією чи гліцерином і прикласти компрес зі свіжого тертого хрону.
Радикуліт, остеохондроз. Накласти суміш тертого хрону та картоплі (1:1) на 2 години.
Хрін регулює місячні, слід щоденно приймати 1 ч. л. тертого хрону.
У разі затримки випорожнення сечового міхура та кишок натще п’ють по 0,5 склянки 2—3 рази на день таку суміш: 200 г тертого хрону залити 1 л води, настояти впродовж 2—3 годин, додати 200 мл капустяного розсолу.
На жаль, у разі гастриту, виразкової хвороби з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентероколіту, хвороб нирок та печінки хрін не бажано вживати.

ХОЧ ЇДКИЙ, ТА СМАЧНО
Рецептів страв з хроном існує безліч. Його вживають із м’ясом, рибою, салом, овочами, використовують для приготування підлив, супів, холодників тощо.
Приправи
0,5 склянки дрібно натертого хрону, 100 г сметани, лимонний сік, сіль.
Усі інгредієнти старанно перемішати. Подавати до смаженого чи тушкованого м’яса.
0,5 склянки тертого хрону, 1 яблуко, 1—2 ст. л. оцту, 0,5 ч. л. цукру, 3—4 ст. л. кислого молока, сіль.
Яблуко обчистити і натерти, змішати з хроном, додати інші інгредієнти, добре вимішати і покласти в скляну вазочку, подавати до холодного м’яса.
1 невелика хрінина, 2 ст. л. окропу, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. олії, 0,5 ч. л. лимонного соку, 1 яблуко.
Хрінину натерти, залити окропом, додати терте кисло-солодке яблуко, інші інгредієнти, добре вимішати. Подавати до овочевих, м’ясних та рибних страв.
1 ч. л. тертого хрону, 0,5 склянки сметани, 100 г тертого сиру, 1 зубок часнику.
Складові змішати, додати ароматичні трави (кріп, петрушка, майоран).
Буряки з хроном. 1 кг буряків, 150 г хрону, цукор, оцет, кмин, сіль.
Буряки зварити чи спекти в духовці, обчистити, натерти на дрібній тертці і з’єднати з тертим хроном. Заправити сіллю, цукром, оцтом, додати тертого кмину і вимішати. Зберігати в щільно закритому посуді.
Салат з морквою. Корінь хрону, 500 г моркви, 500 г яблук, 100 г сметани, сіль, цукор, зелень петрушки.
Яблука (необчищені), хрін та моркву натерти на дрібній тертці, усе змішати, посолити, трохи підцукрити, викласти гіркою в салатницю і полити сметаною.
Салат з червоноголовковою капустою. 2 ст. л. тертого хрону, 900 г капусти, 2 яблук, цибулина, оцет, сіль, цукор, олія, круто зварене яйце, зелень петрушки.
Капусту розрізати навпіл, натерти на грубій тертці і скропити оцтом, так само натерти необчищені яблука, додати дрібно посічену цибулю, усе вимішати, посолити і посипати цукром, додати хрону і залишити, накривши посудину, на 2 години. Викласти в салатницю, полити олією і прикрасити кружальцями яйця та листками петрушки.
Грінки з хроном. Батон, 50 г вершкового масла, 1 ст. л. тертого хрону.
Черствий батон нарізати скибками завтовшки 1 см, змастити маслом, на деці підпекти в нагрітій духовці впродовж 15 хв. Гарячі грінки посипати тертим хроном.
Хрінове масло. Натерти 200 г хрону на дрібній тертці, заправити лимонним соком та медом до смаку, змішати з 100 г м’якого вершкового масла.

Джерело: "Ваше здоров’я"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини