реклама партнерів:
Головна » Ключі від Євросоюзу – в руках України?

Ключі від Євросоюзу – в руках України?


Коментарі: 1 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
І тільки від політичної волі нашої держави й активності громадянського суспільства залежить розв’язання питання про членство країни в ЄС. Об’єднана Європа готова відкрити двері для входження України, але вітчизняні політики непродуманими діями можуть їх захлопнути.
Такий висновок авторка цих рядків зробила під час громадських слухань «Європейська перспектива для України після виборів – 2012», що днями пройшли в Одесі. Ініціатори цього актуального й велелюдного заходу – Інститут Євро-Атлантичного співробітництва, Представництво Фонду Конрада Аденауера.
Змістовні виступи доповідачів та конструктивна дискусія учасників поважного зібрання щодо угоди про Асоціацію Україна – ЄС та українське головування в ОБСЄ у 2012 році не залишила байдужими ні дипломатів, ні експертів. Ні науковців, ні журналістів. Йшлося передусім про політичні перспективи підписання та ратифікацію згаданої Угоди, особливості й правові наслідки Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Завершується технічне узгодження тексту Угоди. Після підписання країни–члени Європейського Союзу мають прийняти рішення про її ратифікацію.
Як зазначав голова представництва ЄС в Україні, польський дипломат Ян Томбінський, для прийняття позитивного рішення Україна повинна показати наявність усіх необхідних політичних елементів, щоб не було жодного сумніву, що наша держава прагне рухатися в напрямку асоціації з ЄС. Повинні бути виконані належні політичні критерії.
- З боку ЄС були визначені різні елементи, які також повинні бути дотримані для проведення українсько-європейського саміту. Це і результати виборів, і те, яким чином Україна вирішить названі ЄС політично мотивовані справи щодо колишніх членів уряду, і продовження зусиль щодо реформування судової системи. Виконання цих пунктів зможе суттєво прискорити проведення саміту, – наголосив Посол. – Угода про асоціацію – фундамент для відносин на найближчі роки. Але не завдання ЄС визначати українську політику.
Так, політичний курс наша держава обирає самостійно. Та навіть пересічний громадянин усвідомлює, що, зокрема, угода про зону вільної торгівлі – це доступ до європейського ринку, можливість вивести вітчизняну продукцію на новий, конкурентоспроможний ринок.
Вагомим кроком до європейського співтовариства і цивілізації стане й майбутнє головування України в ОБЕС, що має відбутися наступного року. Плюси головування для поступу країни вперед, для зміцнення партнерства з державами сусідами й, передусім Молдовою, відзначали у виступах і директор представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, і Надзвичайний і Пвноважний Посол Республіки Молдова в Україні Іон Ставіле, і голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Борис Тарасюк, і науковий директор ІЄАС Олександр Сушко, і головний спеціаліст відділу комунікацій з євроінтеграційних питань Департаменту європейської інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Павлина Мовчан.
За словами військового експерта ІЄАС Ігоря Козія, Україна, головуючи в ОБСЄ, може чимало зробити для врегулювання «заморожених» конфліктів на пострадянському просторі – у Придністров’ї, в Нагорному Карабаху, на Кавказі. Адже українські дипломати вміють переконувати, знаходити шлях до злагоди й примирення.
Безперечно, ключі Україна має. Але чи зможе скористатися ними покаже час. Перспектива членства хороша: можливість жити за європейськими стандартами. Тільки б не перекреслили благі наміри внутрішнє політичне протистояння. Влада не вельми горить бажанням рухатися на Захід.

Ольга Чернякова, «Європейська Україна».
Фото автора.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини