реклама партнерів:
Головна » Кожному третьому жителю Дніпропетровська не подобається назва його міста

Кожному третьому жителю Дніпропетровська не подобається назва його міста


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Такі дані соціологічного дослідження в п’ятницю оприлюднила місцева філія Інституту імені Горшеніна. «Дніпро», «Дніпровськ», «Січеслав», «Катеринослав» – такі альтернативні назви обласного центру пропонують громадські діячі та історики.
Свою теперішню назву Дніпропетровськ отримав 1926 року, за постановою ВУЦВК, на честь більшовицького діяча Григорія Петровського. Спершу були паралельні варіанти найменування: українською – місто Дніпро-Петровське, російською – Днепро-Петровск. У буремні 30-ті в україномовному варіанті закінчення було знівельоване, а дві частини слова злились в одну – Дніпропетровськ.
За незалежності України патріотично налаштована громадськість не раз пропонувала позбавитись прізвища Петровського, людини, яку вважають організатором Голодомору, у назві міста. Як альтернативу запропонували «Січеслав». Таку назву місто вже формально мало: її затвердив 1918-го року з’їзд учителів, щоправда, та постанова, як кажуть зараз історики, не мала ніякої юридичної сили.

«Не треба забувати про злочини Петровського»
Місто, що є обласним центром краю, де було розташовано аж п’ять Запорозьких Січей, не може називатись інакше, як Січеслав, переконаний активіст Дніпропетровської обласної організації Товариства «Просвіта» Анатолій Сокоринський.
«Ми живемо в переломний період: 20 років шляху від рабства до свободи, і людям поки важко визначитися з назвою міста. Але ми не повинні забувати про роль Петровського у злочинах проти українського народу. Те, що його монумент все ще на привокзальному майдані, саме там, де загинуло найбільше людей під час Голодомору, – це злочин», – вважає Анатолій Сокоринський.
Частина православної громадськості Дніпропетровська виступає за повернення «дожовтневого» імені – Катеринослав. Про те, що місто було найменоване так на догоду імператриці Катерині Другій, зараз воліють не згадувати. Виводять назву від Святої Катерини, однієї з шанованих святих християнського світу, зазначає протоієрей Дніпропетровської єпархії УПЦ Московського патріархату о. Микола Несправа.
«У кожного міста є святий чи ангел-хранитель. Свята великомучениця Катерина є покровителькою нашого міста. У цьому є певна ідентифікація культури – православної культури. Однак питання перейменування складне і глибоке, воно має виявляти єдність нації, тому ми не претендуємо, щоб відбувалося повернення назви місту всупереч думці інших», – каже священик.
Категорично не погоджуються на будь-яке перейменування дніпропетровські комуністи. Референдум – це дорого, та й прізвище Петровського у назві міста доречне, запевняє депутат міськради від Компартії Віктор Серженко.
«Чомусь, коли заходить мова про Петровського, забувають, що місто назване на честь робітника. Петровський свого часу був робітником, працював у нас тут на заводі, на «Брянці». Піднімати питання перейменування і його всіляко мусувати зараз неприйнятно», – запевняє комуніст.

Назва міста дорівнює внутрішній сутності мешканців?
Більшість опитаних заявили про свою готовність взяти участь у референдумі з перейменування. А втім, чи вдасться реалізувати ідею на практиці? Експерти кажуть: результати місцевого референдуму матимуть тільки рекомендаційний характер, остаточне рішення – за Верховною Радою.
Дніпропетровський історик, керівник Інституту суспільних досліджень Владислав Грибовський каже: назва міста відбиває внутрішню сутність жителів.
«На мій погляд, назва міста має визначатись не істориками, а громадськістю. Те, що 76% опитаних готові взяти участь у референдумі, говорить про те, що питання назріло. Але те, що 65% громадян влаштовує назва міста, говорить про загальну пострадянську самоідентичність населення міста. А назва міста має відбивати самоідентичність його мешканців», – вважає історик.

На Дніпропетровщині близько 80 населених пунктів та районів міст досі носять радянські назви.

Юлія Рацибарська
Джерело: "Радіо Свобода"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини