реклама партнерів:
Головна » Лідери Федерації профспілок області провели прес-конференцію напередодні Дня гідної праці

Лідери Федерації профспілок області провели прес-конференцію напередодні Дня гідної праці


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
4 жовтня пройшла прес-конференція профспілкових лідерів Чернігівщини з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю, який відзначається вже третій рік поспіль у всіх країнах світу.
Відповідаючи на питання журналістів, голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Микола Богдан розповів про проблеми людей найманої праці, які доводиться вирішувати профспілкам переддень дня гідної праці.
Розпочалася прес-конференція із виступу Миколи Богдана, який розповів присутнім про значення Всесвітнього дня дій за гідну працю. За його словами, 7 жовтня у всіх країнах світу відбуваються акції на захист гідної праці: демонстрації і пікети, зустрічі з представниками влади та роботодавцями, профспілкові збори та збір підписів. Поняття “гідна праця” невіддільне від таких параметрів, як гідна оплата праці (така що забезпечує безбідне життя), справедливі і безпечні умови праці, соціальні гарантії, право на професійне навчання та профорієнтацію, право на соціальне, медичне і пенсійне страхування та забезпечення.
Аналізуючи соціально-економічну ситуацію в регіоні, голова Федерації профорганізацій області відзначив, що наразі залишається чимало проблем, пов’язаних із забезпеченням гідної зайнятості населення, оплатою праці, питаннями охорони праці, наданням пільг і компенсацій, порушеннями трудового законодавства. Так, заборгованість із заробітної плати в області складає близько 27 млн. грн. Тільки за останній період до Федерації профорганізацій області зверталися за допомогою колективи Прилуцького управління бурових робіт НГВУ «Чернігівнафтогаз» ВАТ «Укрнафта», підприємства «Служба автомобільних доріг у Чернігівській області» та інші стосовно порушених прав працівників. По підприємствам ЗАТ «Чернігівспецбуд» та Прилуцькій колективно виробничо-торгівельній фабриці головних уборів «Корона» Федерація направила листа до Кабінету Міністрів України з питання погашення державного боргу підприємству за виконані роботи за державним замовленням. По Прилуцькій фабриці «Корона» частину боргу держава вже відшкодувала.
Протягом останнього періоду профспілки вимушені були вдаватися і до найрадикальніших заходів. Для захисту своїх конституційних прав на вчасне отримання заробітної плати працівники підприємства ВАТ “Прилуцький завод “Білкозин” та Чернігівського тролейбусного управління проводили страйки.
Водночас Микола Богдан відзначив зростання активності самих громадян: “Люди починають усвідомлювати, що не можна добитися кращих умов праці самотужки. Для переговорів з роботодавцем необхідна профспілка. До нас все частіше приходять звичайні люди і просять допомоги у створенні профспілкових організацій на підприємствах. Поки не буду казати на яких, щоб не викликати протидії роботодавців”.
В своєму виступі голова облорганізації Профспілки працівників АПК Сергій Хоботня наголосив на тому, що встановлення умов гідної праці не можливе без економічного розвитку підприємств галузі. Природні умови в цьому році не дали змогу аграріям зібрати гарний врожай і отримати дохід. Через подорожчання сировини (молока, зерна та м’яса), неврожай відбився і на підприємствах харчової промисловості. Як не болісно, але часто роботодавці за таких умов намагаються економити за рахунок здешевлення праці. А у працівників, під загрозою втрати роботи, залишається чи не єдиний вихід – покірно погоджуватись на такі подачки.
“Проте ми вже маємо і приємні виключення з цього правила. Після страйку та подальших активних дій профкому підприємства ВАТ “Прилуцький завод “Білкозин”, адміністрація виконала вимогу профспілки про підвищення тарифних ставок і приведення їх у відповідність до Галузевої угоди. Вже підписано відповідний наказ по підприємству. Заборгованість із зарплати поступово ліквідується. Робітничий рух отримав гарний приклад відстоювання своїх прав, і я впевнений, це тільки початок – наголосив Сергій Хоботня.
Про проблеми, що зараз найбільше турбують освітян області, розповіла Тетяна Матвеєва – голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки. Найсуттєвіша з них – це дія єдиної тарифної сітки. Розмір мінімальної заробітної плати з 1 жовтня цього року становить 907 грн., а розрахункова величина тарифу І розряду тільки 586 грн. Незабаром молоді вчителі будуть отримувати лише мінімальну заробітну плату. З такими реаліями профспілкова сторона погодитись не може: 26 жовтня в м. Києві відбудеться масова акція протесту профспілки освітян.
Ситуацію із оплатою праці на підприємствах області окреслила Тамара Назіна – завідуюча відділом соціально-правового захисту і економічних питань Федерації профорганізацій області. Вона розповіла що наш регіон посідає 24 місце у державі за розміром середньої заробітної плати. За даними статистики середня заробітна плата працівників в області за серпень 2010 р. становила 1784 грн., що у 2,0 рази перевищує встановлений рівень мінімальної заробітної плати та прожитковий мінімум для працездатних осіб (888 грн.), однак розмір цього прожиткового рівня рахований лише для фізичного виживання людей.

Джерело: Віталій Копиш - заступник завідувача навчальним відділом Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини