реклама партнерів:
Головна » Литва радить Європейському Союзу не забувати про Україну

Литва радить Європейському Союзу не забувати про Україну


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
6 лютого президент України Віктор Янукович перебуває з візитом у Литві. З липня цього року Литва головуватиме в Раді ЄС і важливою подією під час її головування стане проведення саміту «Східного партнерства». Україна сподівається, що саме у перебігу саміту буде укладено угоду про асоціацію між Україною та ЄС.
Перший секретар посольства України у Литві Анатолій Старостенко повідомив Радіо Свобода, що у перебігу одноденного візиту відбудуться зустрічі Віктора Януковича з президентом, спікером Сейму та прем’єр-міністром Литви, а також з представниками литовських бізнесових кіл.
Сторони планують обговорити відносини між Україною та ЄС, економічну співпрацю, мова також йтиме про очікуваний у Вільнюсі восени цього року саміт «Східного партнерства». У рамках візиту будуть підписані важливі для розвитку українсько-литовських відносин документи.
«В рамках візиту відбудеться шосте засідання Ради президентів України і Литовської Республіки, за результатами якого буде підписано протокол, а також Дорожня карта розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литвою на 2013-2014 роки. Також представники відповідних відомств підпишуть угоду про співробітництво між Державною службою України з контролю за наркотиками і Департаменту контролю за наркотиками, тютюном та алкоголем Литви»,–- повідомив український дипломат.

Литва підтримує Україну, але й критикує
Литовський політолог, викладач Інституту міжнародних відносин Вільнюського університету Томас Янелюнас зазначив Радіо Свобода, що Литва завжди позиціонувала себе як «адвокат» України в ЄС. Офіційний Вільнюс і сьогодні підтримує євроінтеграційні наміри України, але й очікує від неї відповідних кроків назустріч.
«Президент Литви Даля Ґрібаускайте вважає, що слід підтримувати Україну на її шляху євроінтеграції і, що Євросоюзу треба підписати угоду про асоціацію з Україною. Однак існує й багато критики щодо політичних дій нинішнього керівництва України»,– зазначив політолог.
За його словами, під час зустрічі з президентом України Даля Ґрібаускайте ще раз висловить зауваження, які існують у Брюсселю до України і закличе до пошуку компромісів у важливих питаннях розвитку відносин між Україною та ЄС.

Від України очікують реформ та зменшення тиску на опозицію
Томас Янелюнас вважає, що угода про асоціативне членство України в ЄС може бути укладена у перебігу саміту «Східного партнерства» лише за умови виконання Україною реформ та вимог Брюсселю.
«Саміт може стати символічним, якщо не буде зроблено жодних кроків до цього. Якщо не буде сигналів з боку України, що політичний тиск на опозицію зменшується, то не слід мати значних ілюзій стосовно того, що під час саміту будуть укладені будь-які угоди»,– зазначив політолог.
Про те, що Україна повинна продемонструвати прогрес у реформуванні виборчої і правової систем, якщо сподівається укласти восени угоду про асоціативне членства в ЄС, зазначала й напередодні візиту Віктора Януковича радник президента Литви Йовіта Нялюпшене.
Водночас, на думку Томаса Янелюнаса, Україна є важливою для Євросоюзу, і Литва під час головування в Раді ЄС намагатиметься привернути увагу країн-членів до українського питання.
«Найбільшою помилкою з боку ЄС було б забути про Україну і відсувати на потім вирішення її питання. Я думаю, що Литва намагатиметься повернути розгляд українського питання на порядок денний. І в цьому я бачу важливішу роль Литву у період її головування в Раді ЄС у другій половині цього року»,– наголосив Томас Янелюнас.

«Янукович не причина, щоб не підписувати асоціативну угоду»
Представник Асоціації журналістів Євросоюзу Rune Media Віктор Чернишук зазначив, що, політика Литви щодо України залишається послідовно дружною. За його словами, для Литви важливо, не хто сьогодні стоїть у влади, а Україна, як держава, її народ.
«Янукович на сьогодні не є причиною, щоб не підписувати угоду про асоціацію. У Литві завжди казали, що є влада і є люди. І це дуже важливо для розуміння політики Литви, яка каже, що є українці, є європейські традиції України і є влада – та чи інша, яка прийде і піде. У цьому, мабуть, і полягає основна позиція Литви»,– зазначив Радіо Свобода Віктор Чернишук.
Українська сторона вважає важливим візит президента України Віктора Януковича до Литви напередодні саміту Україна-ЄС, який відбудеться 25 лютого цього року в Брюсселі.

За інформацією: Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини