реклама партнерів:
Головна » Львів – перлина Євро

Львів – перлина Євро


Коментарі: 0 ЄВРО-2012

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Культурна столиця до Євро також масштабно модернізується.
Поява нового стадіону та терміналу створює нову вісь розвитку міста. Оновлення аеропорту у 6 разів збільшує його пропускну спроможність. А довкола стадіону планують створити новий діловий район.
За останній рік підготовки до чемпіонату тутешні об’єкти не впізнати. Для того, щоб здати їх вчасно, будівельники нарощують темпи і кількість робочих рук. Місто модернізують, активно розбудовують дороги і готелі. Тож невипадково, іноземні журналісти, відвідавши місто і єврооб’єкти, назвали Львів «перлиною Євро-2012».

Стадіон: масштабне будівництво
На відміну від інших міст-господарів, львівська арена винесена на околицю міста. Тут є, де розвернутись – і масштаби будівництва сьогодні справді вражають. Якщо дивитись зовні – здається, що основні зусилля кинуті на завершення конструкції покрівлі. З 41 блоку у травні зібрано 70% металевих елементів. Кожен з них подається потужним краном і прикріпляється до основи. Після завершення монтажу решітчастий дах покриють металевим профнастилом прозорим пластиком - макролоном. Окрім даху, який, без сумніву, є родзинкою проекту, стадіон відрізняється від інших променадою, та західною трибуною з консолем, де буде влаштовано медіа-центр.
Всередині арена схожа на мурашник. Тут паралельно відбувається встановлення 80 технологічних систем – звук, оповіщення, трансляційні інженерні технології, повним ходом комплектують обладнання. Минулого місяця на західній трибуні зведена 5-поверхова споруда, де будуть розміщені кімнати для команди, тренерів і суддів, конференц-зали, ресторани, місця для журналістів і VIP-гостей, технічні приміщення. У корпусі встановлюють перегородки, системи кондиціонування, тепло- і водопостачання.
Досягнення цього року – готова чаша стадіону. У травні поклали останні залізобетонні конструкції, на які кріпляться стільці. Це дозволяє перейти до монтажу крісел і працювати над газоном. Замість вишиванки, як хотіли раніше, зі стільців викладуть мозаїку з жовто-синіх кольорів.
Натуральний рулонний газон проектує донецька фірма «Міленіум ФЛО», яку консультують німецькі експерти. Головний принцип львівського газону – наближення до природи: після того, як він буде постелений, трава проросте в ґрунтовий шар під полем. Сам рулон протягом двох років вирощують з натуральних трав вівсяниці червоної і м’ятника лугового, які забезпечують довгу придатність поля. Згідно проекту, пиріг газону буде товщиною 70 см, враховуючи кілометри труб та ґрунти. Щодо підігріву, поливу, дренажу – все буде пристосовано до конкретної ґрунтової ділянки. Влітку на арені вкладуть газон, встановлять два світлодіодні екрани, впорядкують навколишню територію.
У жовтні будуть завершені роботи над автопаркінгом. Стоянка, площею 31 032 кв. м, вміщатиме 86 автобусів та 864 легкових автомобілі. Загальна готовність стадіону на кінець травня оцінюється в 64%.

Завершення будівництва Львівського стадіону - жовтень 2011-го.

«Карпатський» термінал
Ще здалеку, на підході до об’єкту, добре видно архітектурний акцент – елегантну хвилю, яка натякає на недалеку присутність Карпат. Цей елемент дизайну може стати туристичною візитівкою аеропорту і міста. Незважаючи на те, що ще рік тому об’єкт вважався критичним, сьогодні його загальна готовність оцінюється в 51%.
Корпус нового аеровокзалу МА «Львів» будівельники звели ще минулого року. На початку 2011-го повністю засклили дах. У травні змонтували керамогранітні фасади, завершили бетонні роботи основної будівлі та галереї. Кипить робота всередині аеровокзалу. Тут почалось внутрішнє оздоблення, роботи в приміщенні для системи прийому багажу, монтують численні інженерні комунікації, встановлюють системи димовидалення та протипожежних трубопроводів, електрощитові.
Термінал запроектований світлим і прозорим, що символізує відкритість України до світу. Окрім скляних фасадів з трьох сторін, тут будуть прозорі перегородки та панорамні ліфти для пасажирів, ескалатори зі скляними поручнями. На відміну від сталевого екстер’єру, який вночі матиме оливково-блакитний відблиск, всередині усі стіни пофарбують в білий колір. А щоб створити домашній затишок, на першому поверсі частково оздоблять стіни під дерево теплого кольору вишні.
Рік тому проект терміналу суттєво змінили – вдвічі збільшили його пропускну здатність. Тож з одного боку необхідно було створити новий проект, з іншого - відпала потреба в реконструкції старого і будівництві тимчасового терміналу. Добудували ще один поверх, оптимізували потоки людей, додалось кілька стійок реєстрації, зросла кількість ліфтів. Завдяки цьому аеровокзал в майбутньому буде обслуговувати і внутрішні, і міжнародні рейси.
Реконструкція злітно-посадкової відбувається в робочому режимі, без зупинки роботи міжнародного аеропорту. Модернізація аеродромної частини пройде у два етапи. Спочатку будують нову ділянку штучної ЗПС (795 м), при цьому поріг смуги переносять на 900 метрів. На другому етапі планують оновити частину штучної старої смуги (1610 м). Сумарна довжина нової ЗПС - понад 3300 м.
Як пояснюють в ДП «Дирекція з будівництва об’єктів до Євро-2012 у м. Львів», новий проект дозволив в шість разів збільшити пропускну спроможність аеропорту. А головне – проектанти заклали можливість розбудови аеровокзалу. Сьогодні інженерні мережі прокладаються в такий спосіб, щоб можна було відразу влаштовувати фундамент і добудовувати споруду модулями. У плані розвитку аеропорту до 2020 передбачено розширення пропускної здатності. Проте перевірку на міцність новий термінал пройде вже за рік. Наразі МА «Львів» зобов’язався виконати вимогу УЄФА на Євро – прийняти до 18 тисяч пасажирів на добу в період матчів турніру.

Здача в експлуатацію – листопад 2011-го.

База «Скіф»: перезавантаження
Висока готовність і тренувальної бази «Скіф» при Львівському державному університеті фізичної культури – майже 40%. Здати об’єкт планують наприкінці цього літа. Останні місяці роботи зосереджені на корпусі загального призначення. Нещодавно розпочали монтаж металоконструкцій покрівлі. Львів’яни і тут відзначились архітектурною родзинкою - дах переходить у криті трибуни і своєю формою нагадує крило літака.
До того ж, будівельники облаштовують бетонні конструкції трибун, прокладають внутрішні мережі, водопостачання і системи каналізації. Розпочались роботи з влаштування дахової котельні, упорядкування території і зовнішніх мереж електропостачання. Для інтенсивнішої роботи збільшили кількість робітників на об’єкті: з 86 до 140 будівельників.
Завдяки Євро база «Скіф» стане потужним спорткомплексом, у якому готуватиметься нова олімпійська зміна, майбутні тренери та фахівці індустрії спорту. Після чемпіонату на цій території розташуються стадіон з легкоатлетичними доріжками, криті та відкриті трибуни, навчальний корпус – манеж, новий корпус загального призначення, автопаркінги, гараж, де розміститься дизель-генератор для резервної подачі електропостачання, трансформаторна підстанція, туалети для глядачів та 4 освітлювальні вежі.
На стадіоні влаштують поле розмірами 105х68м з природнім газоном та автоматичним поливом, але без системи підігріву. Наразі тут завершують роботи щодо підпірних стінок, які протидіятимуть зсувам ґрунту на спортивне ядро. На стадіоні будуть закриті та відкриті трибуни для 3833 глядачів, які забезпечують безперешкодну видимість усіх легкоатлетичних та ігрових зон стадіону.

Здача в експлуатацію – кінець літа 2011-го.

Готель «Nobilis»: останні штрихи
Готельна складова приймаючого міста Львів – його сильна сторона. Місто першим з-поміж інших перевиконало план підготовки готельного господарства, правда, не без участі курортного Трускавця. Між тим, у Львові до кінця року готуються до здачі вісім компактних готелів. Один з перших відкриється чотиризірковий «Nobilis» на вул. Фредра – його загальна готовність складає 95%. Згідно попередньої угоди з УЄФА, готель законтрактовано для сім’ї УЄФА.
49-кімнатний готель має переваги розташування – поряд з центральним проспектом Шевченка. Ще минулого місяця тут були повністю завершені загально-будівельні роботи. А сьогодні вся робота зосереджена на внутрішньому оздобленні.
Приміщення оздоблюють мармуром, шпалерами, декоративними штукатурками. Фасад готелю вручну розфарбовується професійними художниками. Монтують кухню і приміщення SPA, паралельно проводять і набір персоналу. Козирем готелю вважають вишуканий дизайн у стилі французького класицизму з поєднанням деяких елементів бароко та неокласики. Тож візитною карткою готелю стане поєднання королівських традицій, що нагадують про старі часи, з сучасними технологіями. У концепцію закладена ідея вибору найякісніших матеріалів, які відображають статус закладу та перетворюють його на ще одну архітектурну родзинку міста.
До відкриття готелю залишилось менше, ніж півроку, тож підтягують всі його складові – паркінг на 15 авто, озеленення, благоустрій.

Здача в експлуатацію – вересень 2011-го.

Леся Соловчук
За матеріалами: Інформаційний центр «Україна-2012»






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини