реклама партнерів:
Головна » Львівська облрада вимагає припинити переслідування громадських активістів на Вінничині

Львівська облрада вимагає припинити переслідування громадських активістів на Вінничині


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Львівська обласна рада з ініціативи фракції Народного Руху України прийняла звернення щодо політичних переслідувань громадських активістів на Вінничині.

ЗВЕРНЕННЯ
до Президента України, Генеральної прокуратури України щодо політичних переслідувань громадських активістів на Вінничині


6 грудня 2014 року у Вінниці відбулась подія, що отримала всеукраїнський розголос.
У цей день частина горе-депутатів планувала зняти з посади голову Вінницької обласної ради Сергія Свитка – рухівця, активного учасника Майдану, який розпочав безкомпромісну боротьбу з корупцією на Вінниччині. Сесії обласної ради завжди відбувалися за участі громадськості. 6 грудня 2014 року вище керівництво виконавчої влади Вінничини та екс-регіональні депутати вирішили провести засідання сесії облради і дали незаконну вказівку працівникам міліції не пропускати до сесійної зали представників громадськості.
Виконавча влада, провокуючи конфлікт, готувалася до найгіршого сценарію: до будівлі облради було привезено не менше 500 працівників міліції та бійців Нацгвардії України, а в шеренгах цих правоохоронців стояли і місцеві «тітушки». У внутрішньому дворі облради припаркувалися озброєні кулеметами броньовані автомобілі «КрАЗ-Кугуар», а також так звані «автозаки», поруч з будівлею чергували автомобілі швидкої допомоги.
Рішенням Львівської обласної ради XХXII сесії VI скликання за № 1279 « Про звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Генерального прокурора України щодо подій, які мали місце 6 – 8 грудня 2014 року в місті Вінниці » від 9 грудня 2014 року Львівська обласна рада VI скликання дала належну оцінку вищевказаним подіям.
Майже тисяча активних громадян, що прибули на підтримку чинного голови обласної ради, запобігли здійсненню оновленими регіоналами ганебного реваншу. Міліція та «тітушки» не дозволяючи громадянам пройти до сесійної зали, як це було завжди, за будь-якої влади, спровокували виникнення масових сутичок з громадянами.
Керівництво облдержадміністрації та більшість депутатів, злякавшись, втекли з адміністративної будівлі, тому облрадою не було ухвалено запланованого рішення. Ганебний спільний план виконавчої влади та вчорашніх регіоналів провалився, що і спричинило подальшу відозву голови Вінницької обласної державної адміністрації Анатолія Олійника.
Далі обласна міліція розпочала масові політичні репресії. Понад 150 учасників мирного протесту під стінами адміністративного приміщення облради були згодом допитані слідчими МВС. Трьом активістам київського і вінницького майданів Юрію Павленку, Михайлові Сіранчуку та Юрію-Януарію Шостаку були висунуті звинувачення в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених частиною першою статті 294 Кримінального кодексу України (масові заворушення) та частиною другою статті 345 КК України (протиправне насильство щодо працівників міліції).
Юрія Павленка взято під варту ще 14 грудня 2014 року, і до цього часу він знаходиться у слідчому ізоляторі. Йде затяжний судовий розгляд справи.
Юрій-Януарій Шостак, член ВО «Батьківщина», знаходиться у розшуку. Нещодавно в його квартирі, з метою залякування, було проведено обшук.
Михайла Сіранчука, члена Народного Руху України, колишнього учителя, а нині пенсіонера звинувачують у тому, що він «здійснив протиправне насильство відносно до 7 (сімох) працівників міліції». Чергове судове засідання щодо рухівця Михайла Сіранчука заплановано на 30 березня цього року.
Вимагаємо від Генеральної прокуратури України назвати осіб відповідальних за події у Вінниці, спровокували 6 грудня 2014 року протистояння правоохоронців і громади.
Вимагаємо від Президента України припинити політичне переслідування щодо вінничан − патріотів України: Юрія Павленка, Юрія-Януарія Шостака та Михайла Сіранчука.

Джерело: прес-служба Львівської крайової організації НРУ






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини