реклама партнерів:
Головна » Меморіальну дошку Номану Челебіджіхану відкрито на Чернігівщині

Меморіальну дошку Номану Челебіджіхану відкрито на Чернігівщині


Коментарі: 0 ЛЮДИНА. ОСОБИСТІСТЬ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
23 лютого на залізничному вокзалі районного центру Ічня Чернігівської області урочисто відкрито меморіальну дошку на честь національного героя та духовного лідера кримських татар Номана Челебіджіхана (1885-1918 роки).

Юрій Косенко, голова правління ГО «Українська Ініціатива», за ініціативи та на підставі його досліджень відбулася ця подія, пояснив: «Номан Челебіджіхан в 1912 і 1917 роках неодноразово бував проїздом в Ічні. Його зацікавило тюркське походження назви міста, про що він писав у листах своїм соратникам».

Громадський діяч відмітив, що встановлена в невеличкому поліському містечку меморіальна дошка на честь національного героя та духовного лідера кримських татар є першою в Україні за межами Криму.

Вшанувати пам'ять відомого земляка приїхали представницька делегація кримськотатарського народу, представники обласної та місцевої влади, Українського інституту національної пам’яті, громадськості.

Ільмі Умеров, член Меджлісу кримськотатарського народу: «Я безмежно вдячний за організацію такого заходу і за те, що не переривається зв'язок поколінь. Ми, кримські татари, з нетерпінням чекаємо повернення Криму до складу України. Боротьба триває. І перемога обов’язково за нами».

Еміне Джапарова, перший заступник Міністра інформаційної політики України: «Український та кримськотатарський народи мають багато спільного у своїй історії. Є численні приклади співпраці, взаємодопомоги та спільної боротьби за свободу. Дуже важливо сьогодні підтримувати один одного, відчувати, що ми єдині у своїх поглядах та діях. Адже Крим – це Україна».

Вона, зокрема, нагадала: «Саме тут, на Ічнянщині, у 1659 році, біля села Крупичполе, об'єдналися війська гетьмана Івана Виговського та кримського хана Мухаммед Герая 4-го Софу напередодні переможної Конотопської битви. У 2017 році, на згадку про цю подію, в Крупичполі було відкрито перший в державі пам'ятник, що символізує українсько-кримськотатарську дружбу. У вересні 2017 було створено Ічнянське районне товариство українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік». Торік на державному рівні відзначалося сторіччя Першого Курултаю, до цієї дати була перекладена книжка видатного кримськотатарського літератора й дослідника Юнуса Кандима «Не заросте травою поле бою...», знаменно, що ця книжка, яка поширювалася в стінах Верховної Ради, була надрукована саме в Ічні».

Наталія Романова, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації: «Ми повинні відроджувати історію про героїв українського народу, доносити правдиві факти до людей, особливо до підростаючого покоління, формуючи тим самим світогляд майбутнього українця. Маємо не забувати і сучасних героїв, які ціною власного життя продовжують на сході країни боротьбу за свободу та незалежність».

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, серед іншого звернув увагу на політику Номана Челебіджіхана щодо жінок: «У 1917 році він разом із своїми соратниками організував демократичні вибори до Курултаю, в яких вперше в історії мусульманських народів у них взяли участь жінки. Серед обраних делегатів було чотири жінки. Щоб оцінити світове значення цього факту, варто згадати, що такі права досі відсутні у низці мусульманських держав, а в США вони їх отримали тільки у 1920 році».

Символічно, що на початку заходу після виконання Державного Гімну України Академічний народний хор при Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм заспівав гімн кримськотатарського народу «Я поклявся!» кримськотарською мовою. Нагадаємо, що його автор слів і музики – Номан Челебіджіхан.

Напередодні відкриття меморіальної дошки кримськотатарська та чернігівська обласна делегації вшанували пам'ять героїв Революції Гідності та АТО. Вони поклали квіти до пам’ятного стенду біля каплички Героїв Небесної Сотні та загиблих Захисників України у сучасній російсько-український війні.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України











Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини