реклама партнерів:
Головна » Мішель Платіні: «Євро-2012 відбудеться в Україні»

Мішель Платіні: «Євро-2012 відбудеться в Україні»


Коментарі: 0 ЄВРО-2012

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Два дні, 7-го та 8-го квітня, в Україні з інспекційним візитом перебував президент Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) Мішель Платіні.
За час своєї поїздки очільник європейського футболу відвідав усі чотири українські міста Євро-2012 – Львів, Донецьк, Харків та Київ. Перебуваючи у кожному з приймаючих міст, і спілкуючись з журналістами, пан Платіні оцінював готовність до Євро-2012 української інфраструктури. Інформаційний центр «Україна-2012» підготував добірку висловлювань Мішеля Платіні, що прозвучали на відповідних прес-конференціях, у кожному з міст.

ЛЬВІВ
- Чи буде вчасно побудований львівський стадіон?
- Вже віддавна ми віримо в Україну та Польщу, віримо також українській владі, федерації футболу. Вже 2-3 роки як Польща та Україна були прийняті європейськими країнами. Ми сподіваємось, що все відбудеться та все розвиватиметься. Нам відомо, що багато чого відбулось у Польщі та Україні. І особливо в Україні. Завтра я маю зустріч із президентом, і думаю, ми говоритимемо про гарантії, які може надати держава.

- Чи буде Євро-2012 у Львові? Які шанси має місто, щоби зберегти це право?
- Кілька місяців тому Виконавчий комітет УЄФА прийняв рішення проводити Чемпіонат Європи в чотирьох українських та польських містах. Від України має бути Київ, Львів, Донецьк і Харків – таке наше рішення. Я побачив, що львівський стадіон незавершений. Готові арени у Харкові та Донецьку, а в Києві – будується.
Ми приймаємо рішення і дотримуємося їх. Якщо не підготують Київ – не буде Євро-2012 в Україні. Якщо забрати Київ та Львів, то залишиться два міста, але ми прийняли рішення, щоби в Україні було чотири міста.
Будівельникам потрібно будувати, а державі та містах – надати нам гарантії.

- Які є зауваження по Львову?
- Побачимо, як проходитиме будівництво львівського стадіону. Побачимо, які нам дадуть гарантії влада держави та міста. Сьогодні ми підсумовуємо роботу, але чемпіонат проходитиме у 2012-му році. В певний момент будуть прийняті конкретні рішення. Хотів би нагадати вам, що, окрім питання стадіону, є також моменти пов’язані з аеропортом та підготовкою готелів.
Ми віримо і запевняє вас у нашій довірі. Нам відомо все, що було виконано.

- Завтра, 8-го квітня, у президента Польського футбольного союзу Гжегожа Лято ювілей – 60 років. Якими словами будете його вітати?
- З найщирішими побажання і найкращими словами!

- Розкажіть детальніше про підготовку аеропорту?
- Я спеціаліст з футболу, а не аеропорту. Наступного року Львів повинен мати новий аеропорт, а злітно-посадкова смуга має бути збільшена на три кілометри.

ДОНЕЦЬК

– На вашу думку, як зміна влади в Україні може вплинути на підготовку до Євро?
– Нічого не можу сказати. Побачимо. Чемпіонат Європи не такий уже й далекий: він відбудеться в 2012 році, а не в 2013-му. Виконавчий комітет вирішив, що Україна й Польща займатимуться його організацією. Були різні труднощі – як політичні, так і фінансові. Виконком УЄФА ухвалив два важливі рішення. Перше таке: якщо в Києві в строк не буде стадіону, то, відповідно, Євро не буде в Україні. Але з іншого боку, в нас велика довіра до вас, і ми сподіваємося, що Україна та Польща зможуть прийняти Євро у форматі «чотири на чотири».

– Чи є у мсьє Платіні претензії до ритму підготовки до Євро-2012?
– Ми дуже уважно стежимо за всім, що відбувається в Україні. Обговорюємо між собою стан справ. Про претензії говорити не слід.

– Сьогодні ви зустрічалися з паном Ахметовим. Які питання обговорювалися під час цієї бесіди і який подарунок він вам презентував на згадку?
– Пан Ахметов подарував мені авторучку. У нашій розмові ми спеціально не порушували питання Євро, хоча футбольної теми торкнулися. Говорили про стамбульський фінал, в якому «Шахтар» виграв Кубок УЄФА. Президент донецького клубу запевнив, що це була не остання перемога його команди на європейській арені.

– Ви сказали, що кожні два тижні сюди приїздять інспектори УЄФА. За їхніми звітами могли скласти картину сьогоднішнього стану справ у нашій країні щодо підготовки до Євро. Після відвідин Львова й Донецька наскільки те, що ви собі уявляли, відрізняється від побаченого?
– Моя поїздка ще не завершилася. Мені був трохи знайомий Київ, а зараз я ближче пізнав Львів і Донецьк. Попереду – Харків. У цілому я ще мало побачив. Це дуже різні міста, і в кожного свої проблеми та переваги. Не скрізь все виходить так, як хотілося би. У Львові трохи краще з готелями, але немає такого стадіону, як у Донецьку. У вас же – дивовижний стадіон, на якому можна провести навіть півфінальний матч Євро. Але у вас проблема з готелями. Уявіть самі, скільки ще буде роботи в адміністрацій міст, щоб гідно підготувати всю інфраструктуру. І цю ношу нам належить нести разом.

– Який кінцевий термін введення в експлуатацію стадіону в Києві, щоб Україна отримала право прийняти матчі фінальної частини Євро-2012?
– Червень 2011-го року, якщо все буде нормально. Повторюся, якщо в Києві не буде стадіону, то в Україні не буде Євро. Це було зрозуміло від самого початку. Я думаю, що все буде добре.

ХАРКІВ

- Чи може Харків претендувати на проведення чвертьфіналу Євро-2012? Чи має місто недоліки, які потрібно ліквідувати для проведення 1/4 фіналу Євро-2012?
- Вважаю, що ситуація в Харкові дуже позитивна. Треба зробити певну роботу. На сьогоднішній день ми не підготували календар матчів, які будуть проведені в Україні та Польщі.

- Які ваші враження від візиту до Харкова? Можливо, у вас є якісь зауваження, пов'язані з іншими містами?
- Великих проблем немає: готелі є, стадіон є, аеропорт є. Сьогодні побачив, що новий аеропорт знаходиться в стадії активної підготовки і дуже багато чого вже зроблено. Маєте розуміти, що без хороших готелів, без гарного аеропорту запрошувати багато вболівальників буде складно...
Тому вимагаємо від України виконання певних зобов'язань, над якими керівництво вашої країни зараз працює.

- Чи встигли ви оглянути харківський стадіон і чи побачили харківські дороги? Як вважаєте, чи готові вони до проведення Євро?
- Стадіон дуже хороший. Що стосується доріг, то усіх їх я не бачив. Але вважаю, що дороги дуже постраждали під час зими. Це стосується не тільки України, але і Швейцарії, Франції, Німеччини.

- Могли б порівняти підготовку Харкова з іншими містами?

- Ні. Підготовка до Євро-2012 - це комплекс заходів у всіх приймаючих містах. У Різних міст – різні аспекти відпрацьовані краще. Працюємо всі разом: це і міський голова міста, і голова облдержадміністрації, і пан Суркіс, які всі разом намагаються поліпшити стан підготовки до цього заходу. Я вже говорив, що проведення Євро - це виклик для Польщі і для України, які ніколи раніше не проводили подібних заходів. Є питання, які доводиться вирішувати вперше. Окрім цього, усі ми перебуваємо в стані кризи, та й політична ситуація не зовсім стабільна. Потрібно працювати.

- Порівняйте стадіони Харкова та Донецька? Що в них вам сподобалося?
- Не буду порівнювати стадіони: вони обидва гарні. Що в Києві - подивимося. Про Львів поки говорити нічого.

КИЇВ
- Чи маєте ви абсолютну впевненість у тому, що Євро-2012 відбудеться в усіх чотирьох містах України?

- Я сподіваюсь, що це буде так. Але вкотре повторю, що ми чекаємо на реальні докази з боку Уряду відносно тих обіцянок, які нам дав сьогодні Президент.

- Напередодні поїздки до України у західній пресі з’явилася заява від вашого імені ніби ви їдете до України, аби «стукнути кулаком по столу». Так і було під час спілкування з керівниками України?
- У розмові з Президентом України я не міг робити заяв, які не підкріплені фактами. Я передав йому умови УЄФА, але їх не можна називати ультиматумом. Україна має два місяці, аби довести, що ліквідувати відставання від графіків підготовки можливо. Як людина, яка може зрозуміти багато речей, я враховував політичні зміни в країні, а також значну економічну кризу.

- Які сильні сигнали Україна має продемонструвати за два місяці і що буде, якщо цього не станеться?
- Зараз очі світу дивляться на Україну. Ваша держава стоїть на важливому роздоріжжі. Це стосується не тільки футболу та Євро-2012. Я попросив пана Президента, щоби він об’єднав всіх людей, які займаються цим проектом.

- Які проблеми приймаючих міст України ви вважаєте такими, що можуть позбавити нас Євро-2012?
- В українських міст різні проблеми: в одних – зі спортивними спорудами, в інших – з готелями чи аеропортами. Але ми приїхали в Україну не робити ультиматуми, а оглянути стан справ. Все ж таки можна запевнити, що Євро-2012 в Україні відбудеться.

Інформаційний центр «Україна-2012» за матеріалами прес-служб Львівської міської ради, «Донбас Арени» та видання «Мост-Харьков»







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

Усі новини