реклама партнерів:
Головна » Московський патріархат розколовся через асоціацію України з Європейським Союзом

Московський патріархат розколовся через асоціацію України з Європейським Союзом


Коментарі: 2 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В останній день вересня глави українських церков і релігійних організацій оприлюднили спільну заяву щодо євроінтеграції та відносин із Росією.
Ієрархи підкреслили, що європейський шлях не протиставляє Україну сусідській країні – адже російська державність, історія та культура теж тісно пов’язані з Європою! Не менше з Європою пов’язана й Україна. Від російської сторони очікуються мудрі рішення та повне визнання вільного вибору Києва.
Із-поміж інших документ підписав предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир (Сабодан). Як раптом близько 200 ченців і насельників Свято-Успенського монастиря в Донецькій області, підпорядкованого УПЦ МП, розкритикували митрополита Володимира за цей крок! Представники релігійної громади впевнені, що підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС призведе до «войовничої пропаганди статевих збочень і розбещення дітей».
А тепер головна родзинка заяви вірян: «Викладені <…> міркування ні в якій мірі не є вираженням позиції УПЦ МП щодо євроінтеграції, проте вони відображають особисту громадянську позицію митрополита Володимира, яку він поділяє з представниками розкольницьких, сектантських, інославних і нехристиянських релігійних об’єднань». Це все одно, що Президент України підписав, наприклад, Харківські угоди, Угоду про асоціацію з ЄС чи якийсь інший міжнародний документ, а якась громадська організація заявила би: «Це нічого не означає, бо то є особиста позиція Віктора Януковича, а ніяк не більшості населення України…» Нонсенс!
На щастя, керівництво УПЦ МП зреагувало мудро: мовляв, вірянам і духовенству не заборонено мати свою точку зору щодо політичних питань, у церкві панує демократія, хоча дивно казати подібні речі на адресу митрополита. Експерти заговорили про ознаки розколу всередині УПЦ МП або про наслідок пропаганди «Русского міра» та політичних маніпуляцій.

Паростки демократії
У Росії православна церква (адже йдеться про Московський патріархат!) потрапила під повний контроль світської влади ще на початку XVIII ст., відколи Петро І провів церковну реформу та започаткував Святійший Синод – вищий колегіальний церковний орган, повністю підконтрольний імператору, зокрема, і через обер-прокурора («государеве око»).
Хоча після 1917 року церква у масштабах трансформованої імперії – Радянського Союзу була нібито повністю відділена від держави, та це аж ніяк не означало, що держава не контролювала церкву! Про те, із надр якої саме структури виходили провідні церковні кадри за радянської влади, в епоху перебудови не говорив обурено чи насмішкувато хіба що лінивий.
Після 1991 року Російська православна церква є незмінно вірним сателітом російської світської влади. Чинний патріарх Кирил (Гундяєв) – такий же палкий пропагандист і агітатор «Русского міра», як і Володимир Путін – Митного союзу та ЄврАзЕС. Останній використовує найменшу можливість для здійснення тиску на Україну в питанні євроінтеграції – природно, аналогічні процеси розвиватимуться і за вектором РПЦ → УПЦ МП! Отак і з’являються малозрозумілі заяви братії окремо взятого монастиря про те, що митрополичий підпис – це лише «особиста громадянська позиція» предстоятеля, не більше.
У цій ситуації найбільшу повагу викликає саме позиція вищого керівництва УПЦ МП й особисто митрополита Володимира: поки що вона спрямована на недопущення розколу всередині самої церкви та співпрацю з іншими конфесіями та релігійними течіями, максимально виважена і демократична. Зверніть увагу: немає навіть «м’якого» придушення бунту, що було на зібранні регіоналів у кінотеатрі «Зоряний». «На килим» до митрополита Володимира нікого зі Свято-Успенського монастиря не викликають…
Якщо тільки надалі вдасться витримувати таку лінію!.. Звісно, до всеохоплюючих екуменістичних процесів та утворення єдиної помісної християнської церкви в Україні ще далеченько. Проте якщо вже опозиційні партії підтримують партію влади в питаннях євроінтеграції, а українські духовні лідери оприлюднюють спільну заяву з цього приводу – можливо, це і є початок консолідації суспільства заради спільних інтересів, українських цінностей, кращого майбутнього наших дітей та онуків!
Чи потрібна ще глибша консолідація – аж до повної одноманітності? Навряд чи так. Бо «наїлися» цього за радянської влади досхочу. І головне, отака одноманітність – це вже тоталітаризм, а не демократія, як своєрідне єднання протилежностей, компроміс заради спільної мети. Добре, що тепер демократичну поведінку демонструє саме керівництво однієї з найбільших православних конфесій! Це шанс для всього суспільства.
Що ж до «войовничої пропаганди статевих збочень і розбещення дітей»… Українське суспільство дуже нашорошено ставиться до цієї теми, і наша редакція не є виключенням. Тож монастирська братія може не боятися тотального гріхопадіння українців після підписання Угоди про асоціацію з ЄС – миряни також не дурні.

Джерело: Політика і культура






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини