реклама партнерів:
Головна » На акцію "останній день Мубарака" вийшли більше мільйона єгиптян

На акцію "останній день Мубарака" вийшли більше мільйона єгиптян


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
4 лютого в центр Каїра вийшли більше мільйона людей.
Майдан Тахрір (Визволення) оточили військові. Єгипетська опозиція оголосила п'ятницю "останнім днем" президента Хосні Мубарака, вимагаючи від нього залишити посаду. Однак поки що глава Єгипту не поспішає подавати у відставку.
Після п'ятничної молитви акції протесту в Єгипті поновилися.
Демонстранти створили "мирну армію" для забезпечення своєї безпеки, обзавелися власним польовим госпіталем. У центрі площі встановлені намети, в яких ночують опозиціонери. Добровольці роздають продукти і воду. Є й спеціальні бригади для прибирання сміття.
За словами очевидців, багато людей вийшли на майдан цілими сім'ями.
На сусідню площу у п'ятистах метрах від площі Тахрір прибули прихильники Мубарака. Там відбулися зіткнення двох протиборчих таборів демонстрантів. За даними ЗМІ, на площі пролунало кілька пострілів, але в цілому ситуація спокійна. Армія більш чітко, ніж у попередні дні контролює натовп, демонстрантів з різних сторін розділяє колючий дріт.
Акції протесту пройшли і в інших містах. У місті аль-Мансурі в акціях протесту взяло участь близько півмільйона чоловік, у місті Рафах - 50 тисяч. Повідомлялося про зіткнення прихильників і противників єгипетського лідера в Олександрії, однак даних про постраждалих немає.

Тим часом в країні з'являються перші ознаки "хлібних бунтів". У деяких районах Каїра за останню добу зафіксовані серйозні бійки між мешканцями, які вишикувалися у черги біля державних пунктів зі збуту газових балонів.
Найбільш серйозна сутичка, в якій загинули четверо людей, сталася в районі Імбаба. Там продавці були змушені забарикадуватися на території газового складу, рятуючись від розлюченого натовпу.
Західні ЗМІ також відзначають численні випадки нападів на журналістів та арештів представників зарубіжних медіа в Каїрі і в інших єгипетських містах. Місцеві - як правило, прихильники, а не противники режиму Мубарака - нападали на іноземних журналістів, били їх, відбирали апаратуру. Найчастіше вони кричали при цьому, що зловили "шпигуна". У деяких випадках "спійманих" журналістів передавали військовим або поліцейським.
Заворушення в Єгипті почалися 25 січня і обходяться країні не менше 310 мільйонів доларів на день - не працюють порти, підприємства країни, банки та біржі. З країни почали активно виїжджати іноземні туристи, а туризм є дуже істотною статтею доходу для єгипетського бюджету.
За останні дні в Єгипті в результаті зіткнень демонстрантів з поліцією і один з одним загинули більше 150 людей. За неофіційними даними, кількість жертв досягла 300.
Напередодні президент Єгипту Хосні Мубарак, який керує країною уже 30 років, заявив, що не може зараз піти зі своєї посади, оскільки країна зануриться в хаос. Він попередив, що якщо піде зараз, в країні встановиться хаос, яким неодмінно скористаються бойовики "Брати-мусульмани".
Віце-президент Єгипту Омар Сулейман закликав єгиптян до спокою і заявив, що демонстранти повинні прийняти компроміс, запропонований Мубараком. Цікаво, що при цьому надійшла інформація, ніби в останні дні Сулейман вів переговори з владою США про те, яким чином Єгипет може почати перехід до демократичної влади. Журналісти припустили, що Вашингтон серед іншого пропонував Мубараку негайно подати у відставку і передати владу підтримуваного армією перехідному уряду на чолі з Сулейманом.
Ні Білий дім, ні сам віце-президент Єгипту не спростовували ці повідомлення.

У Єгипті було здійснено замах на віце-президента країни Омара Сулеймана. У результаті загинули двоє його охоронців. Про це повідомляють західні ЗМІ з посиланням на американські джерела.
Коли і де стався замах, наразі не відомо. Офіційного підтвердження або спростування цієї інформації теж поки немає. Зокрема, прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс відмовився її коментувати.
Як відомо, президент Єгипту Хосні Мубарак призначив колишнього главу розвідки Сулеймана віце-президентом 29 січня в розпал масових протестів, які тривають в країні з 25 січня. Раніше протягом майже 30-річного правління Мубарак обходився без заступників.
Як повідомляла єгипетська преса, Сулейман запропонував Мубараку план з подолання кризи в країні, який припускав зречення 82-річного президента, виключення принципу успадкування влади, проведення конституційних реформ і перестановок у керівництві правлячої Національно-демократичної партії. Про реакцію Мубарака нічого не відомо.

За матеріалами: ТСН-світ







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини