реклама партнерів:
Головна » На Рівненщині вшанували пам’ять полеглих у Берестецькій битві

На Рівненщині вшанували пам’ять полеглих у Берестецькій битві


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Минулі вихідні на Рівненщині були позначені традиційним ушануванням пам’яті полеглих у Берестецькій битві 1651 року між козацько-селянським військом Богдана Хмельницького і військом польського короля Яна Казимира.
Голос одного з ініціаторів відродження Свято-Георгіївського монастиря – покійного Василя Червонія – присутні слухали у запису, аплодували голові виконкому Народного комітету захисту України Олександрові Скипальському, народним депутатам Тарасові Стецьківу і Юрієві Прокопчуку, жваво реагували на виступ Олега Тягнибока.
Політики, як завжди, говорили про зраду і про необхідність єднання. Вони не поступилися проханню влади прийти на мітинг лише з державними прапорами. На майдані поблизу монастиря майоріли знамена «Свободи», «За Україну», УНП, «Народної самооборони», «Батьківщини».
Іще на підготовчому етапі між владою й опозицією в області зав’язалася суперечка. Чиновники хотіли перенести свої виступи у стіни Георгіївського монастиря, опозиція вимагала поставити сцену поза святинею. Представники влади зрештою пристали на цю пропозицію, але слова на сцені їм спочатку не дали, а згодом хоч і допустили до мікрофона, та слухали з відповідними вигуками і заплескуванням.
На все те місцевий люд реагував по-філософськи – як-ось фермер із села Пляшева, котрий назвався Василем. Він спостерігає подібну картину впродовж багатьох років.
«Я тут народився й виріс, на розкопках працював, здається, з третього класу, – розповідає Василь. – Тут були всі політики. Коли проходять політичні дебати, всі обіцяють все зробити. Політики роблять собі славу на костях загиблих, але потім це минає, і для держави нічого не лишається. Якби ті слова виконувалися, звичайно, то було б на користь. Звичайно, всі ми того хочемо. Планів щодо цього місця багато. Але в держави руки до цього не доходять…»

Народні учні професора Свешнікова
Письменник і художник Микола Тимчак теж брав участь в історичних розкопках. Він розповідає, що селяни й справді охоче допомагали археологам під час розкопок однієї з переправ.
Про «чорну» археологію не було й мови. Люди приносили археологам усе, що знаходили, навіть якщо це траплялося на їхніх городах, і не просили за те жодної винагороди.
Прагнення допомогти виливалося у щоденні рутинні пошуки, але вже на третьому штифі, на глибині близько 30 сантиметрів, земля розкривала безліч таємниць трьохсотрічного віку – зброю, гроші, прикраси, деталі одягу і навіть взуття учасників битви. Нині багато цих речей зберігається в музейних фондах заповідника, Рівному та Львові.
Цікаво було спостерігати, як до керівника експедиції – відомого археолога, професора Ігоря Свешнікова – тягнулися школярі, розповідає один із учасників розкопок, письменник Микола Пшеничний. Людина надзвичайно обдарована й тактовна, Свешніков міг доступно пояснити селянам важливі моменти проведення розкопок або ж без проблем провести екскурсію рідною мовою заїжджим французьким туристам.
Результат експедиції виправдав не лише сподівання науковців. Адже діти, котрі долучалися до таємниць власної землі, ставилися до неї з дбайливою любов’ю. Згодом багато хто з них обрав професію історика чи археолога.
Уродженки Пляшевої Валентина Григор’єва та Марія Кульбик щороку бувають тут у день Всіх святих землі української. Вони кажуть, що йдуть сюди перш за все вшанувати загиблих, але політикою все ж переймаються, з нею нерозривно переплелося тутешнє життя.
«Уже мені 82-й рік, нога болить, я живу в Берестечку, але ж це наші прадіди тут, і я тут щороку, бо діди тут боролися, а батьки тут нас виховували…» «Я була мала, тато вели мене сюди до церкви, хоч драговина була, тут неможливо було перейти – то каже: козаки тут, і коні, й вози – всі тут, у тій драговині. А коли водили коні пасти вночі – бачили, як вогні ходили всюди тут, бо тут кругом були трупи…» – кажуть вони.

Патріотизм за Польщі і перед виборами
Свого часу збиратися тут забороняли різні режими, розповідає Валентина Григор’єва: «То було за Польщі. Тато ведуть коні, я корову за ними жену, ще мала. Туди в нас поле було за «козаччиною». І чую – там у хаті щось гуде, кажу: «Тату, що то гуло?» – а він каже: «То йшли хлопці на «козаччину» в вишитих сорочках, їх половили, і їх катують, і пускають мотора, щоб не було чути, як вони кричать».
Часи змінилися. Потрапити в ці дні на поле Берестецької битви за честь вважає кожен українець – і провладний, і опозиційний. Ось уже кілька років підряд сюди на запрошення волинських козаків приїжджають і польські жовніри. Вони вшановують полеглих разом.
І мріють про те, що коли-небудь заповідник буде доповнений новим музеєм і панорамою, котрі уже існують на папері.
Та політикам нині не до цього. Вони націлилися на місцеві вибори. Один зі шляхів до перемоги – патріотично налаштований люд, котрий зібрався нині на полі Берестецької битви.

Валентина Одарченко
Джерело: "Радіо Свобода"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини