реклама партнерів:
Головна » На смерть Михайла Горбачова

На смерть Михайла Горбачова


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Цинічно кажучи, він зажився на цьому світі, адже і СРСР, першим і останнім президентом якого він був, давно помер, і комуністична партія, останнім генсеком якої він був, давно спочила, а він жив. Навіть його опоненти- суперники, що формально Союз розвалили, померли – Єльцин, Шушкевич і Кравчук, які в Бєловєзькій пущі офіційно підписали капітуляцію СРСР та розчистили дорогу незалежним Україні і Білорусі. А він жив. Щойно помер на 92 році життя.
Кажуть, уже мало не на смертному одрі він назвав Путіна своїм найбільшим розчаруванням – ще б пак, чекісти перемогли комуністів. Але нам від того не легше, а навпаки, адже той таки Горбачов ще й підтримав російську окупацію Криму. Власне, після смерті його вже спогадають всі його гріхи, плутаючи їх із гріхами системи, яку він випадком долі очолив – і бійню у Баку і в Карабасі, і приховування правди про чорнобильську аварію, і чотири роки афганської авантюри, яка ще при ньому тривала, хоч він її і припинив, і бійню у Вільнюсі, і смерть Василя Стуса, що таки за його правління сталася… Перед апостолом Петром йому доведеться довго балакати, але Горбачов це любить…
Та разом з тим не можна забути й демократизацію та гласність, які саме завдяки йому сталися, хоч якими б цілями він не керувався. Замість шамкаючих маразматиків (я сам чув у школярські свої часи, як Брежнєв по радіо у Баку вишамкував: «Труженики советского Афганистана» замість Азербайджана), замість дурнуватих кадебістських хапань людей на вулицях в короткий час Андропова (а нам, натоді студентам, зняли бронь і відправили служити в радянську армію), замість того тягучого застою, коли записувалися черги на отримання пральної машини і холодильника, прийшов молодий, енергійний керівник, який вільно говорив без папірця, який пішов у народ, дружина якого стала посмішкою прикрашати сірі радянські будні (доти радянські керівники дружин старанно ховали у закамарках своїх номенклатурних дач). А головне – саме при Горбачові на нас хлинула правда про сталінщину, а відтак і про всю комуністичну систему. Сьогоднішньому читачеві важко уявити, що о сьомій ранку біля газетних кіосків, ще потемки, вишиковувалися черги за свіжими газетами – настільки була потрясаюча правда, що в них відкривалася. А тиражі газет і журналів були мільйонними!
Завдяки Горбачову впала Берлінська стіна і возз’єдналась Німеччина. Завдяки йому припинено війну в Афганістані, ми перестали годувати Кубу, Анголу, В’єтнам і Ефіопію (насправді список довший). При Горбачові не тільки академіка Сахарова випустили з квартирного ув’язнення в Горькому , але й українських політв’язнів із справжнього ув’язнення - мордовського.
Безумовно, він не хотів розпаду СРСР, але вся його діяльність сприяла цьому об’єктивно і за цю його мимовільну роботу маємо бути вдячними. Як сказав колись Левко Лук'яненко, українці мають поставити пам'ятники Рейгану і Горбачову. Лук'яненко, до речі, вчився в один і той же час з Горбачовим на одному й тому ж юридичному факультеті Московського університету.
На могилі Хрущова скульптор Ернст Нєізвєстний поставив символічний пам’ятник з поєднанням чорного і білого кольорів. Така сама двоїстість була і в Горбачова. Звідки вона?
Сам Михайло Горбачов згадував, що його дід Пантелеймон Гопкало – українець, а батьки Горбачова тримали за портретом Лєніна …ікони. Діда – голову колгоспу «Красний Октябрь» арештовували і ця несправедливість сталінських часів запала юному Михайлу в душу, адже він жив у домі діда і брав з нього приклад. Вона відгукнеться потім гласністю, що остаточно поховає сталінізм, скільки б не кричали лігачови (секретар ЦК КПРС, який відзначився боротьбою з Єльциним та вирубуванням виноградників у Криму) та ніни андрєєви (була така активістка, що нашуміла статтею типу «Не могу поступаться принципами!»). Коли в Києві починався Народний Рух, Горбачов приїхав і на зустрічі з українськими письменниками напам’ять цитував вірші Андрія Малишка. Чим, звичайно, їх здивував і потішив, але створення НРУ і рух України до незалежності не зупинив, бо колеса історії назад не крутяться. Коли ж був його вже аж 80- річний ювілей і в якомусь ресторані це відмічали, то Горбачов несподівано для москвичів заспівав улюблену з юності пісню, якою виявилась наша, чернігівська, на слова Леоніда Глібова «Стоїть гора високая». До речі, мелодія була геть інакша, ніж ми знаємо – очевидно, ця трансформація відбулася вже на Кубані, де українці співали своєрідним чорноморським наспівом. Щось у ньому, молодому Горбачові, заторкнулося своє, українське, і тоді, коли за дружину обрав також українку, та ще й з Чернігівщини – Раїсу Титаренко. А сам він до кінця життя так і не позбувся характерного українського гекання у вимові.
Та все це не відміняє основної символіки: помер останній глава російсько- радянської імперії, за його часу правління ще величезної. І на українських полях помирає сама урізана імперія – Росія.

Василь Чепурний






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини