реклама партнерів:
Головна » На Тернопільщині відкрили експозицію українських старовинних рушників

На Тернопільщині відкрили експозицію українських старовинних рушників


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Барвиста експозиція буття.
Гусятинському районному комунальному краєзнавчому музею, що на Тернопіллі, понад 30 років. Не так давно він переїхав до нового приміщення. І чи не першою тут організували постійно діючу експозицію українських старовинних рушників - а їх у музейних фондах нараховують майже сто! Зібрали ці народні реліквії під час етнографічних експедицій у населених пунктах району.
Директор музею Ольга Гофман ці вишивки так і називає -рушники долі. Адже для наукових співробітників закладу важливо не лише знайти стародавній рушник, а й дізнатися, хто ж його гаптував, за яких обставин і задля яких обрядових чи звичаєвих потреб. У хрестики, ромбики, кружальця, в розмаїтий рослинний та зооморфний (стилізоване зображення тварин і птахів) орнамент народні майстри закодовували щастя-долю, викладали й власний сум чи біль.
Саме цією потаємністю людської душі й водночас майстерним вишиванням та розмаїттям барв так притягують вони до себе відвідувачів. Цікаво, що немає жодного однакового рушника, як немає й однакової людської долі.

Доля перша: радісна. Цей рушник, зізнаюся, одразу впадає в око. Його кольорова гама налаштовує на приємність, погідність, а сюжетне вирішення викликає зацікавленість. Сьогодні ми б сказали, що він нестандартний, ламає форму традиційних українських рушників - на його двох частинах-кінцях цілком різні орнаменти. "Одна передає лагідність, веселість, квітучість, - коментує Ольга Володимирівна, - а інша дивує чіткими лаконічними прямими лініями з меншою кількістю відтінків".
Нині шедевр рук народної майстрині назвали "Двійнята". Вишила ж його у середині ХІХ століття Стефанія Шастків з Яблунева. Надихнуло її на творчу працю народження двійняток - хлопчика та дівчинки. Тривалими зимовими вечорами гармонійно мостила молода мати візерунок до візерунка на домотканому льняному полотні та доброго, здорового, щасливого життя бажала своїм кровинкам. Доля буде прихильна до них: діти виростуть, створять свої сім'ї, а матір роками зберігатиме в скрині цей рушник як оберіг.

Доля друга: повчальна. Завжди любили в українських селах потеревенити, дати характеристику парубкам, а особливо дівчатам. Почасти людські заздрісні слова чи навіть наклепи гасили вогонь кохання двох молодих сердець. Так сталося на початку минулого століття і в селі Постолівка. Але бабуся порадила покинутій дівчині позмагатися за власне щастя. І зброєю вибрати не що інше, як рушник.
На ньому юнка, серед іншого, вишила червоними нитками: "Який же ти дурень". Як гадаєте, "постріл" був влучним? Безперечно, до того ж у саме серце. Хлопець відкинув усі пересуди - і їхні долі згодом зійшлися вже на весільному рушникові. Відтак подружжя виховало аж четверо синів і дві доньки.

Доля третя: сумна. Коли підходиш до цього рушника, сам не відаєш, чому десь із глибини душі враз пробивається якась жура. Є на ньому квіти - але братчики, які навесні здебільшого висаджуємо на могили рідних і близьких. Геометричні фігури радше нагадують солдатів. На вибіленому полотні чорне переплітається з темно-червоним, а поміж ними - зелена барва сподівань. Без пояснень розумієш: рушник трагічної долі.
Двох рідних братів (символом їх стали квітучі братчики) призвали на Першу світову війну. Обидва юнаки навічно полягли на фронтових дорогах, мамі ж залишили невимовний смуток. Цей страшний біль втрати синів материнська голка й потягнула на рушник. Згодом ніколи не чіплятиме його згорьована жінка ні на образи, ні на стіни, а триматиме у скрині як пам'ять за своїми загиблими соколятами.

Не обірвати б нитки поколінь. Нині в цілому світі мода на етноречі. Новоявлені українські багачі активно скуповують старовинні витвори народних умільців чи то для власних зібрань, а чи для облаштування інтер'єрів кав'ярень, ресторанів або готелів. У краєзнавців від того радощів мало, якщо не сказати, що, навпаки, тривожно. І називають вони таке явище чорною етнографією.
- Так, у ресторані чи в готелі старовинні речі неодмінно викличуть жваву зацікавленість у туристів, але не варто забувати, що історія, людська енергетика, доля, що пов'язані з цим раритетом, будуть втрачені назавжди, -зауважує Ольга Гофман. - Через кілька років власник викине все це на сміття, бо ж настане інша мода оформлення його бізнесу.
У час, коли бал правлять гроші, майже немає місця прекрасним поривам душі. Ще донедавна в селах люди якщо не безкоштовно, то майже за безцінь віддавали-продавали домашні реліквії музеям. Робили це заради пам'яті, заради збереження. Нині державні музеї не мають коштів, аби наукові працівники могли поїхати в етнографічну експедицію й придбати реліквії давнього побуту, одягу, культури, історії українців.
"Хоча б на це кілька тисяч гривень виділили на рік", - бідкається директор музею. І справді, це не такі вже й великі гроші, зате користі було б від них на цілі століття і не обірвалася б нитка поколінь.

Микола ШОТ
Джерело: Урядовий кур"єр







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини