реклама партнерів:
Головна » На українських фабриках Roshen звільнення через втрату російського ринку

На українських фабриках Roshen звільнення через втрату російського ринку


Коментарі: 5 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Корпорація Roshen сподівається відновити експорт своєї продукції до Росії після розгляду її скарги на дії Москви в СОТ. Тим часом доводиться скорочувати персонал.
Запроваджену 29 липня заборону Росії на імпорт продукції української компанії Roshen вже відчули на собі співробітники кондитерських фабрик, які залишилися без роботи. Відповідну інформацію ЗМІ підтвердила прес-служба Roshen, відповідаючи на запит DW. У компанії повідомили, що "деякі звільнення працівників" справді тривають на фабриках компанії. "Це відбувається через зміну планів виробництва, які залежать від того, яка в нас частка продажів. Оскільки наша продукція до Росії наразі не постачається, плани виробництва коригуються", - пояснила прес-секретарка Roshen Інна Петренко.

Уряд звернувся до СОТ
30 жовтня у Женеві на засіданні Комітету СОТ з технічних бар’єрів у торгівлі, представник Мінекономрозвитку України за зверненням Roshen оскаржив заборону Росією імпорту кондитерських виробів з України. За повідомленням міністерської прес-служби, українська сторона заявила про непрозорість дій Росії, які були названі "невиправданими та дискримінаційними", а також закликала російських партнерів негайно скасувати заборону на імпорт. Згідно з повідомленням, це вже друге звернення України - вперше це питання порушувалося під час засідання Комітету СОТ зі санітарних та фітосанітарних заходів 16-18 жовтня.
Якої реакції СОТ можна очікувати у відповідь на звернення України? Прес-секретарка Roshen Інна Петренко каже, що наразі ситуація є доволі унікальною, адже жодного досвіду вирішення торгівельних суперечок через механізми СОТ ще було. "Ми чекаємо на позитивну ухвалу за нашим зверненням. Наразі мені важко сказати щось однозначне. Але для нас, безумовно, важливо було би відновити експорт нашої продукції в Росію", - зазначила Петренко.

Тривала процедура
СОТ може зажадати перегляду торгівельних обмежень країни, яка є її членом. Але тільки в разі якщо такі обмеження будуть визнані необґрунтованими, сказав DW перший заступник директора Інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. На його думку, у випадку з Roshen, вердикт СОТ значною мірою залежатиме від якості продукції цієї корпорації.
"Якщо йдеться про вихід на зовнішні ринки, то це має бути продукція, що стовідсотково відповідає нормам і стандартам тих країн, до яких вона експортується", — сказав Жаліло. Він вважає, що розгляд української скарги може забрати багато часу, оскільки "процедури СОТ доволі бюрократичні й тривалі". Як повідомили DW у штаб-квартирі Світової організації торгівлі, арбітраж у торгівельних конфліктах із залученням незалежних експертів може тривати рік-півтора.

Покарання санкціями?
Своєю чергою, президент Інституту соціальної економіки ім. Людвига Ергарда Олег Лиховид цілком задоволений діями уряду з підтримки скарги української компанії на рівні СОТ. "Для чого ж ми 10 років змагалися за членство в цій організації? Щоб потім сидіти і мовчки переживати свої проблеми? ", - запитує експерт.
Водночас, Лиховид не вірить у можливість відновлення експорту цукерок Roshen до Росії. За словами експерта, такий експорт є предметом двосторонніх угод і примусити Москву піти на поступки скоріше за все буде неможливо "через брак правових підстав". Проте, якщо дії Росії будуть визнані такими, що порушують принципи СОТ, Женева може закликати до санкцій проти цієї країни у спосіб запровадження обмежень на експорт російських товарів до країн-членів СОТ, зазначив Лиховид.

Джерело: Німецька хвиля






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини